5.2.19

Τα «δώρα» του Ερντογάν στην Ελλάδα...

Ακόμα ένα δύσκολο ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο παλάτι, αφού η...
τουρκική πλευρά έδειξε τα “δόντια” της μέσω του  εκπροσώπου  της Άγκυρας Iμπραχίμ Καλίν. 

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρέμβαση του την παραμονή της επίσκεψης, αφού έκανε σαφές πως ο “Σουλτάνος” δεν αφήνει πίσω τα “καυτά” ζήτηματα που έχουν να κάνουν με τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα για την οποία μιλάει η Τουρκία, αλλά και τα νησιά και την ανάδειξη των γκρίζων ζωνών. Μετά τη Συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα όλο το παιχνίδι το έχει πάρει πάνω του ο Ερντογάν. Αυτός είναι ο λόγος που μόνο η απευθείας επαφή μαζί του θεωρείται σημαντική.

Το τετ α τετ μυρίζει ήδη “μπαρούτι” θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό το εκρηκτικό ραντεβού που είχαν οι δυο ηγέτες στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017.

“Η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα”, είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Καλίν και προειδοποίησε πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο.

Με αυτά τα δεδομένα κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως  τα τελευταία χρόνια, η πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν, είναι απαραίτητη προκειμένου:

- Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γείτονα σε μία σειρά ζητήματα να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί.

- Να καταστούν σαφείς οι θέσεις μας και να αποφευχθούν παρανοήσεις.

- Να διατηρηθεί η διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση

- Να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

Για το σημερινό ραντεβού λαμβάνονται υπόψιν και το περιβάλλον στο οποίο θα πραγματοποιηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται εν μέσω ενός σημαντικού “δημοψηφίσματος” που θα πραγματοποιηθεί με τις δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου. Τα περί “γαλάζιας πατρίδας” αποδίδονται σε αυτό το κλίμα που έχει προκληθεί με την Τουρκία, όμως να έχει παγκοσμιώς όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω της λόγω του Συριακού και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Διαφορετικό είναι το πλαίσιο το οποίο δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου που αποτελούσε “κόκκινο πανί” όλο το προηγούμενο διάστημα για την Άγκυρα. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης έχει ήδη προσκληθεί από τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ με την Hurriyet να δίνει έμφαση στην αλλαγή σκυτάλης στο ελληνικό Πεντάγωνο. Είναι αρκετή η απουσία του Πάνου Καμμένου προκειμένου οι σχέσεις με την Τουρκία να οδηγηθούν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα; Το σημερινό ραντεβού θεωρείται κομβικό αφού οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή τρέχουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές η συνάντηση θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία:

Μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα υποστηρίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018 όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Τσίπρας - Ερντογάν θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Κυπριακό

Η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Οικονομία

Με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα και την αναβάθμιση του ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των δύο χωρών. Τα δύο Υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων - Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

Ενέργεια

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού θα τονισθεί από τον Αλέξη Τσίπρα η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί ο αγωγού TAP καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream.  

Μεταναστευτικό - Περιφερειακές εξελίξεις - Ασφάλεια

Θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης. Με αυτή τη λογική οι αντιπροσωπείες θα συζητήσουν τις δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν. Αναμένεται να δοθούν κατευθύνσεις για ενίσχυση του διαύλου των υπουργών Μετανάστευσης, που θα συναντηθούν σύντομα.  Στο τραπέζι θα βρεθούν και οι εξελίξεις σε σχέση με το Συριακό, καθώς και τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

Ευρωτουρκικές σχέσεις

Οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν και στις προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γείτονος, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε σειρά από τομείς, αλλά και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας.  

Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο διευθυντης του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: