5.1.19

Κυπριακή ΑΟΖ: Βλάβη στο γεωτρύπανο της ExxonMobil...












Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε την Παρασκευή, στο...
πλαίσιο συνέντευξής του στο ΡΙΚ, το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες στη γεώτρηση της ExxonMobil στον στόχο Δελφύνη στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ , αλλά καθησύχασε την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι είναι θέμα ωρών να ξεκινήσει ξανά η γεώτρηση, καθώς η αντιμετώπιση της βλάβης ήταν στα τελικά της στάδια. 

Έως αργά χθες δεν υπήρχαν πληροφορίες κατά πόσο επανάρχισαν οι εργασίες της γεώτρησης, ωστόσο εξακολουθούσαν να υπάρχουν ενδείξεις για πυρετώδεις προετοιμασίες στο λιμάνι Λεμεσού και στο πλωτό γεωτρύπανο για την επανεκκίνηση.

Εφόσον το τρυπάνι ξαναπιάσει δουλειά σήμερα-αύριο η συνολική καθυστέρηση θα είναι περίπου 12 μέρες, συνεπώς τόση ή και λίγο μεγαλύτερη θα είναι η παράταση που θα δοθεί στο αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών.

Μιλώντας στο ΡΙΚ για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «η ουσία είναι να υλοποιηθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί όσον αφορά το ερευνητικό στάδιο, να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για το Αφροδίτη και να διασφαλιστεί, μέσα από συνεργασίες εταιρειών κολοσσών και άλλες συνεργασίες, η στήριξη που θα έχουν οι εταιρείες από κράτη που συμμετέχουν». Μετά τον στόχο Δελφύνη, είπε, θα ακολουθήσει γεώτρηση στον στόχο Γλαύκος, επίσης στο τεμάχιο 10.

Ο Κύπριος πρόεδρος επεκτάθηκε και στον διευρυμένο ρόλο της γαλλικής εταιρείας Total στο ερευνητικό πρόγραμμα. «Επιθυμία της κυβέρνησης», είπε, «είναι να εμπλακεί η γαλλική Total και σε άλλα τεμάχια», προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος». Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επιμηκύνει για έναν χρόνο τα συμβόλαια της ιταλικής εταιρείας ENI στα τεμάχια 2, 3 και 9, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι προοπτικές συμφωνίας ΕΝΙ-Total για απόκτηση από τη γαλλική εταιρεία δικαιωμάτων και σε αυτά τα τεμάχια. Εκκρεμεί η απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης επί της πρότασης των δύο εταιρειών να αποκτήσουν τα δικαιώματα ανάπτυξης και του τεμαχίου 7.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει την Τουρκία, είτε ως χώρα που θα ενδιαφερθεί για την αγορά φυσικού αερίου, είτε ως χώρα που θα συνεργαστεί για τη διασφάλιση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είτε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: