17.12.18

«Μετωπική» Τσίπρα – Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Το περασμένο τριήμερο εκτυλίχτηκε σε άκρως προεκλογικούς ρυθμούς. Με τον Αλέξη Τσίπρα στην κομματική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και τον...
Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ, πήραμε μια πρώτη καθαρή εικόνα για τη μορφή που θα πάρει η προεκλογική περίοδος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά την οικονομία, η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει το δεύτερο μεγάλο διακύβευμα των εκλογών.

Η συγκέντρωση

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε ικανοποίηση μετά τη συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στο Παλέ Ντε Σπορ. Το στάδιο δεν γέμισε, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταφέρει να το γεμίσει ούτε στα καλύτερά του τον Ιανουάριο του 2015. Το γεγονός όμως ότι το κυβερνών κόμμα κατάφερε να κάνει μια συγκέντρωση της τάξης των 4.000 ατόμων ανέβασε το ηθικό των μελών στη Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά από πολύ μεγάλο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει μια μαζική κινητοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, η ικανοποίηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγαλύτερη όταν πληροφορήθηκαν ότι η αντισυγκέντρωση ήταν ισχνή και με ξεκάθαρα ακροδεξιό χαρακτήρα.

Το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μείζον πολιτικό πρόβλημα. Παρά το ότι τα μέλη του επανασυσπειρώνονται μετά τη ματαίωση της περικοπής των συντάξεων, το γενικό κλίμα παραμένει πολύ βαρύ. Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει χαμηλά ποσοστά στη Μακεδονία. Επιπλέον, πρόσωπα τα οποία είναι ενεργά πολιτικά στη Βόρεια Ελλάδα σε διαφορετικούς κομματικούς χώρους, συμμερίζονται την εκτίμηση ότι η μεγάλη εικόνα δεν έχει βελτιωθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το πέρασμα του χρόνου δεν έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις. Αντιδράσεις που φαίνεται ότι θα εκφραστούν μόνο στην κάλπη, αφού η μεγάλη πλειονότητα των αντιδρώντων δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που οργανώνουν οι ακροδεξιοί. 
Πάντως η Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζει πολύ λιγότερο τους πολίτες στην Κεντρική και Νότιο Ελλάδα.

Η αντιπαράθεση

Γνωρίζοντας το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ σήκωσε τους τόνους για τις «Πρέσπες», δείχνοντας ότι θα πάει στις κάλπες με «σημαία» την αντίθεσή του στη συμφωνία. Ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε για «εθνική υποχώρηση» και «ανταλλαγή της Μακεδονίας με τις συντάξεις». Η καταγγελία του ασφαλώς δεν ενθουσίασε τους Ευρωπαίους εταίρους. Εντούτοις, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις τους. Όλα δείχνουν ότι θα διεξαγάγει μια καμπάνια πολύ κοντά στην παραδοσιακή συνείδηση της ελληνικής Δεξιάς έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλές δεκαετίας. Στη συνείδηση αυτή ο «κίνδυνος αφελληνισμού της Μακεδονίας» κατέχει περίοπτη θέση. Είναι εξόχως χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο ιστορικά φορτισμένο μυθιστόρημα «Στα Μυστικά του βάλτου»: «Αφήνω τον κ. Τσίπρα να βυθιστεί στον δικό του βάλτο γιατί τα Μυστικά του Βάλτου αμφιβάλλω αν τα έχει διαβάσει.»

Κατ΄ αναλογία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στη Θεσσαλονίκη μια «παραδοσιακή αριστερή» ομιλία, που θύμισε τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΙΖΑ καθώς και τον λόγο που συνήθως είχε παλιότερα η ελληνική Αριστερά. Σε αυτόν το λόγο η καταγγελία του «φασιστικού κινδύνου» και της «αντιδημοκρατικής Δεξιάς» βρίσκονταν πάντοτε στο επίκεντρο. «Δεν θα αφήσουμε τη Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, έθεσε το κατά ΣΥΡΙΖΑ δίλημμα που προκύπτει από τη συμφωνία: «Εμείς, με την συμφωνία των Πρεσπών, για να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που στέλνει όμως έξω τα καλύτερα παιδιά της σε οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων. Και η ΝΔ, χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες και το ακροδεξιό περιθώριο.»

Πολιτική ταυτότητας

Είναι προφανές ότι οι δύο μονομάχοι υιοθετούν αναφορικά με τις «Πρέσπες» κατεξοχήν «πολιτικές ιδεολογικής ταυτότητας». Αυτές οι πολιτικές έχουν αναμφίβολα την ικανότητα να συσπειρώνουν τα κομματικά ακροατήρια και να χαράσσουν διαιρετικές τομές. Μένει όμως να δούμε αν μπορούν να είναι πειστικές στους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα και συνολικά στο πολιτικό σύστημα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: