4.2.19

«Αντιδημοκρατική μεθόδευση για να χάσουν οι ΑΝΕΛ την ΚΟ»...



Το θέμα της σύγκλησης της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για την τύχη των ΑΝΕΛ σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του κόμματος Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι...
το θέμα καλύπτεται από γνωμοδότηση του 2013 και όχι από το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής.



Το 2013 η επιστημονική επιτροπή εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με το τι ισχύει για την ίδρυση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από βουλευτές οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν. Βασική προϋπόθεση είναι οι βουλευτές να υποβάλουν ενυπόγραφη δήλωση στην οποία να αναφέρουν σε ποια από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ανήκουν. Εάν δεν υποβάλουν τέτοια δήλωση, θεωρούνται ότι ανήκουν στην Κ.Ο. του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκαν.

Το Άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρει: Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση ΚΟ ορίζεται σε δέκα. Ο κατά την προηγούμενη παράγραφο ελάχιστος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση ΚΟ περιορίζεται σε 5, αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα 2/3 τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας κι συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας.

Στην κρίση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής η τύχη των ΑΝΕΛ

Στα χέρια της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής βρίσκεται και επίσημα πλέον η τύχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Αυτό αποφάσισε να πράξει μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης μετά το υπόμνημα που κατέθεσε η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, βάσει του οποίου εκφράζεται η επίσημη θέση των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της Βουλής σε δημοσιογράφους, το υπόμνημα της κ. Κόλλια, έχει να κάνει με την απάντηση στο ερώτημα του κατά πόσο μια Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεχίζει να υφίσταται ως τέτοια, αν μείνει με 5 βουλευτές οι οποίοι όμως δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

Πρόκειται για το γνωστό πλέον πρόβλημα- που πρώτο το Newpost αποκάλυψε- ερμηνείας του άρθρου 15 παρ.2 του Κανονισμού της Βουλής. Ο πάλαι ποτέ μικρός κυβερνητικός εταίρος διαθέτει αυτή τη στιγμή έξι βουλευτές εκ των οποίων ο Θ. Παπαχριστόπουλος έχει δεσμευτεί πως θα παραιτηθεί, ενώ ο αντικαταστάτης του Τ. Κουίκ, αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθεί η διαγραφεί. Μόλις συμβεί αυτό ο αριθμός των βουλευτών θα πέσει στους 5 εκ των οποίων ο Αρ. Φωκάς, προέρχεται από την ΕΚ.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε ο κ. Βούτσης, το αίτημα θα σταλεί άμεσα στην επιστημονική υπηρεσία, στην οποία θα δοθεί λίγος χρόνος προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Στη συνέχεια και έχοντας την γνωμοδότηση ανά χείρας, ο κ. Βούτσης θα συγκαλέσει πιθανότατα διάσκεψη όπου και θα θέσει το ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε περίπτωση το θέμα θα έχει λήξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εντός της εβδομάδας.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Τσαρουχά, οι ΑΝΕΛ δεν κατέθεσαν κανένα αίτημα, παρά μόνο υπόμνημα πάνω στο οποίο στηρίζουν τη θέση τους πως μπορεί να διατηρηθεί σε ζωή η ΚΟ ακόμα και με βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με το κόμμα.

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: