19.12.18

Το Ποτάμι «αποφασίζει»...



...για τις εκλογές...

Το Ποτάμι δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Κατά μία εκδοχή ο Σταύρος Θεοδωράκης πέτυχε τον στόχο του, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελε. 

Η προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στη Νέα Δημοκρατία και η επικείμενη ένταξη του...
Γιάννη Σαρίδη, της Ένωσης Κεντρώων, στον ΣΥΡΙΖΑ (ας το διαψεύδει ο ίδιος…) δημιουργούν νέα δεδομένα στην αριθμητική της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στο Μαξίμου προσμετρούσαν τη ψήφο του Θεοχάρη και του Σαρίδη σε αυτές που θα ακολουθούσαν την κυβερνητική γραμμή.

 Του Θεοχάρη χάθηκε. Του Σαρίδη; Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η προσέγγιση βρίσκεται σε καλό δρόμο. 

Ωστόσο οι υπολογισμοί που περιλαμβάνουν τον Σαρίδη, μόνο ασφαλείς δεν είναι. Συμφωνία Πρεσπών: Διέξοδος μέσω Αλβανοφώνων με διευκρίνιση για υπηκοότητα (και όχι εθνότητα) Πατήστε εδώ Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές. Κάποιοι βέβαια δεν είναι και τόσο σίγουροι για την Θεοδώρα Τζάκρη και τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, αλλά ας θεωρήσουμε δεδομένους τους 145. Και αν ακολουθήσει ο Σαρίδης, πάμε στους 146. 

Ο Σπύρος Δανέλλης από Το Ποτάμι, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ μπορούν να προστεθούν με σχετική ασφάλεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Φτάνουμε στις 149 ψήφους. 

Θεωρητικά αρκούν για να περάσει η συμφωνία, αρκεί οι ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από τη ψηφοφορία. Κάτι τέτοιο κανονίζεται, αλλά η κυβέρνηση θα ελέγχεται πλέον για έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης. 

Λείπουν άλλοι δύο βουλευτές. Θα ακολουθήσουν οι Παπαχριστόπουλος και Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ; Ο Παπαχριστόπουλος σκοπεύει να το κάνει. Η Κουντουρά κρατάει το στόμα της κλειστό, προφανώς περιμένοντας να δει αν, πράγματι, θα ισχύσει η συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου που προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φιλοξενήσει στα ψηφοδέλτιά του στελέχη των ΑΝΕΛ. Συνεπώς; Ο Τσίπρας μπορεί και να έχει τις 151 ψήφους, αλλά μπορεί και να μην τις έχει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν τις έχει. 

Ολη αυτή η εκκρεμότητα διευθετείται μόνο αν μάθουμε τι θα κάνουν οι βουλευτές του Ποταμιού, πλην Δανέλλη. Αμυράς και Ψαριανός έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία, χτυπώντας την πόρτα της Νέας Δημοκρατίας. Μένουν άλλοι τρεις: Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης. Και εδώ η εξίσωση παραμετροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες. 

Πόσους βουλευτές θα χρειάζεται η κυβέρνηση; Έναν; Δύο ή τρεις; Και πώς θα κινηθούν οι τρεις ποταμίσιοι; Είναι βέβαιο ότι ο Θεοδωράκης και ο Μαυρωτάς θα μοιραστούν κοινή θέση. Ο Λυκούδης; Λέει ότι θα τους ακολουθήσει και αυτός σε όποια απόφαση και αν πάρουν -ένα φλερτ που πήγε να ξεκινήσει με το Κίνημα Αλλαγής, αποδείχθηκε θνησιγενές. Οι πιθανότητες ανοίγουν σαν βεντάλια. Η συμπεριφορά τους ενδέχεται να εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν η Κουντουρά και ο Παπαχριστόπουλος.

 Αν η κυβέρνηση φτάσει στους 151 χωρίς τους ποταμίσιους, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τη στάση τους. Επίσης η προοπτική συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία είναι μία παράμετρος που θα παίξει ρόλο για τη στάση των βουλευτών του Ποταμιού. Υπάρχει η περίπτωση να καταψηφίσουν προκειμένου να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσέγγισης επί προγραμματικών θέσεων. 

Αλλά υπάρχει και η περίπτωση να υπερψηφίσουν, ώστε να αφαιρέσουν ένα αγκάθι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή η άποψη κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στο εσωτερικό της ΝΔ, διατυπώνεται ανοιχτά πλέον, ως σενάριο, από στελέχη της Πειραιώς.

 Την ίδια στιγμή στο Ποτάμι δεν είναι απολύτως βέβαιοι ότι και ο Τσίπρας επιθυμεί ψήφιση της συμφωνίας και δεν γοητεύεται από την ιδέα να περάσει το πρόβλημα στον Μητσοτάκη… 

Επισήμως στο Ποτάμι περιμένουν να δουν τη μορφή που θα πάρει η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, να διαβάσουν δηλαδή τα κείμενα των τροπολογιών. Μέχρι στιγμής δηλώνουν ικανοποιημένοι, σημειώνοντας ότι κάποιες διατυπώσεις τους έχουν εκπλήξει θετικά. Ωστόσο περιμένουν να δουν την πλήρη εικόνα πριν λάβουν αποφάσεις. 

Ο βασικός προσανατολισμός τους παραμένει η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αναγνωρίζουν ότι η ευθύνη τους είναι μεγάλη, είτε στηρίξουν τη συμφωνία, είτε οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης και διχασμού. 

Κώστας Γιαννακίδης

Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: