5.2.19

«Δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε αγωνιστές»...

Με τις δηλώσεις των κατηγορούμενων και την εξέταση δυο αστυνομικών ξεκίνησε χθες το πρωί στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η...
δίκη των 9 Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων.

Συνελήφθησαν στις 28 Νοεμβρίου 2017, ενόψει της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, και στη συνέχεια προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι αποτελούν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης με στόχο τη δολοφονία του Τούρκου προέδρου.

Στις πρώτες τους τοποθετήσεις όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν αποφασιστικά τις κατηγορίες, δήλωσαν αριστεροί, αντιιμπεριαλιστές, κυνηγημένοι από το τουρκικό καθεστώς, απαίτησαν την απελευθέρωσή τους, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους.

Είναι οι άνθρωποι που η Ντόρα Μπακογιάννη είχε προτείνει να σταλούν στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τους δύο Ελληνες αξιωματικούς που κρατούνταν τότε.

Ποιοι είναι όμως αυτοί;

«Το 1989 εκλέχτηκα πρόεδρος εργατικού συνδικάτου και το 1991 πρόεδρος της ομοσπονδίας λιμενεργατών της Τουρκίας. Το 1993 εκλέχτηκα στην παγκόσμια ομοσπονδία εργατών με έδρα την Ολλανδία. Επειδή είμαι επαναστάτης συγγραφέας έχω βασανιστεί, συλληφθεί και προσαχθεί στην Τουρκία πολλές φορές» δήλωσε ο 61χρονος κατηγορούμενος Χασάν Μπιμπέρ.

«Είμαι 61 χρόνων, από το Κουρδιστάν. Είμαι επαναστάτης δημοσιογράφος. Λόγω των πολιτικών μου πεποιθήσεων έχω βρεθεί και βασανιστεί στις φυλακές του Κουρδιστάν και της Τουρκίας για 22 χρόνια. Και ως αποτέλεσμα πυροβολισμών έχασα το μάτι μου και έχω βλάβες στα χέρια μου. Συμμετείχα στις απεργίες πείνας μέχρι θανάτου κατά των βασανιστηρίων. Διαγνώστηκα με νευρολογική ασθένεια λόγω των βασανιστηρίων και της απεργίας πείνας» είπε ο Ντογάν Μεμέτ, του οποίου η σύζυγός δολοφονήθηκε από το τουρκικό κράτος.

Ο 51χρονος δημοσιογράφος Αλί Ερτζάν Γκόκογλου ήταν ιδρυτικό μέλος συλλόγου για την αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους, στην Αγκυρα. Ως συντάκτης του πολιτικού περιοδικού «Ψωμί και Δικαιοσύνη» φυλακίστηκε δυο φορές και εξέτισε ποινή 3 χρόνων, επικηρυγμένος από το 2017, είδε συναδέλφους του να δολοφονούνται μπροστά στους γονείς του και στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Ο σπουδαστής Αγκαρμίς Μπουράκ ζει στην Ολλανδία, συμμετέχει σε δημοκρατικούς αγώνες και συνελήφθη όταν ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές. Την ίδια μοίρα είχε και ο γεννημένος στο Αμστερνταμ, φοιτητής της Νομικής Σαγιάρ Ανίλ.

Ο αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας και πρώην απεργός πείνας Κούρδος Ισμαήλ Ζατ, γνωστός από τους αγώνες του και στην Ελλάδα, ζει στη χώρα μας από το 1998.

Αιτών πολιτικό άσυλο, ο 50χρονος Κούρδος Naci Ozpolat δήλωσε: «Είμαι αγωνιστής, κομμουνιστής, αντιιμπεριαλιστής. Συμμετείχα από νέος στις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των φοιτητών και στον αντιφασιστικό αγώνα. Για τον αγώνα που έχω δώσει βαφτίστηκα «τρομοκράτης» - 14 χρόνια σύνολο είμαι στις φυλακές. Σε αυτά τα χρόνια έχω δει από πολύ κοντά 4 – 5 φορές επιθέσεις του κράτους στις φυλακές. Στις 19 Δεκέμβρη του 2000 σκοτώθηκαν 28 κρατούμενοι, φίλοι μου σκοτώθηκαν από σφαίρες μπροστά στα μάτια μου».

Προσήχθη στα 17 της

Η μικρότερη των κατηγορούμενων, μόλις 21 χρόνων, Χαζάλ Σετσέρ, προσήχθη στα 17 της χρόνια κατά τις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του 14χρονου Μπερκίν Ελβάν. Συμμετείχε σε απεργίες πείνας, βγήκε ένταλμα σύλληψης εναντίον της και στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα μέσω γνωστών των γονιών της.

Από το 1999 βρίσκεται στην Ελλάδα και ο πολιτικός πρόσφυγας Ντεμίρ, ο οποίος δήλωσε πως «ό,τι είναι ενάντια στον ιμπεριαλισμό δεν είναι τρομοκρατία. Τρομοκρατία είναι ό,τι είναι ενάντια στην ελευθερία».

Κατά την εξέταση των δυο αστυνομικών μαρτύρων προέκυψε πως οι κατηγορούμενοι δεν αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψή τους.

«Από την ακροαματική διαδικασία, τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα αναγνωστέα δεν προέκυψε καμία διασύνδεση με τις αποδιδόμενες κατηγορίες» υπογράμμισε στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος υπεράσπισης Αλέκα Ζορμπαλά.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο το πρωί, οπότε θα εξεταστούν οι μάρτυρες υπεράσπισης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: