...για να μην δικαστεί...
Στροφή 180 μοιρών απ' τον Ματέο Σαλβίνι προκειμένου να αποφύγει να δικαστεί σχετικά με την υπόθεση του πλοίου Diciotti, καθώς το περασμένο καλοκαίρι αρνούνταν επί μια εβδομάδα την αποβίβαση των 177 επιβατών του παρά τις...
πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ενώ πριν από μερικούς μήνες ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας δήλωνε ότι δεν θέλει τη βουλευτική ασυλία, καθώς ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, τώρα τα «γυρίζει» και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω απ' την ασυλία.
«Θα μπορούσα να βρεθώ αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών, επειδή σταμάτησα την αποβίβαση παρανόμων στην Ιταλία», έγραψε ο Σαλβίνι στο λογαριασμό του στο Facebook. «Είμαι άφωνος. Αν φοβάμαι; Καθόλου», έγραψε επίσης.
Την Τρίτη πάντως η Corriere della Sera δημοσίευσε μια επιστολή του, στην οποία δηλώνει πως δεν είναι σίγουρος πως είναι έτοιμος να πάει σε δίκη.
«Η δικαστική μου υπόθεση συνδέεται στενά με τις δραστηριότητες μου ως υπουργός Εσωτερικών και την ισχυρή θέλησή μου να κρατήσω τις προεκλογικές μου υποσχέσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι έπραξα με βάση το εθνικό συμφέρον και με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή εντολή», αναφέρει επίσης στην επιστολή του. «Θα το έκανα και πάλι και δεν θα τα παρατήσω» έγραψε ακόμη, αλλά πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν οι δικαστές».
Σήμερα, στο μεταξύ, ξεκινάει στην αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας η συζήτηση για την άρση της ασυλίας του και της παραπομπής του σε δίκη. Σημειώνεται ότι για να παραπεμφθεί σε δίκη ο Σαλβίνι θα πρέπει πρώτα να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση απ' την επιτροπή και έπειτα απ' την ολομέλεια της Γερουσίας.
Η επιτροπή έχει προθεσμία 30 ημερών για να εξετάσει την υπόθεση, προτού κάνει την εισήγησή της στην ολομέλεια του Σώματος.
Πάντως ο Σαλβίνι χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε κι άλλων μελών της κυβέρνησης. Ο Κόντε δήλωσε πως: «η πολιτική ευθύνη είναι δική μου», όμως στο κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι διχασμένοι.
Στο μεταξύ, σε μια άλλη σχετική υπόθεση, οι 47 μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο Sea Watch 3 θα αποβιβαστούν τις επόμενες ώρες στην Σικελία και στη συνέχεια θα ανακατανεμηθούν σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.
Η αναμονή τους διήρκεσε σχεδόν δυο εβδομάδες, λόγω της άρνησης της ιταλικής κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο σε λιμάνι της χώρας.
Στην απεμπλοκή της κατάστασης αναφέρθηκε ο Κόντε. Οι μετανάστες και πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε επτά ευρωπαϊκές χώρες -- τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, η Γαλλία, Πορτογαλία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Η λύση ήρθε έπειτα από νυχτερινή σύσκεψη της ιταλικής κυβέρνησης, κατά την οποία ο Σαλβίνι πείσθηκε να δώσει την συγκατάθεσή του, υπό τον όρο να λειτουργήσει άμεσα η ανακατανομή των μεταναστών στις επτά αυτές χώρες της Ένωσης.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.