14.1.19

Ενα βήμα πριν το «διαζύγιο» Ποτάμι και Δανέλλης...

Τα «απόνερα» της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ψήφου εμπιστοσύνης συνεχίζουν να προκαλούν τρικυμία στο Ποτάμι.

Σύμφωνα με όλες τις...
ενδείξεις, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι δρόμοι του Ποταμιού και του Σπύρου Δανέλλη αναμένεται να χωρίσουν. Ο βουλευτής Ηρακλείου εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο η Σεβαστουπόλεως έχει διαμηνύσει ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και κατ’ επέκταση διαγραφής.

Επισήμως το κόμμα ξεκαθάρισε χθες διά του επικεφαλής του ότι δεν σκοπεύει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Το Ποτάμι, που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Με τη θέση αυτή συμφωνούν όλοι στην εξαμελή κοινοβουλευτική ομάδα, πλην του κ. Δανέλλη.

Σε επικοινωνία του χθες με την «Εφ.Συν.» ο βουλευτής επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα «βαρύ δίλημμα» και ότι την τελική του απόφαση θα την ανακοινώσει θεσμικά στην τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής κατά τη διήμερη συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δανέλλης έχει ταχθεί χωρίς προϋποθέσεις υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τις προηγούμενες ημέρες είχε επισημάνει ότι όποιος στηρίζει τη λύση του Μακεδονικού πρέπει να δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης, εάν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία, όπως άλλωστε συνέβη.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής παραβρέθηκε χθες το βράδυ στην εκδήλωση της Κεντροαριστεράς για το Μακεδονικό στο Μέγαρο Μουσικής, όπου μίλησε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έχει προειδοποιήσει δημοσίως με διαγραφή σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης. Στην περίπτωση αυτή το Ποτάμι θα μείνει με πέντε βουλευτές και με νέα απώλεια θα διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα.

Κατά συνέπεια οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν ως εξής:

Α) Ψήφος εμπιστοσύνης: πέντε «κατά» (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Αμυράς, Ψαριανός) και ένα «υπέρ» (Δανέλλης).

Β) Συμφωνία των Πρεσπών: ένα «υπέρ» (Δανέλλης), δύο «κατά» (Ψαριανός, Αμυράς) και τρία «ίσως» (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: