7.3.19

Δημιουργούνται χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης...



Άντα Ψαρρά

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η Χρυσή Αυγή για τη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης για τους εξαρτημένους. Ίσως γι’ αυτούς ο Καιάδας να...
αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση! Οι χώροι αυτοί θα εποπτεύονται από τους δήμους και φυσικά τους αρμόδιους φορείς.

Σημειώνεται εδώ ότι ήδη το είχε επανειλημμένα ζητήσει αυτό ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Καΐσα, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται ειδικά για τους χρόνιους και βαριά εξαρτημένους δυο πράγματα:

«Το ένα ότι δεν θα έχουμε επιμολύνσεις, που αυτοί οι χρήστες υψηλού κινδύνου παθαίνουν συχνά, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η υγεία τους.

Και δεύτερο, και σημαντικότερο, εάν υπάρξει μια υπερδοσολογία, αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί και να γλιτώσει η ζωή τους».

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε και αναφορά στα παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων όπου έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία η δημιουργία τέτοιων χώρων.

Ο Ιάσων Φωτήλας από τη Ν.Δ. τοποθετήθηκε κατ’ αρχήν θετικά αλλά με αρκετές υποσημειώσεις, όπως π.χ. την ποινική και αστυνομική μεταχείριση όσων βρίσκονται εντός ή εκτός των κέντρων.

Ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ., Κ. Μπαργιώτας, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεραστεί από το υπουργείο Υγείας οι εκκρεμότητες για τη δημιουργία των χώρων αυτών, προέβλεψε ότι λόγω φόβου για αντιδράσεις η κυβέρνηση θα καθυστερήσει να τους θέσει σε λειτουργία και τόνισε ότι χρειάζονται πολιτική βούληση και μέθοδος για να γίνει αυτό. Σε διαφορετική γραμμή το ΚΚΕ, που επισήμανε ότι αυξάνεται και δεν μειώνεται η χρήση ηρωίνης στις πόλεις όπου υπάρχει αυτό το μέτρο, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εποπτευόμενοι χώροι αφορούν τη μείωση βλάβης σε χρόνιους χρήστες.

Είναι βέβαιο ότι το νομοσχέδιο άνοιξε απλώς την πόρτα, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να καλοδεχτούν μια λύση που μπορεί να επιτρέψει να ζήσουν με αξιοπρέπεια και χωρίς κινδύνους κάποια από τα δικά τους παιδιά.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: