5.2.19

Γεννηματά: Θέλουν εκ νέου να στήσουν «βρώμικο '89»...



Ομιλία στη Χίο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου...

Την πεποίθηση ότι «η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, που συγκροτήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα συνεχίσει να...
έχει και σήμερα ως πολύτιμη παρακαταθήκη και αφετηρία μιας νέας πορείας, τις αρχές και τις αξίες του» εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας το απόγευμα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, όπου γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά «ο Ανδρέας ζει σήμερα, μέσα από τις πράξεις και την πολιτική μας. Ζει στις ιδέες μας. Στο όραμά μας για Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο φωτεινή».

Ζει στο ενωτικό μας μήνυμα, για εθνική συνεννόηση, μια εθνική συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Ζει μέσα από την πατριωτική μας ταυτότητα που αντιστέκεται σε ανιστόρητες παραχωρήσεις στα εθνικά μας ζητήματα. Για ένα οικονομικό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας. Χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις από διεθνή συμφέροντα. Χωρίς διαρκή επιτήρηση. Χωρίς εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Για μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, όχι παραδομένη στην ασυδοσία της αγοράς» τόνισε η κ. Γεννηματά για να προσθέσει «συνεχίζουμε στον δρόμο του Ανδρέα για την πρόοδο, για την αλλαγή, με τη Δημοκρατική Παράταξη μεγάλη ξανά».

Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κ. Γεννηματά υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι «ο Ανδρέας πάντα πίστευε στην ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία των λαών. Δεν είχε όμως ποτέ ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Πίστευε ότι μεθοδικά η Τουρκία, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο και θα προσπαθεί μελλοντικά, με κλιμάκωση πρωτοβουλιών και γεγονότων, να δημιουργήσει προβλήματα στη Θράκη. Γι' αυτό ο Ανδρέας θεωρούσε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός οφείλουν πάντα να βρίσκονται σε αφύπνιση και ετοιμότητα» .

Πιο συγκεκριμένα η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε: «Με την Τουρκία θέλουμε ειρηνικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αλλά στη βάση του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτε από κανέναν, αλλά δεν παραχωρεί και τίποτα απολύτως σε κανέναν. Στο Αιγαίο ούτε γκρίζες ζώνες υπάρχουν, ούτε άλλες αμφισβητήσεις. Όλα ρυθμίζονται με τις συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Μόνο σε αυτή τη βάση έχουν νόημα οι συζητήσεις με την Τουρκία που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες. Η προηγούμενη απροετοίμαστη συνάντηση στην Αθήνα, δεν διευκόλυνε σε τίποτα τις διμερείς σχέσεις. Αντίθετα είδαμε κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Φοβάμαι γιατί οι πρώτες ενδείξεις τόσο από τις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου όσο και από την αιφνιδιαστική επικήρυξη των 8 αξιωματικών δείχνουν ότι κινδυνεύουμε με επανάληψη του ναυαγίου της Αθήνας».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που εξασφάλιζε τη δυνατότητα εξεύρεσης μια ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. «Έλεγε χαρακτηριστικά τον Οκτώβριο του 1993 ότι τα Σκόπια θέλουν το όνομα της Μακεδονίας γιατί στόχος τους είναι η δημιουργία ενός "μακεδονικού" κράτους που θα περιλαμβάνει και τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδα. "Δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν" έλεγε χαρακτηριστικά. Για τα Βαλκάνια ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επισημάνει τις δυσοίωνες εξελίξεις. Ορόσημο ήταν η απόφαση της Ε.Ε. το 1991-1992 για τον διαμελισμό και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την υιοθέτησε λαθεμένα χωρίς βέτο, χωρίς καμιά ασφαλιστική δικλίδα για τα συμφέροντά μας» επεσήμανε.

Σχετικά με την πολιτική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου η Φώφη Γεννηματά είπε ότι ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας μεγάλος Έλληνας που κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι αναμφισβήτητα μια απαράμιλλη ιστορική προσωπικότητα. Ένας ηγέτης από το μέλλον , όπως λέει ο Κώστας Λαλιώτης. Οι αρνητές και οι υβριστές του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έχουν καταφέρει να σβήσουν το άστρο του. Ο Ανδρέας ήταν ένα σπάνιο πολιτικό ον. Και με ένα σπάνιο χαρακτηριστικό. Ένας ελεύθερος άνθρωπος».

Μίλησε για τη διορατικότητά του και την πορεία της Ευρώπης, θυμίζοντας πως κατά την ψήφισή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τον Αύγουστο του 1992, ο Ανδρέας Παπανδρέου προειδοποίησε έγκαιρα για τα προβλήματα της ευρωζώνης που εμφανίστηκαν δεκαέξι χρόνια μετά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «η πολιτική του σκέψη, οι ιδέες του Ανδρέα ενέπνευσαν και ένωσαν έναν ολόκληρο λαό. Μια χώρα διχασμένη, μια κοινωνία χωρίς συνοχή. Μια Ελλάδα που δεν μπορούσε ακόμη να ξεπεράσει τα μετεμφυλιακά σύνδρομα, να επουλώσει τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα σε νικητές και ηττημένους. Το ΠΑΣΟΚ πράγματι ένωσε τους Έλληνες. Έκλεισε τις πληγές της εμφύλιας διαμάχης. Εμπέδωσε τη Δημοκρατία. Το μήνυμα για "Αλλαγή", ενέπνευσε, κινητοποίησε και τελικά έγινε πράξη κατακτώντας το 1981 την εξουσία».

Υποστήριξε ότι υπήρξε μεγάλος μεταρρυθμιστής στην Ελλάδα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα πετυχαίνοντας: «να ξαναδώσει στους Έλληνες την εθνική τους περηφάνια. Έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στο μήνυμα "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες". Να ενώσει τη διχασμένη από τον εμφύλιο ελληνική κοινωνία, και να πετύχει την εθνική συμφιλίωση, να δώσει ευκαιρίες ζωής και αξιοπρέπειας στους μη προνομιούχους Έλληνες, στην Ελληνική περιφέρεια και τους αγρότες, να αποκαταστήσει τις τεράστιες αδικίες που βίωνε η μισή κοινωνία λόγω της ιδεολογίας της και του φρονήματός της από τη Δεξιά, να θεμελιώσει το κοινωνικό κράτος στη χώρα, να χτίσει το ΕΣΥ, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την αποκέντρωση, τη δημιουργία θεσμών για ένα λειτουργικό και σύγχρονο κράτος στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Υπενθύμισε την προειδοποίησή του ότι «είτε το έθνος θα εξαφανίσει το χρέος είτε το χρέος θα αφανίσει το έθνος» στις 2.12.1993. Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά, στην ίδια ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο (2/12/1993) έλεγε «όταν η χώρα μας και η οικονομία μας βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας, μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την άνοιξη του 1994 αλλά και την επόμενη περίοδο μέχρι το 1995 η Ελλάδα αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία την οργανωμένη κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της δραχμής». «Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιστάθηκε οργανωμένα με σθεναρή στάση και θαυμαστή νηφαλιότητα στα τυχοδιωκτικά παιχνίδια των ξένων και ντόπιων κερδοσκόπων με προεξάρχοντα τον κ. Σόρος. Στην Ελλάδα ο κ. Σόρος και οι κερδοσκόποι ηττήθηκαν και έχασαν 10 δισ. δολάρια. Αυτά τότε» πρόσθεσε η ίδια.

Τέλος η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχτηκε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ «Ο Ανδρέας Παπανδρέου στοχοποιήθηκε από τους πολιτικούς τους αντιπάλους όσο κανείς ίσως άλλος πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία. Το σχέδιό τους , το βρόμικο 89 , ήταν να εξοντώσουν πολιτικά και ηθικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, να λεηλατήσουν τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, να διασπάσουν και να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, η πολιτική, η ηθική και η δικαστική δικαίωση του Ανδρέα Παπανδρέου έχει κατοχυρωθεί με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά και με την ετυμηγορία του ελληνικού Λαού στις εκλογές του 1993, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πήραν 47%. Δυστυχώς βέβαια μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν πρόθυμοι μιμητές που επιχειρούν να στήσουν ένα βρώμικο 2019 αλλά θα πάρουν απάντηση από τον ελληνικό λαό» κατέληξε στην ομιλία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: