"Αν υποχωρήσεις σε μια εθνική γραμμή, το θέμα είναι τι παίρνεις ως αντάλλαγμα. Εδω (Συμφωνία των Πρεσπών), νομίζω, πως, το αντάλλαγμα ηταν να...
μην μειωθούν οι συντάξεις", εκτίμησε ο Νίκος Παπανδρέου («Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή, ΣΚΑΪ).
Και πρόσθεσε: Γιατί δεν μπορεί τόσο σκληρή γραμμή να τη δώσεις χωρίς να πάρεις κάτι. Αλλά συμφωνεί ο λαός; Δεν έχουμε απόδειξη. Απλώς εικάζω. Φανταστείτε να υποχωρήσουμε χωρίς να πάρουμε και κάτι...
Νωρίτερα, αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι, είπε: είναι μια τραγωδία «που δείχνει τη δυσλειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης» και τόνισε πως το θέμα είναι «από τώρα να είμαστε έτοιμοι για του χρόνου».
Για την έξοδο από το μνημόνιο, ανεφερε: «Έχει σημασία ψυχολογική ότι βγήκαμε από το μνημόνιο. Στην ουσία δεν βγήκαμε και δεν αλλάξαμε το υπόδειγμα της ανάπτυξης μας. Τώρα που βρισκόμαστε; Σε ένα περίεργο σχήμα με μία αριστερή κυβέρνηση να στηρίζει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Δεν έχει τελειώσει το μνημόνιο».
Και πρόσθεσε: «Το παράλογο είναι ότι αρέσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην υψηλή φορολογία γιατί είναι μια ιδεοληψια κρατικιστική. Δεν μπορούν να βάλουν στο ταμπλό ανάπτυξη, δεν είναι μέσα στην ψυχολογία τους».
«Γι’ αυτό καλώς ή κακώς πρέπει να φύγει. Γιατι με ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουμε ανάπτυξη και θα πάμε σε τέταρτο μνημόνιο έτσι όπως πάνε οι παροχές», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Ρουσόπουλος είπε: Η πρόσφατη συνάντηση διπλωματών στο ΝΑΤΟ μας αποδεικνύει ότι ό,τι και να γίνει από εδώ και πέρα ουσιαστικά η πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ έχει προδιαγραφεί. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό.
«Ακόμα και αν κάποιος είχε πολύ καλή διάθεση να δει αυτή τη συμφωνία και μόνον οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ που δεν είναι μόνο προεκλογικού χαρακτήρα για να πετύχει την ψήφιση της συμφωνίας, και μόνο οι δηλώσεις του για εθνική ταυτότητα και για γλώσσα, είναι αυτή που υπονομεύει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών και την ίδια τη συμφωνία», σημείωσε επίσης.
Εκτίμησε, πως, «οι εκλογές θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τριπλές τον Μάιο 2019».
Για την τραγωδία στο Μάτι, είπε: «Υπάρχουν σίγουρα πολιτικές ευθύνες γιατί πάντα υπάρχει πολιτική ευθύνη. Όταν αναλαμβάνει κάποιος μία κυβέρνηση ή υπουργός σε ένα υπουργείο αναλαμβάνει ταυτοχρόνως και την πολιτική ευθύνη. (….) Υπάρχουν όμως μεγαλύτερες ευθύνες για το τι συμβαίνει από εκεί και πέρα. Βλέπουμε ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι αυτοί κάνουν γιορτές σε τέντες, σε σκηνές, σε κατασκηνώσεις (….) Σίγουρα δεν έχουν γίνει τα βήματα που έπρεπε να έχουν γίνει ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν».
Και πρόσθεσε: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρετικές αποφάσεις, δηλαδή αποφάσεις που εξαιρούνται των κατεστημένων νόμων και διατάξεων. Έπρεπε ειδικά για την περιοχή να είχαν σχεδιαστεί με τρόπο πολύ γρήγορο προτάσεις, μέτρα και οικονομικές ενισχύσεις για να μπορέσουν οι άνθρωποι να προχωρήσουν»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου