9.3.19

Και όμως, εμείς θα αποφασίσουμε...

...για τις αλλαγές στο Σύνταγμα...

Μπορεί να έγιναν αγώνες επί αγώνων για να θεμελιωθεί Σύνταγμα στη χώρα, αυτός ο βασικός αυξημένης ισχύος νόμος στον οποίο βασίζεται η διαμόρφωση ολόκληρης της νομοθεσίας μιας χώρας όσον αφορά τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις του πολίτη, την οργάνωση και τους...
βασικούς κανόνες λειτουργίας του κράτους και των θεσμών, μπορεί να το επικαλούμαστε συχνά στην καθημερινότητά μας ειδικά όταν θέλουμε να εκφράσουμε την οργή και την απογοήτευσή μας, μπορεί αρκετοί από εμάς να έχουμε ακόμα και προτάσεις για το πώς θα γίνει καλύτερο, ωστόσο πολύ λιγότεροι είναι όσοι πραγματικά γνωρίζουμε τι σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση και γιατί είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία.

Ακόμα λιγότεροι δεν ξέρουμε πως εμείς οι ίδιοι ως πολίτες και εκλογικό σώμα είμαστε αυτοί που τελικά θα καθορίσουμε τι Σύνταγμα θα έχει η χώρα!

Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε η 1η φάση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους και οι τροπολογίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Περί τα μέσα Μαρτίου, θα περάσουμε στη 2η φάση, όπου θα ψηφιστούν όσα άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 151 ψήφους (τα υπόλοιπα έχουν ήδη βγει έξω από το κάδρο της αναθεώρησης, καθώς δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία στον α' γύρο, όπως για παράδειγμα, η αναθεώρηση του άρθρου 16 περί ιδιωτικών πανεπιστημίων που τελικά δεν πέρασε). Αυτό θα είναι και το τελικό κείμενο, το οποίο θα τεθεί υπόψη των εκλογέων (όλων εμάς δηλαδή) που θα αποφασίσουμε με την ψήφο μας την επόμενη Βουλή. Αυτή θα είναι αναθεωρητική και εκεί θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Διαβάστε οκόκληρο το άρθρο της Νόρας Ράλλη ΕΔΩ

Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: