11.12.18

Το πλεονέκτημα του Μαρτίου...

Δημοσίως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται κατηγορηματικός όταν ερωτάται για την ημερομηνία των επόμενων εκλογών και τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας. Φυσικά δεν...
θα μπορούσε ποτέ να υποστηρίξει δημοσίως κάτι διαφορετικό, καθώς και η παραμικρή υπόνοια θα έθετε αυτομάτως τη χώρα σε επίσημη προεκλογική περίοδο.

Έτσι το πεδίο για τα σενάρια όσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών παραμένει ορθάνοικτο. Άλλωστε ουδείς στην κυβέρνηση μπορεί να αρνηθεί ότι ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου σταθμίζουν συνεχώς παράγοντες και μεταβλητές, είτε αυτές αφορούν τα εθνικά θέματα (π.χ. Σκοπιανό) είτε το μέτωπο της οικονομίας.

Ένα από αυτά τα σενάρια προβλέπει εκλογές «μέχρι τον Μάρτιο» και εμπλουτίζεται με πολύ συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Προφανώς δεν είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός – ο οποίος έχει αυτοδικαίως τον τελικό λόγο – θα την υιοθετήσει, καθώς εξίσου ισχυρά μπορεί να θεωρήσει τα επιχειρήματα υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση είναι ανοικτή και όλες οι πιθανές εξελίξεις αποκτούν τον δικό τους συντελεστή βαρύτητας.

Τα ισχυρά «όπλα»
Το μέτωπο της οικονομίας προσφέρεται για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία υπέρ της προσφυγής στις κάλπες μέσα στην άνοιξη. Να σημειωθεί ότι θα πρέπει η προκήρυξη θα γίνει περίπου έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή όταν θα έχει κορυφωθεί η υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης. Ο κατάλογος και τα χρονοδιαγράμματα έχουν ως εξής:

1. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα καταβάλλεται το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα σε περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία θα εισπράξουν ποσά που θα κυμαίνονται από 300 έως και 1.400 ευρώ. Με την καταβολή αυτού του ποσού η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι ενισχύει περίπου 3,5 εκατομμύρια άτομα, μεταξύ των οποίων και τους συνταξιούχους, που θα χάσουν επιπλέον εισόδημα λόγω της νέας περικοπής του ΕΚΑΣ.

2. Στα αναδρομικά ενστόλων, γιατρών και πανεπιστημιακών η κυβέρνηση έκανε colpo grosso ώστε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και πολιτικά το ζήτημα σε κάθε περίπτωση.
Οι υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν χθες στο ΦΕΚ ορίζουν ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 27η Ιανουαρίου. Αν εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια, θεωρητικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα γεμίσουν πολύ κοντά στην ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών.
Με την απόφαση της κυβέρνησης να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε στα αναδρομικά των 300.000 δικαιούχων των αναδρομικών να μην υπάρξει περαιτέρω φορολόγηση (πέραν της παρακράτησης του 20%) η κυβέρνηση κρατάει άλλο ένα χαρτί στα χέρια της.
Τα εκκαθαριστικά της εφορίας για τα εισοδήματα του 2018 θα εκδοθούν Ιούλιο του 2019. Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να υπάρχει μια εκκρεμότητα ακόμη και 4.000 - 5.000 ευρώ στους «ευεργετηθέντες» ενστόλους, η οποία θα έπρεπε να πληρωθεί τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της τετραετίας. Εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης με την παρακράτηση του 20% σημαίνει ότι το εκκαθαριστικό του 2019 δεν θα δείξει επιπλέον επιβάρυνση, πέραν ίσως μιας διαφοράς στην εισφορά αλληλεγγύης.

3. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί και η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή του επιδόματος στέγασης από την 1.1.2019. Στη συνέχεια θα εκδοθεί – στις αρχές του χρόνου – η υπουργική απόφαση με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2019.

Οι ωφελούμενοι, οι οποίοι θα εισπράττουν 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα φτάσουν τουλάχιστον τους 350.000 (σε επίπεδο νοικοκυριών).

4. Ο «θόρυβος» για τη μη περικοπή των συντάξεων θα κοπάσει μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης την επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε δεν είναι εύκολο να εκμεταλλευτείς επικοινωνιακά το γεγονός ότι δεν προχωρείς σε μια τεράστια περικοπή εισοδήματος την οποία ο ίδιος ψήφισες. Βέβαια, μέσα στον Ιανουάριο θα δημιουργηθεί ένα «κλίμα» με τη δημοσίευση και την αποστολή σε κάθε συνταξιούχο των στοιχείων για τις προσωπικές διαφορές.

● Αφενός οι συνταξιούχοι θα συνειδητοποιήσουν την έκταση των περικοπών που θα υφίσταντο σε περίπτωση που προχωρούσε η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
● Αφετέρου περίπου 620.000 συνταξιούχοι θα αντιληφθούν ότι η ύπαρξη αρνητικής προσωπικής διαφοράς σημαίνει ότι θα πάρουν αυξήσεις. Αν ο ΕΦΚΑ προλάβει, οι αυξήσεις αυτές θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Φεβρουάριο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι θα μάθουν ότι υπάρχει η προοπτική νέων αυξήσεων για την επόμενη πενταετία.

5. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μπει το νερό στο αυλάκι και όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση θα ανακοινωθεί από την αρμόδια υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ η ανακοίνωση θα συνοδευτεί από αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις συνέπειες αυτής της κίνησης.

Όποιο και αν είναι το τελικό ποσό της αύξησης (αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή του 2%, καθώς ούτε ο πληθωρισμός ούτε η παραγωγικότητα της εργασίας δικαιολογούν μεγάλες αυξήσεις), η ανακοίνωση θα συνοδευτεί και από την υπόσχεση ότι η πρώτη αυτή αύξηση θα είναι «μόνο η αρχή».

6. Στις αρχές του χρόνου θα υλοποιηθούν οι προσλήψεις 5.500 νέων μέσα από το πρόγραμμα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ. Επίσης θα ολοκληρωθούν οι προεργασίες για τη «μονιμοποίηση» των 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, οι οποίοι σήμερα εργάζονται στα σχολεία ως «εποχικοί» αντλώντας πόρους από το ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και για τις προσλήψεις με τις οποίες θα στελεχωθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ οι δήμοι θα συνεχίσουν το μπαράζ της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης μέσα από συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας. Το κεφάλαιο «προσλήψεις στο Δημόσιο» η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το εκμεταλλευτεί πολιτικά με κάθε τρόπο.
● Από τη μία η ίδια θα εμφανιστεί ως «εγγυήτρια» της δημιουργίας τέτοιων θέσεων απασχόλησης στο Δημόσιο – άλλωστε έχει ήδη βάλει στον δημόσιο διάλογο και τις 10.000 προσλήψεις που θα γίνουν εφόσον προχωρήσει η συμφωνία για τη μεταφορά των 10.000 κληρικών στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της Εκκλησίας.
Από την άλλη η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προβάλει και τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της αναλογίας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και της μη ανανέωσης των συμβάσεων συγκεκριμένης διάρκειας.

7. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο για την παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και για έναν νέο μηχανισμό τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, ο οποίος θα αφορά αυτή τη φορά και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Το τάργκετ γκρουπ αυτού του μέτρου είναι τεράστιο, καθώς μόνο οι οφειλέτες που έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ ξεπερνούν πλέον τα 1,75 εκατομμύρια άτομα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να έχει εκτοξευτεί στα 4,3 εκατομμύρια άτομα. Η δυνατότητα μιας ρύθμισης ακόμη και 36 ή 48 δόσεων λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη εκλογών εκτιμάται ότι θα βοηθήσει όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης.

Οι υποσχέσεις
Για να προσφύγει μια κυβέρνηση στις κάλπες, εκτός από τα «πεπραγμένα», χρειάζεται να πουλήσει και μια «ιστορία» στους ψηφοφόρους. Στο σενάριο των εκλογών στις αρχές της άνοιξης αυτή η ιστορία θα είναι πολύ συγκεκριμένη. Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι το εισόδημα των φορολογουμένων θα απειληθεί από το 2020 λόγω της πιθανής μείωσης του αφορολογήτου, μέτρο το οποίο παραμένει ψηφισμένο και σε ισχύ.

Θα βγει λοιπόν δημοσίως να υποστηρίξει ότι, όπως πέτυχε να μην περικοπούν οι συντάξεις, με τον ίδιο τρόπο θα διαπραγματευτεί ώστε να αποφευχθεί η μείωση του αφορολογήτου, η οποία θα «πλήγωνε» το εισόδημα των συνταξιούχων και άλλων χαμηλόμισθων κατά 650 ευρώ τον χρόνο (σ.σ.: ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μισθό για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα).

Επίσης θα υποσχεθεί τη δεύτερη και μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 (σ.σ.: με την οποία το συνολικό ποσοστό της μείωσης θα φτάσει ακόμη και στο 50% για περίπου 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες), αλλά και ένα σχέδιο υποστήριξης των φτωχότερων στρωμάτων, το οποίο θα προβλέπει ακόμη και τη μείωση του ΦΠΑ σε περίπτωση επανεκλογής του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα υπάρξει βέβαια και η αρνητική προβολή των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα προβληθεί το αληθές επιχείρημα ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται μεταξύ άλλων και στην παραδοχή ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Οι κακοτοπιές
Και αν παρέλθει ο Μάρτιος χωρίς να πάμε σε εκλογές; Οι υποστηρικτές της πρότασης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επισημαίνουν ότι μετά τον Φεβρουάριο η χρονιά δεν έχει πολλές καλές ειδήσεις, ενώ από την άλλη έχει και πολλές κακοτοπιές.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών είναι μια διαρκής και μόνιμη απειλή. Είναι περίπου δεδομένο ότι, για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2019 όσον αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, θα χρειαστεί να βγουν στο σφυρί και «μικρομεσαίες» περιουσίες, ενώ, όσο θα προχωράμε μέσα στη χρονιά, τόσο πιο δύσκολα θα γίνονται τα πράγματα.

Από την άλλη, ο προϋπολογισμός του 2019 έχει στηριχθεί σε μια σειρά από αισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά την πορεία των επενδύσεων, των διεθνών τιμών των καυσίμων, των εξελίξεων στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη. Κάθε αλλαγή κλίματος, λόγω Brexit ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου παράγοντα, θα αποτυπωθεί και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει για την κυβέρνηση να αναλάβει αυτό το ρίσκο; Θα φανεί προσεχώς…

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: