Η προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στην ΝΔ ήταν το, σχεδόν προδιαγεγραμμένο τέλος, μιας πολύμηνης περιπλάνησης. Ο, έως χθες ανεξάρτητος, βουλευτής διαπραγματεύτηκε το...
καλοκαίρι την επιστροφή του στο Ποτάμι χωρίς αίσιο τέλος, στην συνέχεια επιδίωξε να ανοίξει διαύλους με τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας να αιωρούνται υποσχέσεις για υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να καταλήξει σήμερα στην συνάντηση και την δήλωση «συστράτευσης με τους αγώνες του Κυριάκου Μητσοτάκη» (όπως ήδη έγραφε από χθες το Τvxs.gr).
Αυτό καθαυτό το πολιτικό βάρος της μετακίνησης είναι μάλλον χαμηλού βεληνεκούς. Είναι όμως αντιστρόφως ανάλογο με τις αλλαγές που επιφέρει στην πολιτική αριθμητική των Πρεσπών – δηλαδή, στην αναζήτηση των 151 «προθύμων» βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στην Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, το μήνυμα που εξέπεμπαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ακριβώς αυτό: Ότι η προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αποτελεί μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η προσπάθεια εξεύρεσης της απόλυτης πλειοψηφίας για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Στον αντίποδα, κυβερνητικές πηγές επέμειναν ότι «η πλειοψηφία των 151 για τις Πρέσπες υπάρχει», ενώ παραπλεύρως διέψευδαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος εάν δεν υπάρξει η απόλυτη πλειοψηφία να προχωρήσει σε εκλογές τον Μάρτιο.
Και οι δύο αυτές διαβεβαιώσεις μένει να επαληθευθούν ή όχι στην πράξη, μετά τα μέσα Ιανουαρίου. Επί του παρόντος ωστόσο οι πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν σε θολά νερά και τα αριθμητικά δεδομένα είναι τα εξής: Τα «κλειδωμένα» ναι υπέρ της συμφωνίας είναι 147: Οι 145 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ και Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. Ο μεν πρώτος έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα υπερψηφίσει και θα παραδώσει την έδρα του, ο δε δεύτερος έχει πει πως εάν το Ποτάμι δεν στηρίξει την συμφωνία εκείνος θα υπερψηφίσει και θα παραιτηθεί.
Πέραν τούτων υπάρχει μια «δεξαμενή» άλλων έξι βουλευτών, οι οποίοι στο ιδανικό σενάριο μπορούν να ανεβάσουν την πλειοψηφία των Πρεσπών στους 153. Σ’ αυτήν την δεξαμενή, στην πρώτη θέση βρίσκεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Η κυρία Παπακώστα το τελευταίο διάστημα φέρεται να διαμηνύει πως κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την ψήφο της δεδομένη, όμως τόσο στο Μαξίμου όσο και στην ΝΔ θεωρείται πολύ δύσκολο να είναι εκείνη που θα αναλάβει την ευθύνη να ρισκάρει την σταθερότητα της κυβέρνησης. Η υφυπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά συγκαταλέγεται επίσης στις πιθανές θετικές ψήφους καθώς, παρά την κάθετη θέση Καμμένου κατά της συμφωνίας, η ίδια έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση.
Ισχυρό υποψήφιο «ναι» θεωρείται τις τελευταίες ημέρες και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά και την επιδείνωση των σχέσεών του με την Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος αρχικά είχε θέσει ως προυπόθεση για την θετική ψήφο του την άμεση προκήρυξη εκλογών. Στην σημερινή όμως συνέντευξή του στα ΝΕΑ απέφυγε να επαναφέρει αυτή την προϋπόθεση δηλώνοντας μόνον πως «όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσουμε την στάση μας». Κύκλοι του ΚΙΝΑΛ, πάντως, συνδέουν την απόφαση αυτή με το εάν τελικά η Φώφη Γεννηματά θα δώσει ή όχι στον Θανάση Θεοχαρόπουλο εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια του Κινήματος.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές πως ο βασικός ρυθμιστής των εξελίξεων – πολιτικών και εκλογικών ενδεχομένως – είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με δύο ακόμη βουλευτές του Ποταμιού, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη. Η θέση του Ποταμιού, μετά και την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ότι παραμένει θετικό προς την συμφωνία, υπό την προϋπόθεση πως το πλαίσιο της δεν θα ανατραπεί από τις συνταγματικές τροπολογίες στα Σκόπια. Εδώ, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στην διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια κινούνται προς την κατεύθυνση που επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Και σημειώνουν με νόημα πως καμία εξ αυτών δεν έχει προκαλέσει την κριτική ή τις αντιρρήσεις των ελληνικών κομμάτων…
Νικόλ Λειβαδάρη, tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου