6.2.19

Τριπλή επίθεση Μητσοτάκη...

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα και χαρακτηρισμούς και ζήτησε για...
άλλη μια φορά εκλογές. Μάλιστα, ζήτησε ακόμα, στην περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές δεν συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, οι δεύτερες να μετατραπούν σε «δημοψήφισμα για την πολιτική αλλαγή στη χώρα μας».

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση των έξι βουλευτών (Δανέλλης, Ζουράρις, Κόκκαλης, Κουντουρά, Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος), ότι συντάσσονται με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «βαριά θεσμική δυσοσμία», καθώς και ότι «βυθίζει τη χώρα στη λάσπη της πολιτικής συναλλαγής», μιλώντας για «εκβιασμούς», «παζάρια» και «εύκαμπτους βουλευτές».

Επίσης, επέμεινε στον χαρακτηρισμό «κυβέρνηση μειοψηφίας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, «για να παίξει την τελευταία πράξη της, νοικιάζει πρόθυμους κομπάρσους», μιλώντας για «βουλευτές - πιόνια» που «αλλάζουν κόμματα με την πρώτη ευκαιρία. Ενώ άλλοι -δύο συγκεκριμένα- ενώ παραμένουν σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, στηρίζουν άλλο κόμμα για να μη χάσουν την ευκαιρία».

Και έκανε λόγο για «πλειοψηφίες ευκαιρίας και συμπεριφορές ευκαιρίας. Ολα αυτά, όπως φαίνεται, σε τιμές ευκαιρίας», επιμένοντας έτσι στη θεωρία περί «συναλλαγής» και αποσιωπώντας τις προσχωρήσεις στο δικό του κόμμα βουλευτών προερχόμενων από άλλα κόμματα, με τελευταία αυτήν του πρώην βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος όχι μόνο εντάχθηκε στη Ν.Δ., αλλά άλλαξε και τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, τον οποίο η Ν.Δ. έχει το τελευταίο διάστημα στοχοποιήσει, χαρακτηρίζοντάς τον υποτιμητικά «κομματικό υπάλληλο που εκτελεί εντολές» και υποστηρίζοντας ότι «ένας κανονικός πρόεδρος θα έπρεπε να είχε επιστρέψει την επιστολή του πρωθυπουργού ως απαράδεκτη. Ενας κανονικός πρόεδρος θα έπρεπε, επίσης, να είχε επιστρέψει ως απαράδεκτες τις έξι επιστολές που του έστειλαν οι βουλευτές - μαριονέτες».

Και αφού μίλησε για «θεσμικό κατήφορο» και για «ευτελισμό του Κοινοβουλίου», έκανε λόγο και για «ένοχα μυστικά που ενώνουν τους δύο συμπρωταγωνιστές», υιοθετώντας έτσι για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς του Π. Καμμένου.

«Τυχοδιώκτες»

Επιπλέον, επιτέθηκε και στους έξι βουλευτές, χαρακτηρίζοντάς τους «τυχοδιώκτες που θέλουν να κρατήσουν για λίγο ακόμη τον κ. Τσίπρα στην εξουσία», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «απλώνει παντού σήψη», ότι «δηλητηριάζει το σύνολο της δημόσιας ζωής» και ότι «προκαλεί αηδία και αποστροφή στους πολίτες».

Αναφερόμενος στο Μακεδονικό, δήλωσε ότι η Ν.Δ., μετά την ίδια τη συμφωνία, θα καταψηφίσει και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την Παρασκευή. Επιλογή που τη φέρνει βέβαια σε σύγκρουση με τον παραδοσιακό φιλο-ευρωατλαντικό χαρακτήρα του κόμματος, εξ ου και υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για αποχή από την ψηφοφορία, οι οποίες όμως δεν επικράτησαν.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «τυπικό όρο» την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», λέγοντας ότι «ακόμη και αυτός ο τυπικός όρος “Βόρεια Μακεδονία” φοβάμαι ότι θα εκπέσει, αφού πουθενά δεν υπάρχει ούτε αναφορά έστω σε “βορειομακεδονικό” λαό ούτε σε “βορειομακεδονική” γλώσσα και πολιτισμό», αποσιωπώντας το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας (Ηνωμένο Βασίλειο) και των Βρετανών πολιτών της.

Επέμεινε ακόμα στη θεωρία συνωμοσίας που έχει υιοθετήσει περί «ανταλλαγμάτων» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκε στην άρση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Επανέλαβε επίσης ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα βέτο για «την ένταξη των Σκοπίων (σ.σ. και όχι ΠΓΔΜ) στην Ε.Ε.».

Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «σίγουρα δεν άκουσε τις φωνές των συλλαλητηρίων», εξακολουθώντας έτσι να υιοθετεί τα συλλαλητήρια, επενδύοντας εκλογικά στο εθνικιστικό ακροατήριο και προσεγγίζοντας τη σκληρή εθνικιστική γραμμή. Αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι το αίτημα των συλλαλητηρίων δεν είναι η προσθήκη της λέξης «βορειομακεδονική» στην ιθαγένεια και τη γλώσσα της γειτονικής χώρας, αλλά η αντίθεσή τους προς το κεντρικό ζήτημα του ονόματος και τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Κάτι που έρχεται φυσικά σε απόλυτη σύγκρουση με την επίσημη θέση της Ν.Δ. υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ενώ ταυτίζεται με τη σκληρή γραμμή που επιδιώκει να επιβάλει στο κόμμα ο Αντ. Σαμαράς, οξύνοντας τις εσωκομματικές αντιθέσεις. Επίδειξη δύναμης της εθνικιστικής πτέρυγας της Ν.Δ. είδαμε και κατά την πρόσφατη κοπή πίτας του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επιδόθηκε σε θερμούς εναγκαλισμούς με τον κ. Σαμαρά.

Στον πρόεδρο της Ν.Δ. απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας ότι «το ύφος, το λεξιλόγιο, οι χαρακτηρισμοί, οι ύβρεις του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι τελικά ο ίδιος επιτελεί αυτά που καταγγέλλει», προσθέτοντας ότι «είναι ο ίδιος που καλεί τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος έχει επιδείξει αναμφισβήτητη θεσμική προσήλωση, καθ’ όλη τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, να αγνοήσει τις θέσεις τόσο του προέδρου της κυβέρνησης που απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής όσο και εκλεγμένων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου», καθώς και ότι «είναι ο ίδιος που εξαπολύει ανυπόστατες καταγγελίες, υιοθετεί ψευδείς ειδήσεις και ακροδεξιές πρακτικές, προσπαθώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των θεσμών και του κοινοβουλευτισμού».

Μίλησε ακόμα για «γκροτέσκο, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο αποτέλεσμα», συμπληρώνοντας πως «το γεγονός ότι στον κ. Μητσοτάκη δεν αρέσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί, δεν σημαίνει ότι του επιτρέπεται να προσβάλλει τους θεσμούς και τους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού» και κατέληξε:

«Αν ο ίδιος μέσα στο στρατηγικό του αδιέξοδο και μετά τις αλλεπάλληλες πολιτικές και κοινοβουλευτικές του ήττες αδυνατεί να ξεχωρίσει την πολιτική από την παραπολιτική, τις ύβρεις από την κριτική, την επιχειρηματολογία από την προπαγάνδα, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις λεκτικές, πολιτικές και θεσμικές του απρέπειες»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: