9.2.19

Στεγαστικό επίδομα σε 300.000 νοικοκυριά...


Ποιοι επωφελούνται...

Ο προϋπολογισµός για το 2019 αναµένεται να ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ οι ωφελούµενοι αναµένεται να φτάσουν συνολικά...
το ένα εκατοµµύριο. Η διάθεση των πρώτων 300 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο σκέλος της επιδότησης ενοικίου, εγκρίθηκε µε χθεσινή απόφαση από το υπουργείο Εργασίας, προκειµένου να αρχίσει σταδιακά η εφαρµογή του προγράµµατος για τους ενοικιαστές. Σύντοµα αναµένεται να τεθεί σε τροχιά και το σκέλος της επιδότησης της δόσης δανείου που σχετίζεται µε την πρώτη κατοικία.

Όσον αφορά στο επίδοµα στέγασης για µισθωµένη κατοικία, το ποσό της επιδότησης, που θα δοθεί αναδροµικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε δικαιούχους ενοικιαστές, αναµένεται να κυµαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον µήνα, ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού:

Για το µονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδοµα αναµένεται να είναι 70 ευρώ τον µήνα.

Για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού αναµένεται προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον µήνα.

Μέριµνα για µονογονεϊκές

Η κλιµάκωση που επιλέχθηκε δίνει έµφαση στο παιδί, το οποίο αντιµετωπίζεται ως ενήλικας, µε προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα. Ειδική µέριµνα υπάρχει για τις µονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα. Στη µονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο µέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον µήνα. Το ίδιο συµβαίνει και στα νοικοκυριά µε απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ανώτατο όριο επιδότησης είναι τα 210 ευρώ µηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

«Το επίδοµα στέγης είναι ένα εξαιρετικά σηµαντικό µέτρο που συνδέεται µε το πλέγµα δράσεων της κυβέρνησης για το δικαίωµα στην κατοικία. Είναι η πρώτη φορά που εφαρµόζουµε σε τόσο µεγάλη κλίµακα µια τέτοια πολιτική, η οποία αφορά περίπου ένα εκατοµµύριο πολίτες, µε προϋπολογισµό που θα ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µια οριζόντια πολιτική που δεν αφορά µόνο τα χαµηλότερα εισοδήµατα, αλλά και τα µεσαία στρώµατα που δεν έχουν πρώτη κατοικία ή επιβαρύνονται µε δάνειο γι’ αυτή. Εγγυόµαστε µια δίκαιη και διαφανή διαδικασία για όλους, µακριά από πελατειακές σχέσεις και διαπλοκή, καθώς το επίδοµα στέγης θα δοθεί ηλεκτρονικά, µε τους όρους διαφάνειας και ταχύτητας που έχουν ήδη δοκιµαστεί µε απόλυτη επιτυχία στο ΚΕΑ, το επίδοµα παιδιού και το κοινωνικό µέρισµα» είχε δηλώσει πρόσφατα για το πρόγραµµα της επιδότησης στέγης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, µιλώντας σε ηµερίδα της Η?ΙΚΑ.

Το επίδοµα ενοικίου θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του δυνητικού δικαιούχου σε ηλεκτρονική πλατφόρµα µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει κατατεθεί στην Εφορία το µισθωτήριο συµβόλαιο, ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά µέσω του συστήµατος Τaxis της ΑΑΔΕ. Η τελική µορφή του προγράµµατος αναµένεται να «πατά» στη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περασµένο Ιούνιο. Υπενθυµίζεται, άλλωστε, πως το επίδοµα στέγασης είναι ένα από τα λεγόµενα «αντίµετρα» του 2017, το οποίο θα υλοποιηθεί, όπως συµβαίνει και µε το επίδοµα παιδιού ήδη από το 2018, παρά την κατάργηση του µέτρου περικοπής των συντάξεων.

Τα εισοδηµατικά κριτήρια

Τα εισοδηµατικά κριτήρια για το επίδοµα ενοικίου αναµένεται να κλιµακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα µε τα µέλη του νοικοκυριού. Τα µονοµελή νοικοκυριά πιθανότατα θα εντάσσονται εφόσον έχουν ετήσιο εισόδηµα έως 7.000 ευρώ. Το εν λόγω εισοδηµατικό όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού. Η κλιµάκωση των εισοδηµατικών κριτηρίων ακολουθεί το µοντέλο κλιµάκωσης των ποσών και δίνει έµφαση στο παιδί, ενώ ενσωµατώνει ρήτρες ειδικές προστασίας για τις µονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα. Συνεπώς, για τις µονογονεϊκές οικογένειες αναµένεται να προβλεφθεί προσαύξηση 7.000 ευρώ του εισοδηµατικού ορίου για το πρώτο ανήλικο µέλος. Ανάλογη µέριµνα θα υπάρξει και για τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό εισόδηµα του νοικοκυριού δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του.

Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας στην επιδότηση ενοικίου αναµένεται να µπουν στην περιοχή των 120.000 - 180.000 ευρώ. Ειδικότερα, για µονοµελές νοικοκυριό, η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα µπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Το όριο αυτό δεν αποκλείεται να προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού και έως τα 180.000 ευρώ. Στα κριτήρια αναµένεται να υπάρχουν και όρια καταθέσεων κ.λπ.

Εντός Φεβρουαρίου ανοίγει η πύλη για τις αιτήσεις

Το επίδοµα ενοικίου θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα που αναπτύσσεται γι’ αυτόν τον σκοπό από την ΗΔΙΚΑ. Η πλατφόρµα θα «πατά» πάνω στο επιτυχηµένο µοντέλο του κοινωνικού µερίσµατος και του ΚΕΑ. Μέσω της πλατφόρµας θα διεξάγονται διασταυρώσεις για τα µισθωτήρια συµβόλαια µε χρήση στοιχείων του Taxisnet. Οι κλειδάριθµοι του Taxisnet αναµένεται να είναι βασικό «κλειδί» για την είσοδο στην πλατφόρµα για την αίτηση, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, όπως συµβαίνει και µε το ΚΕΑ.

Η πλατφόρµα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των δικαιούχων αναµένεται να ανοίξει εντός του Φεβρουαρίου. Το επίδοµα θα καταβάλλεται κάθε µήνα. Ειδικά για την πρώτη καταβολή του 2019, η πληρωµή θα είναι αναδροµική, από 1η Ιανουαρίου. Στην πρώτη δόση, δηλαδή, του 2019 θα καταβληθούν όλα τα µηνιαία επιδόµατα που αναλογούν από την 1η Ιανουαρίου.

Ποιοι εξαιρούνται

Όπως παγίως συµβαίνει στα προνοιακά προγράµµατα, δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών τα µέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισµένης δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος, εµπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αµοιβές πληρωµάτων σκαφών αναψυχής, δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Δεν αποκλείεται, επίσης, από το πρόγραµµα να εξαιρεθούν νοικοκυριά που είναι ενταγµένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου, που µισθώνουν µέρος κατοικίας ή νοικιάζουν ως κατοικία, ακίνητο συγγενών πρώτου βαθµού.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: