20.12.18

Τριπλό «όχι»...

...στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24...

Ηχηρό και μάλιστα τριπλό «όχι» από κορυφαίους, εν ενεργεία και πρώην, λειτουργούς του ΣτΕ εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του...
άρθρου 24 του Συντάγματος.

Η νέα απόπειρα άλωσης της φιλοπεριβαλλοντικής διάταξης διατυπώθηκε χθες από το βήμα της ημερίδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και αυτή τη φορά έγινε στον όνομα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής.

Προσέκρουσε όμως στη σθεναρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣτΕ, Παναγιώτη Πικραμμένου, της σημερινής προέδρου του, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, και του Α’ αντιπροέδρου Αθανάσιου Ράντου, που απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο παρέμβασης στο επίμαχο άρθρο, το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ασπίδα στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων και γι’ αυτό έχει στοχοποιηθεί από πολλές πλευρές που υποστηρίζουν ότι λειτουργεί ως τροχοπέδη στις επενδύσεις. «Δεν είναι το Σύνταγμα που βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη», αντέτειναν με μικρές διαφοροποιήσεις οι τρεις ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, με τις τοποθετήσεις τους στην ίδια ημερίδα.

«Να μην κάνουμε μια light αναθεώρηση», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και περιέγραψε στην ουσία μια φόρμουλα για να χαρακτηριστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα του Συντάγματος που προτείνουν τα κόμματα και να παραπεμφθούν, «έστω και με 151 βουλευτές», στην επόμενη Βουλή, η οποία με αυξημένη πλειοψηφία θα επιλέξει προς ποια κατεύθυνση θα αναθεωρηθούν.

Η διαδικασία δεν εξασφάλισε τη συγκατάθεση των τριών δικαστικών λειτουργών, ενώ ο Αθ. Ράντος σημείωσε ότι είναι «ριψοκίνδυνο εγχείρημα» και ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι σε αυτή τη λογική».

Ειδικά για το άρθρο 24, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν καταλαβαίνει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μη χαρακτηριστεί αναθεωρητέο και την κάλεσε να αλλάξει στάση, μάλιστα σε συνδυασμό με το άρθρο 16 που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε ζητήσει και κατά τη διαδικασία του 2005-2006 την αναθεώρηση του άρθρου 24 (μαζί, και τότε φυσικά, με το άρθρο 16) και εξήγησε ότι η αλλαγή προτείνεται «για να αντιμετωπιστούν ορισμένοι από τους συνταγματικούς περιορισμούς, οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν σήμερα μια περιβαλλοντική πολιτική που να είναι πιο σύγχρονη και πιο εναρμονισμένη με τις προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Αποχαρακτηρισμός δασών
Για τα δάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε «να απαγορευτεί η μεταβολή του προορισμού τους», αλλά αποδέχθηκε το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού τους, αν προκύψει άλλη χρήση την οποία επιβάλλει «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον».

Μετέφερε μάλιστα την «κόκκινη γραμμή» του 1947, που έχει τεθεί με νομολογία του ΣτΕ, προτείνοντας ότι «πρέπει να λογίζεται ως δάσος έκταση η οποία θα φέρει τα χαρακτηριστικά του δάσους την 11η Ιουνίου 1975», την ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικαλέστηκε τις διατάξεις για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το οποίο έχει θεσπιστεί το 2010 ως αντιστάθμισμα για μη αναστρέψιμες καταστάσεις σε εκτάσεις που έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί.

Την ίδια χρονιά, δημιουργήθηκε και το Πράσινο Ταμείο, στο οποίο κατατίθενται όλα τα πρόστιμα από πολεοδομικές αυθαιρεσίες, έσοδα τα οποία θα διετίθεντο για την αποκατάσταση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Με τα πρώτα μνημόνια, όμως, έγιναν διαδοχικές μειώσεις και πλέον αξιοποιεί μόνον το 2,5% των εσόδων του, καθώς τα υπόλοιπα είναι δεσμευμένα (πάνω από 1 δισ.).

«Ενα λίγο μεγαλύτερο ποσοστό θα μπορούσε να έχει θεαματικά αποτελέσματα για μια ουσιαστική, βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ακυρώνοντας στην ουσία το ενδεχόμενο να επιστρέψει το Ταμείο στις προ μνημονίων δυνατότητες.

Η Φώφη Γεννηματά, που είχε προηγηθεί στο βήμα της ημερίδας, υπερασπίστηκε το άρθρο 24, ειδικά μετά τη βελτίωσή του το 2001, και σημείωσε ότι «υφίσταται η συνταγματική πρώτη ύλη για τη διασφάλιση του περιβάλλοντος».

Τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το «μεγάλο στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν νομοθετικές ολιγωρίες στη θέσπιση χωροταξικών πλαισίων, την κατάρτιση δασικών χαρτών και την κτηματογράφηση.

Τάχθηκε όμως υπέρ της αλλαγής του άρθρου 32, που προβλέπει την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δεν διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα», είπε και σε μια αναφορά που δεν υπάρχει στη γραπτή ομιλία της και αποτελεί ετεροχρονισμένη αντίρρησή της στις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Οι παρεμβάσεις
Το ενδιαφέρον της χθεσινής ημερίδας επικεντρώνεται στις παρεμβάσεις των τριών ανώτατων δικαστικών λειτουργών.

«Οι επενδύσεις δεν καθυστερούν λόγω του Συντάγματος», παρατήρησε ο Παναγιώτης Πικραμμένος και αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις δασικών χαρτών και του κτηματολογίου, καθώς και οι διαδικασίες εγκρίσεων από την αρχαιολογία.

Κάλεσε το ΤΕΕ να οργανώσει ημερίδα για τα αυθαίρετα και δεν δίστασε να μιλήσει για ευθύνες μηχανικών για παρανομίες που συνεχίζονται. «Γίνονται τέρατα και σημεία σε συγκεκριμένο νησί του Αιγαίου», είπε, εννοώντας προφανώς τη Μύκονο.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια έννοια που ήδη υπάρχει στο Σύνταγμα», παρατήρησε η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, και επικαλέστηκε την απόφαση ακύρωσης της εκτροπής του Αχελώου.

«Βασίζεται στο ενωσιακό πλαίσιο και δεν είναι ιδιορρυθμία των δικαστών», διευκρίνισε για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο από δεκαετίες έχει απενταχθεί από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, λόγω των επιπτώσεων που θα επιφέρει στο περιβάλλον.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει δυσπιστία στους πολίτες για ορισμένες δικαστικές αποφάσεις, τις απέδωσε όμως στην έλλειψη ενημέρωσης.

Εκανε επίσης λόγο για καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων, αλλά επισήμανε ότι, πέρα από το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, υπάρχουν ελλείψεις στη δημόσια διοίκηση.

Χαρακτήρισε τα αυθαίρετα «οδυνηρό και πολύπλοκο θέμα», αλλά επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι πολεοδομικές παρανομίες, γεγονός που απέδωσε στη διάταξη που απαγορεύει τη νομιμοποίηση όσων κατασκευάστηκαν μετά το 2011.

«Η ανάπτυξη απαιτεί πολιτική σταθερότητα», πρόσθεσε ο Α’ αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος, και ζήτησε να μην προστεθούν στο Σύνταγμα «φλύαρες διατάξεις» που θα το καταστήσουν κενό γράμμα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε στην πρόταση για δημιουργία ενιαίου ψηφιακού υπόβαθρου, που θα καλύπτει ολόκληρη τη χώρα και θα συνοδεύεται από όλο το πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε περιοχή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: