12.1.19

Νέες ασκήσεις ισορροπίας Τσίπρα - Καμμένου...

Πώς μπορεί να αποφευχθεί η ρήξη...

Το γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε δώσει ποτέ χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών κάνει πιο απλά τα πράγματα για το μέλλον των...
δυο κυβερνητικών εταίρων, από τη στιγμή που αποδειχθεί ότι από την πλευρά του Πάνου Καμμένου υπάρχει όντως η διάθεση να πέσουν οι τόνοι.

Ακόμα και η αναβολή του ραντεβού του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας φαίνεται να λειτούργησε θετικά αφού το κλίμα όλη την εβδομάδα ήταν τεταμένο και όπως αποδείχτηκε οι δυο εταίροι χρειάζονται χρόνο, αλλά και τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου πλαισίου που θα βγάλει τον κυβερνητικό συνασπισμό από την κρίση.

Η χθεσινή δήλωση του Πάνου Καμμένου, μετά από μια δύσκολη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας όπου επιχείρησε και δεν κατάφερε να λάβει "νομιμοποίηση" για την απόσυρση των υπουργών του, αλλάζει τα δεδομένα. Όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή το newpost.gr οι διέξοδοι που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο OPEN άφησαν μια πόρτα ανοιχτή για την παραμονή του προέδρου των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας να μην συμπεριλάβει κανένα από τα στελέχη του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτή την περίπτωση το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα είναι συναινετικό με τον επικεφαλής του Πενταγώνου να θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι, όμως και στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με αυτόν τον τρόπο οι απώλειες για τους ΑΝΕΛ θα περιοριστούν στον Θανάση Παπαχριστόπουλο και στην Έλενα Κουντουρά και θα παραμείνει με 5 βουλευτές τους επόμενους μήνες.

Κομβικό σημείο σε αυτό το "deal" παίζει ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως φέρεται πως θα στηρίξει την κυβέρνηση. Συνεπώς, θα πρέπει να αποχωρήσει από το χαρτοφυλάκιό του προκειμένου να μην χρειαστεί ο Πάνος Καμμένος να τον διαγράψει και να μείνει με 4 βουλευτές, γεγονός που θα χαλούσε την ισορροπία.  Υπενθυμίζεται πως την αλλαγή της ονομασίας των γειτόνων σε "Βόρεια Μακεδονία" δεν θα ψηφίσουν επίσης, εκτός από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο Κώστας Κατσίκης, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κώστας Ζουράρις.

Πιο "ελεύθερη" σε σχέση με το τι θα πράξει, όσον αφορά το υπουργείο της, φαίνεται να είναι η Έλενα Κουντουρα την οποία όλα δείχνουν πως ο Πάνος Καμμένος δεν υπολογίζει στη νέα του ομάδα. Η σιωπή και η απουσία της όλο το τελευταίο διάστημα οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Εκτός και αν ο Αλέξης Τσίπρας για λόγους "τάξης", ένδειξης σεβασμού ή συμφωνίας με τον εταίρο του δεν την συμπεριλάβει στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Το σενάριο της απομάκρυνσης των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, πάντως βολεύει και τον πρωθυπουργό αφού για το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης θα σηματοδοτήσει τη στροφή που επιθυμεί να κάνει προς την κεντροαριστερά. Νέα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ από τον προοδευτικό χώρο μπορούν να συμπεριληφθούν στο υπουργικό συμβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα βάλει και με τη "βούλα" ένα τέλος στη συνεργασία με τον δεξιό συνοδοιπόρο του ανοίγοντας την πόρτα σε όσους είχαν δεύτερες σκέψεις και πιέζοντας παράλληλα το ΚΙΝΑΛ. Κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έδινε πλέον καμία δικαιολογία στη Χαριλάου Τρικούπη να "λοξοκοιτά" προς τη ΝΔ.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι καθοριστική για το μέλλον των δυο κομμάτων στην εξουσία αφού αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο να κάνουν τις τελικές συνεννοήσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Επειδή, όμως ο "διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες" κανείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν σπεύδει να πανηγυρίσει πως η κρίση με τους ΑΝΕΛ τελείωσε αφού ο υπουργός Άμυνας έχει δείξει πολλές φορές πόσο απρόβλεπτος είναι. 

Υπάρχουν, ωστόσο και τα στελέχη που υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας  έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαλλαγεί από τον εταίρο του, αν διασφαλίσει πως ο μαγικός αριθμός "151" υπάρχει στη Βουλή προκειμένου να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Σώματος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: