4.2.19

Σήμερα οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής...

Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής συζητάει σήμερα τις αλλαγές στον Κανονισμό που προωθεί η κυβέρνηση. Ο αλλαγές αφορούν τα κόμματα που χάνουν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους. Η κίνηση της...
κυβέρνησης προκαλεί τις οξείες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για απαράδεκτες μεθοδεύσεις κι εξευτελισμό των θεσμών.

Ο ορισμός της ΚΟ

Οι αλλαγές που προωθούνται δεν αφορούν τον ορισμό της ΚΟ έτσι όπως αυτός καταγράφεται στο άρθρο 15 του Κανονισμού, το οποίο προβλέπει στις παραγράφους 1 και 2:

1. Ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα (10).

2. O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας.

Λόγω της παραγράφου 2 του άρθρου 15 η παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου θα προκαλέσει την απώλεια της ΚΟ από τους ΑΝΕΛ. Οι ΑΝΕΛ θα έχουν μεν 5 βουλευτές, αλλά ο κ. Αριστείδης Φωκάς έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.

Τα δικαιώματα των αρχηγών

Αυτό που θα αλλάξει αν εγκριθεί η προσθήκη στον Κανονισμό που προωθεί η κυβέρνηση, είναι τα δικαιώματα των πολιτικών αρχηγών. Δηλαδή οι αρχηγοί που έχασαν τις ΚΟ θα διατηρούν τα πλήρη δικαιώματα που προβλέπει ο Κανονισμός για τους αρχηγούς των αναγνωρισμένων Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Από πολιτικής σκοπιάς, το πιο σημαντικό δικαίωμα είναι της αγόρευσης ως αρχηγός στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις «σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών». Πέρα από τον προφανή συμβολισμό, υπάρχει και πολιτική ουσία γιατί τις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών παρακολουθούν κατά κύριο λόγο οι πολίτες.

Οι αλλαγές στον Κανονισμό αφορούν αυτή τη στιγμή τους κκ Θεοδωράκη και Καμμένο. Όλα όμως δείχνουν ότι και ο κ. Λεβέντης θα χάσει σύντομα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Η επίθεση Μητσοτάκη

Μιλώντας χθες στη Λαμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει τον Κανονισμό γιατί εκβιάζεται από τον Πάνο Καμμένο. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μην χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος», είπε ο αρχηγός της ΝΔ. Προσέθεσε δε ότι: «Τι και γιατί φοβούνται τόσο πολύ; Πόσο αποτιμάται η σιωπή του κ. Καμμένου για τα ένοχα μυστικά που τον ενώνουν με τον Πρωθυπουργό; Ο κ. Τσίπρας είναι πια ένας δημοσίως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. αξίωμά του και αποτελεί απειλή για τη χώρα. Όπως απειλή για την πολιτική τάξη είναι και όσα διαδραματίζονται στο κοινοβούλιο».

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε τα πυρά του και εναντίον του προέδρου της Βουλής: «Ο Βούτσης κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια.»

«Σεβασμός στη λαϊκή βούληση»

Το Newpost ζήτησε το βράδυ της Κυριακής από ανώτερο κυβερνητικό να κάνει ένα πολιτικό σχόλιο τόσο για τις κατηγορίες περί εκβιασμών όσο και για τις αλλαγές στον Κανονισμό. Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε αστειότητες τα περί εκβιασμών, υπενθυμίζοντας τις καθημερινές πια επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον Πάνο Καμμένο. Προσέθεσε ότι οι ίδιοι που μιλάνε τώρα για εκβιασμούς, πριν δύο εβδομάδες χαρακτήριζαν σικέ το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του Κανονισμού, ο αξιωματούχος είπε ότι πρόκειται για πράξη σεβασμού στη λαϊκή βούληση. «Ο κόσμος έχει ψηφίσει τα συγκεκριμένα κόμματα, ασχέτως αν στη συνέχεια έχασαν τις ΚΟ. Συνεπώς, πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα της ισότιμης δημόσιας παρουσίας. Δεν μεταβάλλεται το θεσμικό πλαίσιο των κοινοβουλευτικών επιτροπών», είπε ο αξιωματούχος.

Πέρα από αυτή καθαυτή τη σύγκρουση για τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, ενισχύονται οι αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση με ένα κοινοβούλιο σε διαρκή αναταραχή...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: