29.12.18

Η γεωγραφία της Βουλής για τις Πρέσπες...


Σε δύσκολη δοκιμασία τόσο για την κυβερνητική πλειοψηφία όσο και για την αντιπολίτευση θα εξελιχθεί το πρώτο δίμηνο του 2019, καθώς θα πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών για τη...
λύση του Μακεδονικού.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ περί τα μέσα Ιανουαρίου, το «μπαλάκι» θα έρθει άμεσα στην ελληνική Βουλή, με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται ώς το τέλος του Φεβρουαρίου. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως θα πρόκειται για δύο διαφορετικά νομοσχέδια: ένα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ένα για την έγκριση ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ.



Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι πιθανό να ακολουθήσει μερικές ημέρες αργότερα από την κύρωση της συμφωνίας, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να αφήσει για την επόμενη Βουλή το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι από πλευράς των συγκυβερνώντων Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει ακουστεί τέτοια πρόταση.

Νέο πρόβλημα στη ΝΔ

Εμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσαν στην «Εφ.Συν.» ότι η διαδικασία των δύο νομοσχεδίων θα δημιουργήσει νέο πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό γιατί θα φανεί από τη μία πλευρά η ανακολουθία της σε ένα κεντρικό ζήτημα (π.χ. με ένα «όχι» στις Πρέσπες, αλλά «ναι» στο ΝΑΤΟ), αλλά και γιατί το υπέρ ή κατά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ θα διχάσει εκ νέου τη μετριοπαθή και τη σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος.

«Εκεί θα φανεί η πραγματική διαφοροποίηση ανάμεσα σε όσους έχουν υποκριτικές ενστάσεις μόνο για το θέμα της γλώσσας και της υπηκοότητας και σε όσους απορρίπτουν συνολικά τη χρήση του όρου Μακεδονία», λένε οι ίδιες πηγές. Στους διαδρόμους της Βουλής είναι κοινό μυστικό ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν γίνει αποδέκτες δυσαρέσκειας των συμμάχων στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ από τα έδρανα της συμπολίτευσης πολλοί εκφράζουν με νόημα την απορία τους για το πώς θα δικαιολογηθεί σε συμμάχους χώρες, π.χ. ΗΠΑ, μια νέα αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέσσερα χρόνια πριν, τα λεγόμενα «κομπιουτεράκια» σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είχαν πάρει «φωτιά» ενόψει της αναζήτησης 180 ψήφων για την -τελικά αποτυχημένη- προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Σήμερα, αντίστοιχες λίστες με υπολογισμούς, προσθέσεις και αφαιρέσεις γίνονται ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πλειοψηφία στους παρόντες

Αρχικά, αυτό που διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες σε όλους τους τόνους είναι πως η Συμφωνία των Πρεσπών χρειάζεται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων για να κυρωθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι π.χ. με επτά απουσίες (293 παρόντες), η συμφωνία εγκρίνεται και μόνο με τις ψήφους των δεδομένα θετικών, δηλαδή των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Σπύρου Δανέλλη (Ποτάμι) και του Θανάση Παπαχριστόπουλου (ΑΝ.ΕΛΛ.).

Ρόλο ρυθμιστή θα έχουν επτά συγκεκριμένοι βουλευτές, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα, είτε με την ψήφο τους είτε με την απουσία τους. Υπέρ της συμφωνίας έχουν τοποθετηθεί ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης. Παρά τα «νερά» που έκαναν προ εβδομάδων, οι τρεις έχουν τοποθετηθεί υπέρ της λύσης, βάζοντας ωστόσο έναν αστερίσκο «να δούμε τις τελικές διατυπώσεις».

Πάντως, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, το δίλημμα των βουλευτών και ειδικά του Ποταμιού φαίνεται μεγάλο. «Είναι πολύ βαρύ το φορτίο που πέφτει σε μόλις τρεις για μια τέτοια συμφωνία ιστορικών διαστάσεων», έλεγε προβληματισμένος ένας εξ αυτών πρόσφατα σε συνομιλητές του. Θετικός υπό προϋποθέσεις και αφού η κυβέρνηση δεσμευτεί ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η περίπτωση Θεοχαρόπουλου αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά τη διαφαινόμενη άρνηση του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την παρουσία του στην επόμενη Βουλή με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ίσως υπάρξουν εξελίξεις πριν από τις εκλογές.

Θετική εμφανίζεται και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά (ΑΝ.ΕΛΛ.), η οποία έχει πει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι με τη γραμμή του κόμματός της. Αντίστοιχα και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη βουλευτής) έχει δηλώσει θετική υπό προϋποθέσεις.

Ειδικό ρόλο δεν αποκλείεται να παίξει και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά δηλώνει αντίθετος με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχει διευκρινίσει π.χ. αν θα καταψηφίσει ή αν θα απουσιάσει.

Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απουσίες και από κόμματα ή βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί αρνητικά, βοηθώντας εμμέσως πλην σαφώς τη διαδικασία κύρωσης.

 Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: