...με τους δήμους που «σπάνε»...
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται, ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, καθώς αυξάνονται κατά επτά οι...
θέσεις δημάρχων (και κατά εικοσιοκτώ οι θέσεις αντιδημάρχων) μετά την διοικητική κατάτμηση τεσσάρων νησιωτικών δήμων (Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς) και ενός ορεινού (Σερβίων-Βελβεντού Κοζάνης).
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄βαθμού φτάνουν πλέον σε 332 (από 325 που ήταν). Η ετήσια δαπάνη για τη σύσταση των νέων θέσεων αιρετών (δημάρχων, αντιδημάρχων) ανέρχεται στο ποσό των 882.000 ευρώ συνολικά.
Δικαίωμα να εκλέγουν τις δημοτικές Αρχές των νέων δήμων θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των αντίστοιχων δημοτικών ενοτήτων. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (εφόσον ψηφισθεί η προτεινόμενη τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών), οι εκλογές στους δήμους που συνιστώνται θα διενεργηθούν με βάση την Α΄Αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων 2019. Ειδικά για τους δήμους αυτούς, θα ισχύσουν, ενόψει των προσεχών εκλογών του Μαΐου 2019, οι μεταβολές που θα συντελεσθούν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2019 (σε κάθε άλλη περίπτωση δήμων, ισχύσουν οι μεταβολές που συντελέσθηκαν μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2019- καταληκτική ημερομηνία).
Αναφορικά με την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους θα λαμβάνεται υπ΄όψιν η ισχύουσα κατανομή εκλογικών διαμερισμάτων, στα οποία δεν επέρχεται διάσπαση. Για τους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2019, στους νέους δήμους ισχύουν τα ισχύοντα κωλύματα και ασυμβίβαστα.
Με βάση τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις καταργούνται οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων–Βελβεντού και προκύπτουν από αυτούς οι εξής δώδεκα δήμοι: Δήμος Bόρειας Κέρκυρας (έδρα η Αχαράβη, και 4 Δημοτικές Ενότητες -Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων), Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (έδρα η Κέρκυρα, και 8 Δημοτικές Ενότητες /Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου , Οθωνών , Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων), Δήμος Νότιας Κέρκυρας (έδρα η Λευκίμμη, και 3 Δημοτικές Ενότητες /Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων), Δήμος Αργοστολίου (έδρα το Αργοστόλι, και 4 Δημοτικές Ενότητες/ Αργοστολίου, Ελειού – Προνών, Λειβαθούς και Ομαλών), Δήμος Ληξουρίου (έδρα το Ληξούρι και μία Δημοτική Ενότητα /Παλικής), Δήμος Σάμης (έδρα η Σάμη, και 3 Δημοτικές Ενότητες/ Ερίσου, Πυλαρέων και Σάμης), Δήμος Μυτιλήνης ( έδρα η Μυτιλήνη και 6 Δημοτικές Ενότητες / Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως– Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου), Δήμος Δυτικής Λέσβου ( έδρα η Καλλονή, και 7 Δημοτικές Ενότητες/ Αγίας Παρασκευής, Ερεσού – Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου), Δήμος Ανατολικής Σάμου (έδρα η πόλη της Σάμου, και 2 Δημοτικές Ενότητες/ Βαθέος και Πυθαγορείου), Δήμος Δυτικής Σάμου (έδρα το Καρλόβασι, και 2 Δημοτικές Ενότητες/ Καρλοβασίου και Μαραθοκάμπου), Δήμος Σερβίων (έδρα τα Σέρβια, και 3 Δημοτικές Ενότητες/ Σερβίων, Καμβουνίων και Λιβαδερού), Δήμος Βελβεντού (έδρα το Βελβεντό, και μια Δημοτική Ενότητα Βελβεντού).
Αξίζει να επισημανθεί ότι, όπως έγραφε το Documento/τευχ.101 (Κυριακή, 21.10.2018), η κυβέρνηση προέτασσε για το στοχευμένο «σπάσιμο» λίγων δήμων -μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού- την ανάγκη συναινέσεων καθώς και την αντιμετώπιση λειτουργικών και αναπτυξιακών προβλημάτων, λόγω μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης αλλά και ιδιαιτεροτήτων στη γεωμορφολογία των περιοχών. Κι αυτό εκ παραλλήλου με επιλογές που θα αποφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά οφέλη. Μάλιστα, πέραν της διοικητικής κατάτμησης των τεσσαρων νησιωτικών δήμων στο Ιόνιο και το Β. Αιγαίο, γινόταν αναφορά στο «σπάσιμο» του δήμου Σερβίων –Βελβεντού. Κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης το άφησε ανοιχτό. Μάλιστα, το είχε θέσει δημοσίως κατά τη συνάντησή τους, τον περασμένο Οκτώβριο, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, τον οποίο στηρίζει εκλογικά για την υποψηφιότητα στην ίδια περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ.
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου