6.12.18

Άνοιξε η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του συντάγματος...












...επί των άρθρων για την εκλογή του ΠτΔ και τα δημοψηφίσματα...

Με ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΣΥ να συμφωνούν στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη...
διάλυση της Βουλής, άρχισε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος η συζήτηση των άρθρων 28-49 που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του κράτους.

Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των πρώτων τριών γενικών εισηγητών των κομμάτων, ήταν τα δημοψηφίσματα και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ η συζήτηση της θεματικής αυτής ενότητας θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ο αναπληρωματικός γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, υπεραμύνθηκε της αναθεώρησης του άρθρου 28 για τα δημοψηφίσματα που προτείνει το κόμμα του, τονίζοντας ότι οδηγούν στην άμεση αντιπροσωπευτική μορφή της δημοκρατίας.

«Το δημοψήφισμα για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα ή για ένα κρίσιμο νομοσχέδιο φέρνει τον λαό στο προσκήνιο και δηλώνει εμπιστοσύνη στη λαϊκή βούληση», σημείωσε.

Αναφορικά με το άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Δουζίνας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνεται για επικοινωνιακά οφέλη και τόνισε ότι, οι προτάσεις του κόμματός του είναι στη λογική της κυβερνητικής σταθερότητας και αποτρέπουν τη διάλυση της Βουλής.

Γι' αυτό όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να επιμηκυνθεί για έξι μήνες η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής.

«Η πρόταση μας προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές για να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και να υπάρξει στη Βουλή πλειοψηφία 3/5».

Πάντως ο κ. Δουζίνας δήλωσε ότι το κόμμα του, είναι ανοικτό να συζητήσει και άλλες λύσεις.

«Βασική μας κατεύθυνση είναι ότι δεν πρέπει να διαλύεται η Βουλή λόγω μη εκλογής Προέδρου», κατέληξε.

Την ανάγκη να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, επεσήμανε και ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ταυτόχρονα, απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου αν αποβούν άκαρπες οι έξι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες καθώς και την αναθεώρηση του άρθρου 28 για τα δημοψηφίσματα, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται καμία απολύτως αλλαγή.

«Με βάση το σκεπτικό της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μετά από κάποιες άκαρπες ψηφοφορίες στη Βουλή θα πρέπει να γίνεται άμεση εκλογή από τον λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ουσία γίνεται ένα δημοκρατικό πισωγύρισμα που οδηγεί σε κυβερνητική αστάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. Και συνέχισε:

«Στην πρόσφατη κρίση βιώσαμε τον εθνικό διχασμό. Είναι εύκολο να γίνει. Θα ήταν ολέθριο σφάλμα έστω και με την 6η ψηφοφορία να διαλυθεί η Βουλή και να πάμε στην άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμα και αν αφαιρούσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αρμοδιότητες που έχει και είναι λίγες η άμεση εκλογή του θα τον καθιστούσε το ισχυρότερο όργανο της κοινωνίας. Ο πολιτικός του λόγος θα ήταν τόσο μεγάλος που δεν θα μπορούσε να το αντιταθεί η πολιτική κρίση και συχνά θα μεταβαλλόταν σε κυβερνητική κρίση»

Ο κ. Λοβέρδος αντιπρότεινε μάλιστα να παραταθεί για ένα χρόνο η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, να επιδιωχθεί η εκλογή του με 180 ψήφους από τη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί να εγκρίνεται με 151 ψήφους.

Επίσης μίλησε για την ανάγκη λελογισμένων αυξημένων αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, κατέθεσε πρόταση του κόμματος του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν τη συμμερίζεται, σύμφωνα με την οποία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να έχει άποψη πάνω σε σοβαρά ζητήματα, όπως στην επιλογή των στελεχών των Ανεξάρτητων Αρχών.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, απέρριψε τόσο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ για τα δημοψηφίσματα και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Δελλής, συγκλίνουν οι προτάσεις των δύο κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν τη λειτουργία και την οργάνωση της πολιτείας, όπως ειδικότερα, το άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της δημοκρατίας το οποίο αποσυνδέουν από τη διάλυση της Βουλής.

«Κεντρικός στόχος αυτής της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η κυβερνητική σταθερότητα και η συνέχεια της. Δεν πρέπει δηλαδή για κανένα λόγο να διαταράσσεται. Ούτε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και οι δύο επιχειρούν να απενεργοποιήσουν προληπτικά τη λαϊκή βούληση και να ανακόψουν τα λαϊκά κινήματα και τις αντιδράσεις», τόνισε ο κ Δελλής.

Ακόμα ο κ. Δελλής, υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι «ένα βήμα ακόμα παραπάνω που οδηγεί στην ισχυροποίηση του ακόμα και με τις ελάχιστες σήμερα αρμοδιότητες που έχει».

«Μια αντιδραστική και όχι προοδευτική εξέλιξη είναι αυτή» τόνισε, ενώ την αντίθεση του κόμματος του εξέφρασε και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: