4.2.19

Ντέρμπι Ταχιάου, Νοτοπούλου και ... αναποφάσιστων...



Με πολλά ερωτήματα και φυσικά ενστάσεις από την πλευρά των δυσαρεστημένων έγινε δεκτή, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη δημοσκόπηση που αφορά τους υποψήφιους για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Λογικό και...
αναμενόμενο για όσους είδαν χαμηλά τα ποσοστά τους και άρα ψαλιδίζονται οι προσδοκίες τους για είσοδο στον δεύτερο γύρο, ενώ ταυτόχρονα Νίκος Ταχιάος και Κατερίνα Νοτοπούλου αναδεικνύονται στο δίδυμο που θα δώσει τη μάχη για τη δημαρχία.

Παρά ταύτα, με το 30% να δηλώνει αναποφάσιστο, ήδη υπάρχει ένα πρόβλημα στην ανάγνωση του τάσεων του εκλογικού σώματος.

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική, έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία» από την εταιρεία Τothepoint με δείγμα 520 ατόμων άνω των 17 ετών, τυχαία δειγματοληψία σε κάθε δημοτική ενότητα και στο διάστημα από τις 25 έως 29 Ιανουαρίου 2019.

Στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε στις επόμενες δημοτικές εκλογές», ποσοστό 18,1% τάχθηκε με τον Νίκο Ταχιάο, το 12,5% προτιμά την Κατερίνα Νοτοπούλου και ακολουθούν ο Γιώργος Ορφανός (6,9%), ο Σπύρος Βούγιας (5,9%) και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας (4,5%).

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης καταγράφει 3,4%, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης 2,7%, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος 2,7%, ο Μάκης Κυριζίδης 1,7%, ο Χάρης Αηδονόπουλος 1,4% και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος 1,3%.

Μπόλικα είναι τα… λογικά και τα παράδοξα της μέτρησης, στην οποία την πιο θετική γνώμη έχει ο Σπύρος Βούγιας (χωρίς να υπολείπεται σε αρνητικές), την πλέον αρνητική γνώμη συγκεντρώνει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, τον Νίκο Ταχιάο στηρίζουν κυρίως όσοι στις βουλευτικές του 2015 είχαν ψηφίσει… Ενωση Κεντρώων και ΑΝ.ΕΛΛ, ενώ την Κατερίνα Νοτοπούλου άτομα που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και Νέα Δημοκρατία.

Ενδιαφέρον με πολλές εκπλήξεις δίνουν τα στοιχεία για έναν δεύτερο γύρο με αναμέτρηση Ταχιάου-Νοτοπούλου. Ο κ. Ταχιάος «απορροφά» το 56% των ερωτώμενων που είχαν ψηφίσει Χρυσή Αυγή, αλλά και ένα ικανό ποσοστό ψηφοφόρων του… ΣΥΡΙΖΑ (22,9%).

Η κ. Νοτοπούλου φαίνεται να συγκεντρώνει ψηφοφόρους και της Ν.Δ. αφού, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτώμενων, ποσοστό 30,2% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, 43,9% όσων είχαν ψηφίσει ΑΝ.ΕΛΛ. και 23,5% όσων είχαν ψηφίσει Ν.Δ. δηλώνουν ότι θα τη στηρίξουν.

Ενδιαφέρον υπάρχει στην ανάλυση των αναποφάσιστων που είναι ομάδες ηλικιών 35-44 και 45-54, ενώ οι ηλικίες 25-34 δηλώνουν την προτίμησή τους στην Κατερίνα Νοτοπούλου και η ομάδα 55-64 ετών στον Γιώργο Ορφανό. Σε ό,τι αφορά το φύλο, οι άνδρες δείχνουν να μην έχουν αποφασίσει ακόμη (34,4%), ενώ οι γυναίκες δείχνουν Ταχιάο (23,1%) και Νοτοπούλου (12,1%).

Στον απόηχο της δημοσκόπησης, ο κ. Ταχιάος, σαφώς ευχαριστημένος, δήλωσε ότι «αυτό που διαβάζω στα αποτελέσματά της είναι μια θερμά ενθαρρυντική υποδοχή της υποψηφιότητάς μου που μπήκε στην "αρένα" με αρκετά περιπετειώδη τρόπο και μια αναπόφευκτη χρονική υστέρηση στην παρουσία μου».

Αντιθέτως, «πυρ και μανία» είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «κανείς δεν δικαιούται να προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών» και πολύ πικρόχολα σχολιάζει «λεφτά υπάρχουν, για δημοσκοπήσεις τέτοιου τύπου».

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: