17.3.19

Σλοβακία: Σφοδρή ήττα για την κυβέρνηση...


... στις προεδρικές εκλογές...
Μια 45χρονη δικηγόρος, σφοδρή επικρίτια της κυβέρνησης της Σλοβακίας είναι η νικήτρια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Υπό πίεση η κυβέρνηση που είδε τον εκλεκτό της να χάνει με...
22 μονάδες διαφορά.
Ποσοστό 40,55% συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών η Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταγράφοντας σημαντική διαφορά από τον εκλεκτό της σλοβακικής κυβέρνησης Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος συγκέντρωσε το 18,66% των ψήφων.

Η 45χρονη δικηγόρος είναι σφοδρή επικρίτρια της κυβέρνησης, ενώ, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, οδεύει προς τον δεύτερο γύρο με σαφές προβάδισμα και το 64,4% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 35,6% για τον αντίπαλό της.

«Ζήτησα την ψήφο όλων των ψηφοφόρων και άρα σας ευχαριστώ όλους», δήλωσε η Τσαπούτοβα, η οποία φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας.
Μάλιστα ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της όχι μόνο στα σλοβακικά, αλλά και στη γλώσσα των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Απεδείχθη ότι θέλουμε η χώρα μας να είναι αξιοπρεπής και δίκαιη. Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι το πρόσωπο που μπορεί να βγάλει τη Σλοβακία από την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρέι Κίσκα ο οποίος στηρίζει την Τσαπούτοβα.
«Μην μείνετε σπίτι σας στον δεύτερο γύρο. Κερδίσαμε τον πρώτο γύρο. Η Σλοβακία είναι σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.

Η Τσαπούτοβα είχε συμμετάσχει πέρυσι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: