3.3.19

Αυτοψία Λεκκά...


  ...στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης...
Για νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλης έκτασης ζημιές στη δυτική Κρήτη, έκανε λόγο από τα Χανιά ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας. 

«Δεν έχουμε να κάνουμε με...
μια καταστροφή, η οποία εξελίχθηκε κάτω από ορισμένες υδρομετεωρολογικές και γεωλογικές συνθήκες, αλλά με μια καταστροφή η οποία ενδεχομένως να περιέχει και την κλιματική αλλαγή και τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτό το φαινόμενο», τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ Λέκκας.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τα Χανιά ως πρωτοφανές φαινόμενο που σηματοδοτεί την αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο, λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια καταστροφή, η οποία εξελίχθηκε κάτω από ορισμένες υδρομετεωρολογικές και γεωλογικές συνθήκες, αλλά με μια καταστροφή η οποία ενδεχομένως να περιέχει και την κλιματική αλλαγή και τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτό το φαινόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο καθηγητής διατύπωσε προτάσεις σχεδιασμού για τη μείωση των επιπτώσεων των φαινομένων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο τονίζοντας πως θα πρέπει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της εμπλοκής υδρομετεωρολογικών και γεωλογικών κινδύνων.

Αναφερόμενος στο ΒΟΑΚ, ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε τον οδικό άξονα ως «ένα βομβαρδισμένο τοπίο», τόνισε πως ο κίνδυνος των κατολισθήσεων δεν πέρασε, λόγω του μεγάλου μεγέθους των πρανών και της σαθρότητας του εδάφους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων κατολισθήσεων.

Σε ότι αφορά τη γέφυρα του Πλατανιά ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι κατέρρευσε λόγω ενός μεανδρισμού του νερού που υπέσκαψε το πρανές της γέφυρας ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα μητρώο γεφυρών.

Με πληροφορίες από τα «hania.news.gr»

Δεν υπάρχουν σχόλια: