8.2.19

Τελευταία ψηφοφορία για την πΓΔΜ...

...με το βλέμμα στον Καμμένο...

Ακόμα μια έντονη ημέρα αναμένεται σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με το...
Μαξίμου να έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα να αντιμετωπίσει.

Πέρα από τις βολές της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να έχει τον "πονοκέφαλο" των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην "κόψη του ξυραφιού" με το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής να μην αφήνει κανένα περιθώριο στον Πάνο Καμμένο να τα "βρει" με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Άμυνας με μια κίνηση εντυπωσιασμού προανήγγειλε τη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου πριν ακούσει τις επίσημες αποφάσεις από τη Βουλή. Οι πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν πως στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μίλησε σε πολύ έντονο ύφος στο βουλευτή του.

Η σκυτάλη περνά, πλέον στο κ. Παπαχριστόπουλο ο οποίος, εκτός απροόπτου, αναμένεται να παραιτηθεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση ή στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο;

Όλα δείχνουν πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν από τον πρώην υπουργό Άμυνας να μην προχωρήσει από το πρωί στη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου, καθώς μετά δεν θα υπάρχει γυρισμός. Αυτό το μήνυμα ενδεχομένως να προσπάθησε να στείλει και ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Σήμερα το πρωί στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τα κόμματα θα διατυπώσουν τις απόψεις τους, όμως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι επί της ουσίας.

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο από εδώ και πέρα αναμένεται να είναι σφοδρή. Οι προσπάθειες να διατηρηθούν τα κοινοβουλευτικά προνόμια του προέδρου των ΑΝΕΛ έπεσαν στο κενό και ο πρώην υπουργός Άμυνας δείχνει να είναι ανεξέλεγκτος. Από την πρώτη στιγμή είχε δείξει ως υπεύθυνους το Μαξίμου, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής για την περίπτωση που διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το πολιτικό "πόκερ" είναι σε εξέλιξη αφού με βάση τα έως τώρα δεδομένα ο πρωθυπουργός δεν θα διακινδύνευε σε καμία περίπτωση να χάσει τη στήριξη των "6" που του εξασφαλίζουν την τυπική πλειοψηφία των "151". Τι σημαίνει αυτό; Η παραίτηση του Τέρενς Κουίκ από την έδρα που αναμένεται να πάρει δεν φαίνεται να συζητείται, αλλά και ο Πάνος Καμμένος θεωρείται δύσκολο να δεχόταν να παραμείνει ο υφυπουργός Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως μια κίνηση κατευνασμού των πνευμάτων θα ήταν ο κ. Κουίκ να μην παραμείνει στην κυβέρνηση ικανοποιώντας ουσιαστικά ένα από τα αιτήματα του προέδρου των ΑΝΕΛ. Από τη στιγμή που έχει επιλέξει έως τώρα να μην ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά και να μην απαντήσει στον Πάνο Καμμένο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Μέσα σε όλα τα κοινοβουλευτικά παράδοξα και πρωτοφανή που συμβαίνουν η αμηχανία πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ήταν εμφανής. Η ΝΔ έπρεπε να καταγγείλει την κυβέρνηση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την είσοδο της στην βορειοατλαντική συμμαχία, όταν λίγα χρόνια πριν ζητούσε την αποχώρηση της χώρας από αυτήν.

Παρ' όλα αυτά αρκετά στελέχη της πλειοψηφίας βλέπουν πως με τη σημερινή συνεδρίαση κλείνει ο κύκλος της συζήτησης για την αλλαγή του ονόματος των γειτόνων και πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει γρήγορα να γυρίσει σελίδα. Η "φυγή προς τα εμπρός", μέσω της οικονομίας, της μάχης για την καθημερινότητα και της προσέγγισης της μεσαίας τάξης, θεωρείται δεδομένη, ωστόσο πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το κοινοβουλευτικό τοπίο.

Δεν ανησυχούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τη σημερινή ψηφοφορία και περισσότερο φαίνεται να μένουν στη σύγκρουση μέσα στην Ολομέλεια, αλλά και στην τοποθέτηση που θα κάνει ο Πάνος Καμμένος. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη Βουλή. Είναι εμφανές πως οι εξελίξεις με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, η πορεία της συζήτησης, αλλά και το τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετρήσουν προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: