Και τώρα πώς θα λέμε τη γειτονική χώρα; Εδώ σε θέλω μάστορα. Η κυβέρνηση -και εδώ και στο εξωτερικό- είναι υποχρεωμένη να την αποκαλεί με το νέο συνταγματικό όνομά της, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία. Αυτό επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Στις ιδιωτικές συζητήσεις όμως μπορούμε να...
τη λέμε όπως τραβάει η όρεξή μας.
Τα κόμματα; Το Ποτάμι θα τη λέει Βόρεια Μακεδονία αφού έχει ψηφίσει τη συμφωνία. Οι ΑΝ.ΕΛΛ., που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία προδοτική και αυτούς που την υπέγραψαν ολετήρες του έθνους, θα αρνηθούν, όπως υποψιάζομαι, να την αποκαλούν με το νέο όνομά της. Οι βουλευτές και τα στελέχη τους θα κάνουν ό,τι τους κατεβάσει η κούτρα τους.
Το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι αποδοκίμασε τη συμφωνία ως νατοϊκής έμπνευσης σχέδιο, υποθέτω ότι θα τη λέει με το όνομά της. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν γνωρίζω πώς θα συμπεριφερθεί, αφού ουδείς έχει καταλάβει τι ακριβώς ήθελε το κόμμα στο θέμα του ονόματος. Φαντάζομαι ότι τα στελέχη του θα έχουν ελευθερία επιλογών.
Και ερχόμαστε στη Νέα Δημοκρατία. Ο αρχηγός της δεσμεύτηκε ότι δεν θα αποκαλέσει «ποτέ των ποτών» τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας «Μακεδόνα πρωθυπουργό», αλλά για το πώς θα ονομάζει την ίδια δεν μας έχει πει κάτι συγκεκριμένο. Οπου μπορεί θα το αποφεύγει, ωστόσο υπάρχουν διαδικασίες στις οποίες είναι αναγκασμένος να παρίσταται και ενδεχομένως δίπλα του να κάθεται ο εκπρόσωπος της ακατονόμαστης.
Ξέρουμε όμως τι θα κάνουν άλλοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ντόρα Μπακογιάννη θα τη λέει με το συνταγματικό όνομά της, Βόρεια Μακεδονία. Ο Νότης Μηταράκης θα πετάει την μπάλα εξέδρα αφού, όπως δήλωσε, θα αναφέρεται γενικώς και αορίστως στους «φίλους της γειτονικής χώρας» που προφανώς κατοικούν σε αβάπτιστο κράτος.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Τάσου Παππά, ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου