11.2.19

Πρώτη κατοικία: Σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζιτών...

 Σε καλό κλίμα και με διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων που ανοίγει ένα παράθυρο για συμβιβαστική λύση ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τόσο η...
πλευρά των τραπεζιτών όσο και των πολιτικών απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις για τη συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα κλίμα αμοιβαίων υποχωρήσεων κυβέρνηση και τραπεζίτες φαίνεται ότι συνέκλιναν σε κάποια ζητήματα ενώ κάποια άλλα θα χρειαστεί να μελετηθούν περεταίρω. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση αν οι εκκρεμότητες δεν διευθετηθούν μεταξύ τραπεζών και αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών. Έγκυρες πηγές διέψευδαν τα σενάρια που κυκλοφόρησαν νωρίτερα και έκαναν λόγο για νέα παράταση και διαβεβαίωναν πως θα υπάρξει κείμενο νόμου το οποίο θα προωθηθεί στη βουλή πρός ψήφιση πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι τελικά κυβέρνηση και τραπεζίτες θα συγκλίνουν με όρους που δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις τόσο σε σχέση με τους θεσμούς όσο και με τις τράπεζες.

Από την κυβερνητική πλευρά στην σύσκεψη συμμετείχε ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς και από την πλευρά των τραπεζών ο πρόεδρος της ΕΕΤ Ν. Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Β.Ψάλτης, Χ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας και Π. Μυλωνάς.


Στα χέρια των δανειστών το προσχέδιο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη

Στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται πλέον προσχέδιο νόμου για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μαζί με ένα περίγραμμα, στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μαξιμαλιστικά κυβερνητικά σενάρια, που έβαζαν τον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις 250.000 ευρώ για όλους τους δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ και έκαναν λόγο ακόμα και για μονομερή νομοθέτηση (δηλαδή, χωρίς τη συμφωνία των τραπεζών και των ευρωπαϊκών θεσμών), φαίνεται να έχουν παραμεριστεί.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα προβλέπει:

1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ

2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.

4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.

5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).

6. Μείωση επιτοκίου.

7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

πηγη newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: