10.2.19

Ο νέος Ψυχρός Τεχνολογικός Πόλεμος...


 Tον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, έξι κορυφαίες υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες - συμπεριλαμβανομένων της CIA, του FBI και της NSA - προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα...
προϊόντα και τις υπηρεσίες των κολοσσών της κινεζικής τεχνολογίας, όπως είναι η Huawei και η ZTE, με τον ισχυρισμό ότι αποτελούν απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Κατέστη έτσι σαφές σε όλο τον κόσμο πως το μακροχρόνιο έπος του πολέμου των ηλεκτρονικών κατασκόπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, εισερχόταν πλέον σε μια νέα κρίσιμη φάση.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων παγκόσμιων δυνάμεων έχουν αυξηθεί περαιτέρω με την πρόσφατη σύλληψη της αντιπροέδρου και οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας Huawei, της Meng Vanζοu, κόρης του ιδρυτή αυτού του ομίλου, του Ren Jengfei, η οποία συνελήφθη, έπειτα από ένταλμα των ΗΠΑ προς στον Καναδά, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.


Ο νέος πληροφορικός Ψυχρός Πόλεμος

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Δύση δέχονται όλο και περισσότερες πιέσεις από την Ουάσιγκτον ώστε να εκτοπίσουν εντελώς από τις αγορές τους τις κινεζικές εταιρείες πληροφορικής, τις οποίες κατηγορούν ότι εργάζονται προς όφελος των παγκόσμιων φιλοδοξιών της Κίνας για την επίτευξη τεχνολογικής υπεροχής στον κόσμο του 21ου αιώνα.
Αυτή η τεχνολογική σύγκρουση παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως μια “νέα κούρσα εξοπλισμών” μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει τη μορφή σοβαρού πολιτικού και οικονομικού πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ως μια νέα έκδοση ενός “Ψυχρού Πολέμου 2.0”, (η πρώτη φάση ήταν ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Σοβιετική Ένωση), αλλά αυτή τη φορά με την Κίνα ως τον κύριο γεωπολιτικό ανταγωνιστή της Αμερικής. Με βάση τις σημερινές τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, οι ειδικοί προειδοποιούν πως μια τέτοια σύγκρουση “χαμηλής έντασης” θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες εξουθενώνοντας τους αντιπάλους.

Επίκεντρο των τελευταίων εξελίξεων αποτελεί η Huawei, μια ισχυρή κινεζική εταιρεία με επίσης ισχυρούς δεσμούς με το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η εν λόγω εταιρεία, η οποία πριν από ένα χρόνο έγινε η δεύτερη σε πωλήσεις smartphones στον κόσμο, ξεπερνώντας την αμερικανική Apple, και πίσω μόνο από το Νοτιοκορεατικό γίγαντα που ακούει στο όνομα Samsung, είναι επίσης και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Η κινέζικη Huawei αναμένει για το 2019 έσοδα άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα σημαντικό τμήμα αυτών των εσόδων θα προέλθουν από τη λεγόμενη πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας (γνωστή και ως 5G). Ο κινεζικός κολοσσός ανακοίνωσε πρόσφατα πως έχει ήδη εξασφαλίσει 25 εμπορικές συμβάσεις και θα παραδώσει πάνω από 10.000 σταθμούς βάσης για το δίκτυο 5G, κάτι που θα εντείνει το σχετικό ανταγωνισμό.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Στάμκου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: