12.3.19

Έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση...



...προς το ακροδεξιό AfD...

Δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ερευνώνται από την Ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) για ενδεχόμενη παράνομη χρηματοδότηση που...
έλαβαν από πολίτες της Ε.Ε., που ζουν στην Ελβετία, προκειμένου να ενισχύσουν την προεκλογική τους εκστρατεία στις περιφερειακές εκλογές.

Ειδικότερα, ο Γεργκ Μόιτεν -συμπρόεδρος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου- σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Welt, παραδέχθηκε ότι η εταιρεία επικοινωνίας Goal AG τύπωσε και διένειμε υλικό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των περιφερειακών εκλογών του 2016, αξίας 89.900 ευρώ. Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει πως η χρηματοδότηση δεν ήταν παράνομη, καταγγέλλοντας την Μπούντεσταγκ πως ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο στο κόμμα 400.000 ευρώ και προειδοποιώντας πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Το επόμενο έτος, ο Γκουίντο Ράιλ, δεύτερος στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου, κατηγορείται πως δέχθηκε παρόμοιες υπηρεσίες από την ίδια εταιρεία, αξίας 44.500 ευρώ.

Στελέχη του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας έχουν εμπλακεί και σε άλλες υποθέσεις παράνομων χρηματοδοτήσεων. Στο παρελθόν, η συμπρόεδρος του AfD, Αλίτσε Βάιντελ, κατηγορήθηκε πως έλαβε δωρεές, ύψους 132.000 ευρώ, από την Ελβετία, για την εξυπηρέτηση προεκλογικών αναγκών στις βουλευτικές του 2017. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση.

Η εμπλοκή και η προέλευση των χρημάτων και στις δύο περιπτώσεις από την Ελβετία, εγείρει ερωτήματα για την παρασκηνιακή σχέση του κόμματος με πολίτες της χώρας και τους λόγους που εκείνοι θέλησαν να στηρίξουν το ακροδεξιό κόμμα.

Υπενθυμίζουμε πως η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), εισήλθε στο γερμανικό κοινοβούλιο το 2017, αναπτύσσοντας μια ακροδεξιά, μισαλλόδοξη, ισλαμοφοβική ρητορική. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις ευρωεκλογές του Μαΐου αναμένεται να κερδίσει 10-12% των ψήφων.


efsyn.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: