12.1.19

Το «βλέμμα» στην Ελλάδα μετά την υπερψήφιση στην πΓΔΜ...

Μέσα στον Ιανουάριο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών, το τελικό κείμενο της...
οποίας πέρασε χθες, Παρασκευή, από τη Βουλή της πΓΔΜ. 

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να μαζέψει τις ψήφους που του ήταν απαραίτητες για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης για την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».  Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και το συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

«Πυροδοτούνται» εξελίξεις στην Αθήνα 

Η εξέλιξη αύτη αναμένεται να «πυροδοτήσει» σημαντικές εξελίξεις στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς το κόμμα του Πάνου Καμμένου αντιτίθεται σθεναρά στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο Πάνος Καμμένος, στην τεταμένη συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κράτησε στάση αναμονής, ώσπου να ξεκαθαριστεί το ομιχλώδες πολιτικό σκηνικό στην πΓΔΜ. Μετά την ψήφιση της συνταγματικής αλλαγής, όμως, ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αλλά και τα επόμενα βήματά του, καθώς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν στηρίζει τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Εκκρεμεί, λοιπόν, το ραντεβού Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμμένου για να ξεκαθαριστεί το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση. 

Ζάεφ: «Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα»

«Η Βουλή έχει λάβει μέχρι στιγμής δύσκολες αποφάσεις. Και σήμερα δεν είναι εύκολο», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στους βουλευτές. Μάλιστα, ο Ζάεφ εξαπέλυσε επίθεση κατά του VMRO-DPMNE, που απείχε από τη συνεδρίαση και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το κόμμα σας ξέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι δεν μπορούμε χωρίς συμφωνία να διαπραγματευτούμε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Στη συνέχεια, συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές της χώρας του που «ανέλαβαν την ευθύνη για τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες, άνοιξαν τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χώρα του», μέσω μηνύματός του στο Twitter. 

Κοτζιάς: «Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας»
Ικανοποιημένος για τη νίκη του Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο πρώην υπουργός με tweet του καλωσόρισε τη «Βόρεια Μακεδονία».

«Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα. Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κούραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία. Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. «Βόρεια Μακεδονια» καλώς ήρθες στη ζωή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή», έγραφε στο tweet του ο κ. Κοτζιάς.

Οι αντιδράσεις στη ψήφιση της Συμφωνίας
Εκτενείς είναι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων στις εσωτερικές και τις διεθνείς αντιδράσεις μετά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ σε ανακοίνωσή της συγχαίρει όλους τους πολίτες και τους βουλευτές για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις θύρες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και επιτρέποντας σε αυτήν να ενσωματωθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς ως κυρίαρχο κράτος, εξασφαλίζοντας πλήρως την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των πολιτών της.

«Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του ονόματός μας με την προσθήκη ενός ακριβούς γεωγραφικού προσδιορισμού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση της πΓΔΜ ζητά εκλογές

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, ζήτησε την διάλυση του Κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει συνεπές στις θέσεις του και δεν υποστηρίζει την αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και θεωρεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος έγινε «με αντισυνταγματικό, παράνομο, βίαιο και εγκληματικό τρόπο, με απειλές και παζαρέματα».

Σημείωσε ότι η αλλαγή του ονόματος «είναι απόφαση 81 βουλευτών και όχι απόφαση των "Μακεδόνων" πολιτών».

Διεθνείς αντιδράσεις

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια επί των συνταγματικών τροποποιήσεων βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στα συγχαρητήρια μηνύματα της Ύπατης Εκπροσώπου ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χάνες, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χάντ, του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντίτμιρ Μπουσάτι, του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: