Το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής είναι κάτι σαν τοa Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ενα κανάλι λόγου και τέχνης, ένας... «λόγιος» τηλεοπτικός σταθμός με εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα. Προφανώς και δεν είναι πολυδιαφημισμένο και εννοείται πως...
δεν «πιάνει» τα νούμερα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με τα ριάλιτι. Ολο και βρίσκω όμως περισσότερο κόσμο να το υποστηρίζει. «μόνο αυτό βλέπω πια στην τηλεόραση» μου εκμυστηρεύτηκε -αλήθεια!- κάποιος πριν από λίγες εβδομάδες.
Δείτε για παράδειγμα κάτι που ξεκίνησε φέτος το κανάλι της Βουλής κι έχει μεγάλη πολιτιστική, αξία: Σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο προβάλλει παραστάσεις -σε απευθείας μετάδοση- σε ακριτικές περιοχές της χώρας. Το προηγούμενο Σάββατο οι κάτοικοι σε Αμοργό, Παξούς, Ορεστιάδα, Φούρνους και Ικαρία παρακολούθησαν ζωντανά στους τόπους τους, σε χώρους που είχαν επιλέξει οι δήμοι, το έργο «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, σε απευθείας μετάδοση από το Θέατρο Rex-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»!
Και παντού μαζεύτηκε πολύς κόσμος, 400 θεατές στην Ικαρία, 300 στην Ορεστιάδα, 250 στην Αμοργό κ.ο.κ. Είναι η δεύτερη παράσταση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της τηλεόρασης της Βουλής με το Εθνικό Θέατρο και θα ακολουθήσουν κι άλλες τους επόμενους μήνες. Το ακόμα πιο θετικό τις υπόθεσης είναι ότι η «Βουλή Τηλεόραση» απευθύνθηκε και στην Εθνική Λυρική Σκηνή για μια ανάλογη συνεργασία και εκτός απροόπτου θα έχουμε και εδώ απευθείας μεταδόσεις κάποιων συναυλιών.
Μια ματιά λοιπόν στις εκπομπές που παρουσιάζει στο πρόγραμμά της η «Βουλή Τηλεόραση» αποδεικνύει του λόγου το αληθές για όσα αναφέρουμε στην αρχή. Κατ’ αρχάς να πούμε για τις 26 Δεκεμβρίου, που θα μεταδώσει τη μεγάλη συναυλία που έδωσε το καλοκαίρι στο Θέατρο Βράχων ο Θάνος Μικρούτσικος.
Την ώρα που τα άλλα κανάλια θα δείχνουν Πλούταρχο και Λευτέρη Πανταζή, η τηλεόραση της Βουλής θα έχει τον Θάνο. Αλλά και τη Δήμητρα Γαλάνη στην εκπομπή «Συνάντηση», σε δύο μέρη, στις 23 και τις 24 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν και άλλες μουσικές εκπομπές. Το «Χάριν ευφωνίας» φιλοξενεί καλεσμένους που προσπαθούν να αποτυπώσουν το ελληνικό τραγούδι, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Ζιώγαλας και ο Κώστας Λειβαδάς, ενώ έχει παρουσιάσει αφιερώματα σε Ζαμπέτα, Μπιθικώτση και άλλους. Το «Από τόπο σε τόπο» παίζει παραδοσιακές μουσικές από όλη την Ελλάδα με ταξίδια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης στο κανάλι βλέπουμε και Ελληνες δημιουργούς της κλασικής μουσικής, όπως οι Σισιλιάνος, Δραγούμης κ.ά. Φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε για τις τακτικές μεταδόσεις που κάνει με συναυλίες κλασικής μουσικής και όπερες.
Στο βιβλίο είναι αφιερωμένα δύο προγράμματα. «Ο λόγος της γραφής» ασχολείται κυρίως με τις παλιότερες εκδόσεις, ενώ το «Βιβλιοβούλιο», ως πιο σύγχρονο, ενδιαφέρεται για την τρέχουσα επικαιρότητα. Το «Αστικό τοπίο» είναι μια εκπομπή αρχιτεκτονικής.
Τριγυρίζει στην πόλη και προβάλλει νεοκλασικά και κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής. Η εκπομπή «Καινοτομία» παρουσιάζει, όπως καταλαβαίνετε, καινοτόμες ιδέες και εταιρείες. Η Πέννυ Μακρή ανακαλύπτει στα εργαστήρια των πανεπιστημίων (και όχι μόνο) πολλές καινοτόμες ιδέες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Η εκπομπή «Από το μικρό στο μεγάλο» είναι όπως το λέει το όνομά της: μπορεί να έχει στο επίκεντρό της ένα σκίτσο τη μία φορά (αν ένα σκίτσο μπορεί να θεωρηθεί... μικρό) ή το σενάριο μιας ταινίας την άλλη, φέρνοντας στην επικαιρότητα σημαντικά ονόματα των τεχνών, όπως οι Σακελλάριος, Πρετεντέρης (όχι ο Γιάννης) και άλλοι.
Με τις τέχνες ασχολείται και ο «Μαγικός φανός» - δεκαπεντάλεπτες εκπομπές μέσα στο πρόγραμμα που κάνουν focus σε νέα παιδιά από το τραγούδι, το θέατρο, τη λογοτεχνία κ.ά. Στις «Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων» ο Χάρης Παπαδόπουλος (Εταιρεία Σκηνοθετών) παρουσιάζει σπουδαίους ανθρώπους, όπως εκείνος ο γιατρός που ξεκινάει μία φορά τον μήνα από την Αθήνα και πηγαίνει στον Μυλοπόταμο, στα Ανώγεια, για να εξετάσει δωρεάν τους κατοίκους του χωριού.
Εξαιρετική ιδέα αποτελούσαν και τα ντοκιμαντέρ που γύρισαν πρόσφυγες. Παρασκευή και Σάββατο, στις 10 το βράδυ, το κανάλι παρουσιάζει μια κλασική ξένη ταινία. Και την Κυριακή, την ίδια ώρα, προβάλλει ντοκιμαντέρ για το πώς γυρίστηκαν κλασικές ταινίες, όπως λόγου χάριν «Η φωλιά του κούκου» του Μίλος Φόρμαν με τον Τζακ Νίκολσον.
Μια μικρή παρατήρηση μόνο για το τέλος: οι ενημερωτικές εκπομπές θα μπορούσαν να είναι κάπως πιο ζωντανές, να έχουν περισσότερο νεύρο. Η συνολική εικόνα ωστόσο δεν αλλάζει. Γιά περάστε κι εσείς μια βόλτα από το κανάλι της Βουλής και θα με θυμηθείτε. Μη συντονίζεστε μόνο όταν έχει ολομέλεια...
Δημήτρης Κανελλόπουλος
"Η Εφημερίδα των Συντακτών"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου