8.3.19

Πιρουέτα Κύρτσου με... τριπλό τόλουπ...

Να θολώσει τη στάση του αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπέρ του ακροδεξιού και αντιευρωπαίου Βίκτορ Ορμπαν, επιχειρεί ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος.

Ετσι ενώ προ ημερών έλεγε ότι «το ΕΛΚ χρειάζεται τον Ορμπαν», ήρθε χθες με...
ανάρτησή του στο τουίτερ να υπενθυμίσει ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακολουθώντας τη γραμμή του κόμματός του, είχε ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο την ενεργοποίηση κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.

Και διευκρίνισε και τους λόγους της ψήφου του, από τους οποίους απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον εθνικισμό και την ξενοφοβική πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Ως βασικό λόγο ο κ. Κύρτσος ιεραρχεί ότι «εμποδίζει λειτουργία ιδιωτικού ΑΕΙ»(!), θέλοντας να εμφανίσει τον Ορμπαν ως δήθεν αντίθετο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προκειμένου να τον συσχετίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο Ορμπαν δεν ήθελε ένα συγκεκριμένο ΑΕΙ, διότι ιδρυτής του ήταν ο Τζορτζ Σόρος που ως γνωστόν αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους απανταχού ακροδεξιούς.

Στη συνέχεια ο κ. Κύρτσος αναφέρεται σε άλλους λόγους, όπως η κομματική προπαγάνδα, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κ.λπ., για να καταλήξει τελικά στη φράση: «Κάτι σαν τον Τσίπρα δηλαδή», συντασσόμενος με την άστοχη προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να ταυτίσει τον πρωθυπουργό με τον Ορμπαν.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Κύρτσος επιχειρεί να συμβιβάσει τα διθυραμβικά του σχόλια για τον Ορμπαν με την επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει και η Ν.Δ. στην κίνηση των 12 κομμάτων του ΕΛΚ που ζήτησαν τον αποκλεισμό ή την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή πολιτική τους ομάδα.

Γιατί βέβαια είναι ο ίδιος ο κ. Κύρτσος που πανηγύριζε για την τρίτη συνεχή εκλογή του Ορμπαν, λέγοντας (9/4/2018): «Δυναμική ανάπτυξη, αύξηση συντάξεων, ανεργία μόλις 3,5% και αντίθεση στη “χαλαρή”, όπως λέει [σ.σ. ο Ορμπαν], προσφυγική πολιτική Βρυξελλών & Βερολίνου έφεραν τον θρίαμβο».

Οσο για την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να κρατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στάση κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού είναι προφανές ότι θέλει να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την προσχώρησή του στην ατζέντα της εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματός του σε μια σειρά από ζητήματα, με πρώτο το Μακεδονικό.

Αλλά τελικά δεν μπόρεσε, μέσα από τη σχετική επιστολή του προς το ΕΛΚ, να στείλει ένα καθαρό μήνυμα κατά του Ορμπαν, αφού είχε φροντίσει να το επισκιάσει με την προσπάθειά του να ταυτίσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα.

Και με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης, πέραν της κολυμβήθρας του Σιλωάμ που προσέφερε στον ίδιο τον Ορμπαν, ουσιαστικά κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους, έστω και σε επίπεδο ΕΛΚ, να αντιμετωπίσουν και την ελληνική κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα αντιμετώπιζαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, με όποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό για την ίδια τη χώρα.

Την ίδια ώρα βέβαια, είναι ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης που εκφραζόταν θετικά για την ξενοφοβική πολιτική του Ιταλού ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι, τον οποίο ο κ. Κύρτσος θα έβλεπε και στο ΕΛΚ. Είναι η Ν.Δ. στην οποία σήμερα πρωταγωνιστούν πρωτοκλασάτα στελέχη της Ακροδεξιάς και συγκεκριμένα του ΛΑΟΣ. Και είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης που προσχωρεί στην ατζέντα της εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματος του. Αν υπήρχε λοιπόν «Ελληνας Ορμπαν» ποιος τελικά θα ήταν;...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: