14.2.19

Με το βλέμμα στο 2020 Τσίπρας - Μητσοτάκης...

Δεν είναι μυστικό ότι ο ανώτατος πολιτειακός παράγων της χώρας, «πήγαινε εναλλάξ». Έτσι, κάθε φορά που εκλέγεται Πρόεδρος στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας, το...
πρόσωπο που επιλέγεται προέρχεται είτε από το κεντροδεξιό χώρο είτε από τον κεντροαριστερό. Με μικρές ίσως εξαιρέσεις ο κανόνας αυτός δεν παραβιάζεται.

Πριν την εκλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου τον Γενάρη του 2015, στη θέση του βρισκόταν ο κ. Κάρολος Παπούλιας προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με πρόταση μάλιστα του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στις 12 Δεκεμβρίου του 2004.  Οι βουλευτές τότε του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ψήφισαν παρών και ο κ. Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ενίοτε τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση προτείνουν  πρόσωπα για το ύπατο αξίωμα της πολιτείας προερχόμενα από την αντιπολίτευση. Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο κ. Αλέξης Τσίπρας όταν κατά την εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας το 2015 πρότεινε τελικά τον Προκόπη Παυλόπουλο που εξελέγη  πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ ανάμεσα στα ονόματα ήταν και εκείνο του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, επίσης προερχόμενου από τον κεντροδεξιό χώρο.

Αυτό δείχνει ότι κάθε φορά που ένας πρωθυπουργός βρίσκεται στην εξουσία, προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας πρόσωπο από τον χώρου του πολιτικού του αντιπάλου για να μην χαλάσει τη «σειρά» και δεν συνεχιστεί η εναλλαγή των προσώπων κάθε φορά όπως αυτή φαίνεται να τηρείται. Και για κάτι άλλο που υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα: Να μην διαλυθεί η Βουλή και διεξαχθούν εκλογές αν δεν υπάρξει πλειοψηφία στην εκλογή του προτεινόμενου Προέδρου Δημοκρατίας.

Πριν από την  εκλογή προέδρου Δημοκρατία του κ. Παπούλια , ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός πρότεινε τον κεντροδεξιό Κωστή Στεφανόπουλο ενώ λίγα χρόνια πίσω όπως όλοι θυμούνται μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν πρότεινε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας και στη θέση του τότε προκαλώντας μεγάλη ανατροπή είχε προτείνει το δικαστή της χούντας κ. Σαρτζετάκη.

Αυτή την άτυπη εναλλαγή θέλει να σπάσει ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας από τώρα στο τραπέζι την πρόταση για επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Δεξιά και αριστερή παρένθεση

Η συνταγματική αναθεώρηση έδωσε βήμα για να αναπτυχθούν διάφορα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Επιστρατεύτηκαν δε, και επιχειρήματα από τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη περί δεξιών ή αριστερών παρενθέσεων. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός  ανέφερε περί μυστικής συμφωνίας Μητσοτάκη και κ. Γεννηματά για να προτείνουν από κοινού στέλεχος προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛ για πρόεδρο Δημοκρατίας από το 2020 έως και το 2025 και δίχως να κινδυνεύει να διαλυθεί η βουλή από την μην εκλογή προέδρου αν υπάρξει. 

Αυτό σημαίνει πως ο κ. Τσίπρας γνωρίζει την άτυπη συμφωνία που υπάρχει για εναλλαγή Προέδρων Δημοκρατίας από τα δύο πολιτικά συστήματα στην Ελλάδα που υφίστανται από την μεταπολίτευση και μετά. Την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά. Και επειδή προφανώς γνωρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δεσμευτεί να στηρίξει την επιλογή του κ. Παυλόπουλου, βάζει στο τραπέζι την εκλογή προσώπου από το χώρο της κεντροαριστεράς από τώρα ώστε να την κάψει.

Σημίτης και Βενιζέλος τα ονόματα που υπαινίχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Ασφαλώς ο πρωθυπουργός  αναφέρεται στην πιθανότητα αν ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός να προτείνει είτε τον κ. Κ. Σημίτη για Πρόεδρο Δημοκρατίας, είτε πολύ περισσότερο τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ευάγγελο Βενιζέλο. Η αλήθεια είναι πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συγκυβερνήτης του Α. Σαμαρά, δεν θα έλεγε όχι σε μια τόσο τιμητική πρόταση.

Το ίδιο άλλωστε γίνεται και τώρα στην περίπτωση των κυρίων Τσίπρα και Παυλόπουλου που οι δυό τους έχουν άριστη σχέση και πολλές φορές λόγω των γνώσεων του επίσης καθηγητή Πρ. Παυλόπουλου ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από τη δύσκολη θέση. Επομένως, δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιδιώκει το ίδιο και πως αυτό είναι μεμπτό.

Στον αντικαγκελάριο της Γερμανίας η Φώφη  Γεννηματά

 Στο ΚΙΝΑΛ παρακολουθούν τη συζήτηση που άνοιξε ο κ. Τσίπρας και κάνουν λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τον πρωθυπουργό που βρίσκεται όπως αναφέρουν  σε αποδρομή. Θεωρούν μάλιστα ότι έβαλε στο τραπέζι το όνομα του κ. Βενιζέλου έστω και χωρίς ονομαστική αναφορά προκειμένου να το κάψει πολιτικά όταν μάλιστα υπάρχει προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ για προσέγγιση με το ΚΙΝΑ χωρίς όμως τον κ. Βενιζέλο και όσους υποστήριξαν πολιτικά την κυβέρνηση Σαμαρά. 

Σε αυτούς εντάσσουν και τον Ανδρέα Λοβέρδο τον οποίο έχουν βάλει στο στόχαστρο για τα θέματα της υγείας. Επομένως, λένε στο ΚΙΝΑΛ, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα που έκανε λόγο για μυστική συμφωνία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ πέφτει στο κενό, αφού έτσι και αλλιώς ένας από τους στόχους του κ. Τσίπρα ήταν η προσέγγιση του ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Βαγγέλη Βενιζέλο και άλλα στελέχη, που θεωρούν ότι βρίσκονται κοντά στη Ν.Δ .

«Πρόκειται περί μύθων και αστείων που εφευρίσκει το Μέγαρο Μαξίμου για να καταφέρει να βγει από τα αδιέξοδα που βρίσκονται» δηλώνουν  στελέχη του ΚΙΝΑΛ...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: