9.1.19

Η σύνθετη μέθοδος των τριών...

Ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις για τους τρεις βουλευτές του Ποταμιού που δεν έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά τη θέση τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς και ο...
αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης προσπαθούν για την ώρα να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πολιτικό χρόνο, δηλώνοντας μεν θετικοί, αλλά βάζοντας αστερίσκους για το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή ή για τις πολιτικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Η επίσημη θέση του κόμματος, όπως εκφράστηκε χθες, είναι «όχι στην κυβέρνηση, ναι στις Πρέσπες», ωστόσο κανείς δεν έχει διατυπώσει ακόμη τη φράση-κλειδί «θα υπερψηφίσουμε». Ταυτόχρονα, δεν είναι σίγουρο ότι και οι τρεις θα κρατήσουν ενιαία στάση.

Η αρνητική ψήφος θεωρείται το πιο απίθανο σενάριο, ωστόσο, κατά ορισμένες εκτιμήσεις, το πραγματικό δίλημμα των τριών είναι αν θα υπερψηφίσουν δίνοντας το δικαίωμα να ερμηνευτεί αυτό ως ένα πολιτικό μήνυμα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής ή αν θα απέχουν από την ψηφοφορία, βοηθώντας όμως άτυπα στην επίτευξη της απαιτούμενης απλής πλειοψηφίας επί των παρόντων.

Το «151» δεν είναι απαραίτητο σε περίπτωση απουσιών, ωστόσο πολιτικά έχει ισχυρό συμβολισμό και είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς τους τρεις προαναφερθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι από την εξαμελή κοινοβουλευτική ομάδα, οι άλλοι τρεις έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση τους: ο Σπύρος Δανέλλης θετικά, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός αρνητικά.

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος στη Σεβαστουπόλεως για το ζήτημα αυτό, ενώ σήμερα στις 16.30 συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Διευκρινίσεις

Το μπαράζ πιέσεων από πολιτικά στελέχη και ΜΜΕ, που πρόσκεινται κατά κύριο λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση, ανάγκασαν το Ποτάμι να εκδώσει χθες νέα ανακοίνωση, στην οποία διευκρίνιζε δύο σημεία:

1. «Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Θα υπερψηφίσει πρόταση μομφής αν κατατεθεί εκ νέου. Αν οι ΑΝ.ΕΛΛ. αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές».

2. «Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα. Είμαστε θετικοί στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως αποφεύγουν να διευκρινίσουν π.χ. πώς μπορούν να επιβάλουν στο κυβερνών κόμμα τις εκλογές τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και χωρίς τους ΑΝ.ΕΛΛ. κοινοβουλευτικά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε (ΑΝΤ1) ότι η ψήφος στο Μακεδονικό δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με στήριξη στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού γίνουν γνωστές οι τελικές διατυπώσεις στη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

Πιο προβληματισμένος και σκεπτικός εμφανίστηκε το έμπειρο στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης. Οπως είπε σε σειρά παρεμβάσεών του (Real FM, News 24/7), «η Συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, δύσκολα θα φτάσω σε αρνητική ψήφο», συμπληρώνοντας ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα πράξει.

«Περνάω μια μεγάλη περίοδο πολιτικής αμηχανίας», εξομολογήθηκε. «Ο βασικός άξονας της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι θετικός με την έννοια της σύνθετης ονομασίας, εάν όμως συνδεθεί με την ιδέα ότι μπορεί να αποτελέσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία και ψήφο εμπιστοσύνης τότε αλλάζει χαρακτήρα», είπε μεταξύ άλλων...

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: