8.1.19

Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

...προκαλεί «πονοκεφάλους» σε Τσίπρα και Καμμένο...

Το “κρυφτό” που έχει ξεκινήσει μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου ακόμα και για το πότε και εάν θα συναντηθούν μαρτυρά το σημείο στο οποίο έχουν βρεθεί οι...
σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων μετά από τέσσερα χρόνια κοινής πορείας. 

Η στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ έχει ενοχλήσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν πως η συμπόρευση δεν μπορεί να προχωρήσει και ότι οι όροι του “διαζυγίου” πρέπει να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Από τη μια οι ΑΝΕΛ πιέζονται από το ακροατήριο τους που θεωρεί ότι συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση η οποία “ξεπουλά το όνομα της Μακεδονίας” και συγχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια συνεχή φθορά από τον εταίρο του με τον οποίο δεν έχει πλέον καμία σχέση. Μόνη “συγκολλητική ουσία” μεταξύ των δύο είναι τα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή και αναδεικνύουν την έξοδο από τα μνημόνια και τα θετικά μηνύματα που θέλει να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τερματισμό των πολιτικών της λιτότητας και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Το πρόγραμμα των δυο αρχηγών τις επόμενες ημέρες είναι πυκνό. Ο Πάνος Καμμένος αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, να επιστρέψει αύριο από το εξωτερικό, όμως την Τετάρτη το πρωί θα έχει να ασχοληθεί με το κόμμα του σε συσκέψεις που θα πραγματοποιήσει στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, εξαιτίας  υποχρεώσεων που έχει σήμερα το βράδυ, ανέβαλε την προγραμματισμένη συνέντευξη που είχε κανονίσει στο δελτίο ειδήσεων του Open για την Τετάρτη.

Μπορεί κομματικές πηγές που ρωτήθηκαν για το θέμα να μη συνδέουν το γεγονός, ωστόσο είναι φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί πριν μιλήσει δημοσίως να έχει μια σαφή εικόνα για τις προθέσεις του εταίρου. Και αυτή η κίνηση, όμως δείχνει το κακό επίπεδο επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δεν το αρνήθηκαν ούτε από την Κουμουνδούρου επισημαίνοντας προς τους δημοσιογράφους πως τα τελευταία 24ωρα δεν έχει υπάρξει καμία επαφή. Μέσα σε αυτό το κλίμα το τετ α τετ παραμένει ανοιχτό...

Το παιχνίδι τακτικής που έχει ξεκινήσει αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν πως ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί να κάνει όσο περισσότερο “θόρυβο” μπορεί κατά την αποχώρηση του και ταυτόχρονα να στριμώξει τα στελέχη του που “λοξοκοιτούν” προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Μαξίμου, πάντως επιθυμούν οι τόνοι να πέσουν και το διαζύγιο να γίνει σε πολιτισμένο κλίμα στο όνομα της καλής συνεργασίας που είχαν τα δυο κόμματα από το 2015 που βρέθηκαν μαζί στην εξουσία. Η χθεσινή πανσπερμία δηλώσεων από τους ΑΝΕΛ, παρά την αρχική πρόθεση να μην πραγματοποιηθούν δημόσιες τοποθετήσεις πριν από την Τετάρτη, έδειξε το πρόβλημα συνοχής που υπάρχει μέσα στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θέλησε να δείξει πως δεν σύρεται από τον κυβερνητικό του εταίρο σε αυτό το παιχνίδι που έχει ξεκινήσει, αλλά διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι κομματικές πηγές διεμήνυσαν πως “οι 151 υπάρχουν” και πέταξαν το “γάντι” τόσο στον υπουργό Άμυνας όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Επιθυμώντας να κερδίσουν συνεχώς χρόνο, από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται όλο το επόμενο διάστημα να προκαλούν τη ΝΔ να προχωρήσει στην πρόταση μομφής γνωρίζοντας πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, σε μια τέτοια περίπτωση εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαντήσουν από το Μαξίμου και να μετατρέψουν την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ψήφο εμπιστοσύνης. “Γιατί να ζητήσουμε μόνοι μας ψήφο εμπιστοσύνης; Δεν ανησυχούμε για τη σταθερότητα της κυβέρνησης”, τόνιζε αξιωματούχος στο newpost.gr καταγράφοντας την τάση που υπάρχει αυτή την ώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μια τέτοια απόφαση είναι προφανές πως θα έπαιρνε το Μαξίμου μόνο αν είχε διασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε σκοπεύει να μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση όλες τις υπόλοιπες ψηφοφορίες που θα έρθουν στο Κοινοβούλιο και θα αφορούν το νέο πλαίσιο για την προστασία της α΄ κατοικίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, την επιδότηση ενοικίου κλπ.

Πολλά από αυτά τα τα νομοθετήματα αναμένεται να ακολουθήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προγραμματίζεται να έρθει για κύρωση στην Ολομέλεια ακόμα και στα τέλη του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: