13.2.19

Δυο «βεβαιότητες» και πού οδηγούν…

Στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, η κατακλείδα των ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν, ως συνήθως, «ηρωϊκή» και αφορούσε τις επικείμενες εκλογές. Ο...
πρόεδρος της ΝΔ πρόβλεψε: «Οι ευρωεκλογές, αν δεν γίνουν εθνικές εκλογές, θα γίνουν δημοψήφισμα με το σύνθημα “φύγετε”».

Και ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Στην κάλπη των ευρωεκλογών θα υποστείτε δεινή διάψευση των προσδοκιών σας».

Δεν είναι συνήθη αυτά στις κατά καιρούς κοκορομαχίες αυτού του είδους; Είναι. Ομως, με τη συζήτηση για εκλογές όλο να φουντώνει, ίσως ο διάλογος αυτός να βοηθάει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στην κατανόηση του παιχνιδιού που παίζεται. Τα κόκκινα δάνεια και οι εκλογές Πατήστε εδώ Φαίνεται, λοιπόν, ότι στα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχουν δύο «βεβαιότητες»:

Η πρώτη: ο κ. Μητσοτάκης και η περί αυτόν ηγετική ομάδα εκφράζει την (σχετική) βεβαιότητα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές. Το σκεπτικό είναι απλό: ο κ. Τσίπρας δεν αντέχει να πάει έως τον Οκτώβριο, διότι τότε «θα υποστεί συντριπτική ήττα». Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί βέβαιο ότι, ακόμα κι αν δεν γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τέτοια ήττα θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η δεύτερη: ο κ. Τσίπρας εκφράζει-κι αυτός- μια αντίστοιχη βεβαιότητα. Ότι οι ευρωεκλογές θα διαψεύσουν αυτές τις προσδοκίες της ΝΔ και, επομένως, η κυβέρνηση δεν θα έχει ιδιαίτερη δυσκολία να φτάσει έως το τέλος της τετραετίας. Πού αρχίζουν οι επιθυμίες και πού βρίσκεται η πραγματικότητα; Ας προσπαθήσουμε να το αποκρυπτογραφήσουμε:

–Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο, διότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να τις κερδίσει. Δεν έχει σημασία πώς (μικρή ή μεγάλη διαφορά, αυτοδυναμία ή όχι), η νίκη είναι νίκη. Εστω και με μια ψήφο διαφορά, το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους του εκλογικού νόμου και πλησιάζει προς την εξουσία. Το δεύτερο κόμμα χάνει τους μισούς βουλευτές που έχει ως κυβερνητικό.

–Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Επομένως, αν η βεβαιότητα αυτή του κ. Μητσοτάκη είναι, έστω σχετικά, βάσιμη, ο Πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να του κάνει τη χάρη και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάιο. Ο κανόνας αυτός είναι απαράβατος: οι πρωθυπουργοί δεν κάνουν πρόωρες εκλογές, αν δεν είναι βέβαιοι ότι θα τις κερδίσουν. Εκτός αν κάνουν χοντρό λάθος. – Ο κ. Μητσοτάκης (φαίνεται να) πιστεύει ότι οι ευρωεκλογές θα μετατραπούν σε «δημοψήφισμα» ώστε «να φύγει» η κυβέρνηση. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας (φαίνεται να) πιστεύει ότι στις ευρωεκλογές, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, θα διαψευστούν οι προβλέψεις για «σαρωτικό» εις βάρος του αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τις βουλευτικές εκλογές (προ)βλέπουν μεν νίκη της ΝΔ, αλλά είναι αντιφατικά όσον αφορά τη διαφορά. Ορισμένες την δείχνουν χαώδη (διψήφια και προς τα πάνω άρα μη αναστρέψιμη) και ορισμένες άλλες περί τις πέντε (ή και πιο κάτω) μονάδες άρα αποτέλεσμα ανοιχτό.

Η μοναδική δημοσκόπηση που έγινε αποκλειστικά για τις (σίγουρες) ευρωεκλογές επιβεβαίωσε όσα έχουμε δει και σε προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές: τα ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων αρκετά κάτω από τα αντίστοιχα των βουλευτικών εκλογών και περισσότερα κόμματα στην Ευρωβουλή. Αν αυτή είναι η εικόνα, οι όποιες σκέψεις του κ. Τσίπρα για τριπλές εκλογές τον Μάιο, είναι βέβαιο ότι θα σταματήσουν εδώ. Δεν έχει κανένα λόγο θα κάνει κάτι για το οποίο δεν πιέζεται, για να χάσει πέντε μήνες κυβερνητικής εξουσίας.

νώ αν γίνουν μόνο ευρωεκλογές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, την επομένη θα εξακολουθήσει να είναι πρωθυπουργός. Και θα έχει τη δυνατότητα μέχρι τον Οκτώβριο να προσπαθήσει να αλλάξει υπέρ του τα δεδομένα. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που, ενώ μέχρι πρόσφατα ο Μάιος παιζόταν ως μεγάλο φαβορί, στην πορεία φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι θα ποντάρουν στον Οκτώβριο. Αλλωστε, θα έχει μεσολαβήσει το πάντα χαλαρό καλοκαίρι, το Μακεδονικό θα έχει ξεχαστεί και ο ΠΑΟΚ θα έχει πάρει το Πρωτάθλημα, μπορεί και το Κύπελλο… Αυτά χωρίς προβλέψεις.

Γι’ αυτές αποκαλυπτική είναι η ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Ο πολιτικός χρειάζεται την ικανότητα να προβλέπει τι θα συμβεί αύριο, τον άλλο μήνα και του χρόνου. Και την ικανότητα να εξηγεί μετά γιατί δεν συνέβη».Ταυτόχρονα, τίποτα δεν αποκλείει να ισχύει αυτό που έχει πει ο αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ: «Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μη μπορούν να χειροτερέψουν»...

Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: