5.3.19

Μητσοτάκης: 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται...

ΒΙΝΤΕΟ

Η χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτέλεσε πεδίο κόντρας με τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση στη...
Βουλή με αφορμή το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό που συζητείται στην Ολομέλεια.

Η παροχή των 2.000 ευρώ ήταν το ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για την αντιμετώπιση του «εθνικού υπαρξιακού διακυβεύματος», όπως χαρακτήρισε το δημογραφικό με τον πρωθυπουργό να απαντά στην ομιλία του λέγοντας ότι «θα μπορούσα να πω και εγώ ότι 2000 άπαξ είναι φιλοδώρημα».

Μητσοτάκης: Το δημογραφικό υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας

Για υπονόμευση του μέλλοντος του έθνους και της πατρίδας από το δημογραφικό πρόβλημα «γιατί χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν στηρίζεται ούτε η κυριαρχία ούτε η ανάπτυξη του κράτους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα το δημογραφικό» προσθέτοντας ότι «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι το χειρότερο».

«Αυτές οι πολιτικές απαιτούν βάθος και συνέχεια για να δείξουν τα αποτελέσματά τους σε μια 10 ετία. Αυτές οι πολιτικές απαιτούν συναίνεση και όχι λάσπη. Αν οι ρυθμοί του δημογραφικού συνεχιστούν οι Έλληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατ μέχρι το 2050 και 7,3 εκατ εως το 2080. Αναζήτησα συγκριτικά στοιχεία από άλλες εποχές, δύσκολες για τον ελληνισμό. Σε μια άλλη συζήτηση έδειξα μια φωτογραφία με 3 χαμογελαστά ξυπόλητα κοριτσάκια για να καταδείξω ότι σε άλλες κρίσιμες στιγμές καταφέραμε να κάνουμε άλμα αισιοδοξίας. Το 1955 είχαμε στην χώρα μας 154.000 γεννήσεις. Στην μεταπολεμική ελλάδα της φτώχειας και μόλις 54.0000 θανάτους».

Υπογράμμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα που θέλει «μια κοινωνία που τα παιδιά θεωρούν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους». 

«Σήμερα η Ελλάδα έχει από τους χειρότερους δείκτες γεννήσεων στο 1,6 αντί 2,1 που απαιτείται για να μην μειώνεται ο πληθυσμός. Παράλληλά υπάρχει φυγή των νέων στο εξωτερικο για αναζήτηση καλύτερων προοπτικών. Δυστυχώς η σημερινή γενιά είναι η πρώτη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς τους. Ο κοινωνικός ιμάντας έχει βραχυκυκλώσει σε μια ελλάδα που δεν δίνει ευκαιρίες. 

Για πολλά ζευγάρια η δημιουργία οικογένειας αντιμετωπίζεται με δέος. Θέλουν δεύτερο παιδί αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά που θέλουν. Το ακούμε όλοι. Το αποτελεσμα είναι ότι ο πληθυσμός μας γερνά. Το 1950 η μέση ηλικία ήταν 35 έτη σήμερα 43 έτη. Το 2050 οι ανω των 60 θα φθάσει στο 33% του πληθυσμού. Αυτή η δημογραφική βόμβα απειλεί το σήμερα και το αύριο. Συρρίκνωση οικονομίας, απώλεια κεφαλαίων για τις συντάξεις, κλυδωνισμός ασφαλιστικού και υπονόμευση όλης της οικονομίας. Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υποστηρίζεται όυτε η κυριαρχία ούτε η ανάπτυξη ενός κράτους». 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων:

- μείωση βάρους για την απόκτηση παιδιού
- στήριξη των εργαζόμενων γονέων, κυρίως των γυναικών
-επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα
- διαγενειακή αλληλεγγύη μέσω του δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος

Όπως τόνισε «για την αντιμετώπιση της γήρανσης θέλει συνολική πολιτική με οικονομική διάσταση ώστε να δούμε αποτελέσματα σε μια 10ετία. Τα αποσπασματικά επιδόματα δεν αποτελούν πολιτική. Για εμάς το ζήτημα είναι η δημιουργία νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας» και ανακοίνωσε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για: 

- 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην πατρίδα για να αυξηθούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού έτσι ώστε να μην αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κάθε νέο ζευγάρι. «Δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, το 1/4 του κοινωνικού μερίσματος που μοίρασε η κυβέρνηση»

- Το αφορολόγητο να αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί για ενίσχυση αδυνάμων. Πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιουν νωρίτερα από τα 30 έτη της γυναίκας

- Όλα τα βρεφικά είδη να πάνε στον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ. «Είναι σωστό μέτρο, το ανέφερε και η κυρία Γεννηματά».

- Κανενά παιδί εκτός παιδικών σταθμών με κυβέρνηση ΝΔ. Κάθε οικογένεια που δεν θα βρίσκει θέση σε δημόσιο θα λαμβάνει κουπόνι 180 ευρω/μήνα

Πώς θα προστατεύονται περισσότεροι οι γυναίκες

Αναλύοντας το σχέδιο για την προστασία των παιδιών και της γυναίκας ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε:

- η γυναίκα να έχει την ελεύθερη επιλογή να καθορίσει η ίδια τους χρόνους άδειας λοχείας

- σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να αυξηθεί η άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες

- να επεκταθεί η προστασία από την απόλυση στους 24 μήνες αντί 18 μετά τον τοκετό γιατί υπάρχουν ασύδοτοι εργοδότες που παραβιάζουν το καθεστώς ειδικά για γυναίκες και αυτό είναι παράνομο και ηθικά καταδικαστέο

- να υπάρξουν ειδικά προγράμματα κατάρτισης

- να υπάρξουν ειδικά προγράμματα εκμάθησης και μελέτης εντός σχολείων

«Έχουμε δεσμευθεί ότι θα επιστρέψουμε τα ποσά που έκοψε περυσι η κυβέρνηση για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά την επιστροφή των νέων από το εξωτερικό είπε ότι «με το συνολικό σχέδιο για ανάπτυξη θα επιστρέψει και το πολύτιμο δυναμικό από το εξωτερικό».

Τι πρέπει να γίνει με το ασφαλιστικό

Μιλώντας, τέλος, για το ασφαλιστικό είπε ότι «δεν μπορούμε να συζητούμε χωρίς να μιλάμε για τις προκλήσεις του ασφαλιστικού μας συστήματος. Έχουμε μιλήσει για ελκυστικό σύστημα για την ένταξη όλων των εργαζομένων, δίκαιο για να αποδίδει στο τέλος τους κόπους όλων και αποτελεσματικό ώστε να μην επιβαρύνει την οικονομία. Το σχέδιό μας συστηματικά διαστρεβλώνεται από την κυβέρνηση. Εχουμε μάθει από την προπαγάνδα σας. πείτε μας όμως γιατί δεν είναι προοδευτικό το σύστημα 3 πυλώνων που εφαρμόζουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες

- Με πρώτο πυλώνα εθνική σύνταξη για όλους
- Δευτερο πυλώνα τον κουμπαρά ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζομένου
- Τρίτο πυλώνα την εθελοντική επιλογή ιδιωτικής ασφάλισης.

«Αυτές οι παρεμβάσεις συνδέονται και με το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε για την Υγεία και την πρόληψη και για όσους έχουν χρόνια προβλήματα. Το δημογραφικό έχει δύο όψεις. Την ανάγκη άυξησης του πληθυσμού και τις ποιοτικής γήρανσης. Πως εξασφαλίζουμε ποιοτικά γηρατειά. Και αν θα δώσουμε την δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτουμε την σύνταξη του»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: