10.2.19

Είναι ο κόσμος προετοιμασμένος για μια νέα οικονομική κρίση;...


Ο κόσμος το 2019 εξακολουθεί να υπολογίζει με την κληρονομιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πληγές, φόβοι και αγωνίες, αφήνουν ελάχιστο χώρο ακόμη στην αισιοδοξία. Δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η...
ερώτηση σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει: Είμαστε πιο ασφαλείς από ό, τι ήμασταν το 2008;

«Οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου είναι επικίνδυνα απροετοίμαστοι για τις συνέπειες μιας σοβαρής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά ή νομισματικά μέτρα για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της επόμενης ύφεσης, ενώ το σύστημα διασυνοριακών μηχανισμών στήριξης, όπως οι συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος μεταξύ κεντρικών τραπεζών,  έχει υπονομευθεί», προειδοποιεί ο David Lipton, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.


«Η επόμενη ύφεση είναι κάπου στον ορίζοντα και είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε από ό, τι θα έπρεπε να είμαστε και λιγότερο προετοιμασμένοι από ό, τι κατά την τελευταία κρίση το 2008», δήλωσε ο Lipton στους Financial Times στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης στην Ατλάντα.

«Οχι μόνο δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας, αλλά είμαστε χειρότερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση από όσο ήμασταν το 2008». Αυτή είναι η εκτίμηση του επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2007 έως το 2011, του Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από την «κρίση του 21ου αιώνα».

«Εχουμε κάνει κάποια πρόοδο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Αλλά είναι ανεπαρκέστατη η πρόοδος. Φανταστείτε ότι αύριο έχει δυσκολίες η Deutsche Bank. Δεν είναι το 8% των κεφαλαιακών διαθεσίμων που διαθέτει που θα λύσει το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι. Η ρύθμιση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος είναι ανεπαρκής» υποστηρίζει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Δεν είναι λίγοι βέβαια και οι οικονομολόγοι που προειδοποιούν για να οικονομική κρίση. «Όχι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά σε ορίζοντα πενταετίας», εκτίμησε μιλώντας προς τη Deutsche Welle ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ. Ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι τα φαινόμενα απατούν και πως η σημερινή κατάσταση δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο ενδεχομένως να πιστεύουν οι περισσότεροι.

Πριν από δέκα χρόνια, στο προοίμιο του μεγάλου crash, οι τότε συνθήκες δεν ενέπνεαν επίσης καμία ανησυχία, θυμάται ο Τζάρεντ Ντίλον, ο οποίος εργάστηκε για επτά περίπου χρόνια στην Lehman Brothers. «Είχαμε μια εκπληκτική χρονιά και ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο. Ορισμένες μέρες διαπραγματευόμουν αμοιβαία κεφάλαια αξίας έως ενός δις δολαρίων. Πιστεύαμε ότι ήμασταν ανίκητοι».

Ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος βρέθηκε στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την κατάρρευση της Lehman Brothers, δηλώνει ότι ο κόσμος στερείται ηγεσίας και εισέρχεται τώρα σε μία επικίνδυνη περίοδο. «Κινδυνεύουμε να κατευθυνθούμε υπνοβατώντας προς την επόμενη κρίση. Θα υπάρξει σοβαρή αύξηση της κλιμάκωσης των ρίσκων, αλλά βρισκόμαστε σε έναν κόσμο χωρίς ηγεσία», υποστηρίζει στην εφημερίδα The Guardian.

Ο Γκόρντον Μπράουν επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία απέτυχε να εισαγάγει μηχανισμούς συναγερμού και ελέγχου των χρηματοοικονομικών ροών, ώστε να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί που έχουν δανεισθεί χρήματα και με ποιους όρους. «Ασχοληθήκαμε με τα μικρά και όχι με τα μεγάλα», λέει. Ο  Βρετανός πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι τα μέτρα κατά των χρηματοπιστωτικών ατασθαλιών δεν ήταν αρκετά σκληρά και πολλές τράπεζες αναμένεται να διασωθούν και πάλι σε μία μελλοντική κρίση.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς. Δεν υπάρχει στους τραπεζίτες ο φόβος ότι θα μπουν φυλακή για κακή συμπεριφορά. Δεν στάλθηκε ένα αρκετά αυστηρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα διασώσει ιδρύματα που δεν έχουν τακτοποιήσει τα του οίκου τους».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: