4.12.18

Σκηνικό α λα Βουλιαράτες στην Κρανιά της Β. Ηπείρου...

Και εάν στις Βουλιαράτες οι Αλβανοί φαίνεται πως ενοχλήθηκαν από τις ελληνικές σημαίες του Κατσίφα, στο μειονοτικό χωριό Κρανιά του δήμου Φοινίκης κοντά στους...
Αγίους Σαράντα, “κόκκινο” πανί αποτελεί ένα μνημείο που έχει στηθεί για τον Β/Η οπλαρχηγό Θύμιο Λώλη και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μπροστά απ’ αυτό, εθνικοί εορτασμοί της μειονότητας.

Η Κρανιά έχει μπει στο “στόχαστρο” των Αλβανών εθνικιστών, όχι μόνο για την ελληνική σημαία που κυματίζει στην κεντρική πλατεία του χωριού -δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ε.Ε.- αλλά και για το μνημείο που υπάρχει αφιερωμένο στον Β/Η οπλαρχηγό Θύμιο Λώλη.

Μέχρι και αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στη νέα πρόκληση Αλβανών εθνικιστών, που μοναδικό στόχο έχει τον εκφοβισμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα

Το τελευταίο διάστημα ομογενείς της περιοχής δέχτηκαν “παραινέσεις” τόσο για την ελληνική σημαία όσο και για το μνημείο του Λώλη, που αποτελεί “κόκκινο” πανί για τους Αλβανούς εθνικιστές. Μιλώντας στο protothema.gr, κάτοικος του χωριού κατήγγειλε πως μετά τη δολοφονία Κατσίφα στους Βουλιαράτες, δέχτηκε τηλεφώνημα στο κινητό του όπου άγνωστο άνδρας που τον προειδοποίησε να προσέχει ώστε να μη του συμβεί κάποιο ... “ατύχημα”.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, οι αστυνομικές Αρχές των Αγίων Σαράντα, αναζητούν για να συλλάβουν τους δράστες του χθεσινοβραδινού περιστατικού στο κέντρο της Κρανιάς, όπου ομάδα Αλβανών εθνικιστών βανδάλισαν το μνημείο του Λώλη και κατέστρεψαν την ελληνική σημαία.

Σημειώνεται πως η Κρανιά περιλαμβάνεται στα χωριά που η επίσημη Αλβανία αναγνωρίζει ως “μειονοτική” ζώνη με αναφαίρετο δικαίωμα των εκεί ομογενών να τιμούν τα εθνικά σύμβολα και τους τοπικούς ήρωες, όπως ο Θύμιος Λώλης που καταγόταν από την Κρανιά.

Εκπομπή - πρόκληση

Μία προκλητική εκπομπή που προβλήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Top channel της Αλβανίας, θεωρείται πως “πυροδότησε” το κλίμα, φανατίζοντας ακραίους Αλβανούς, που επιχείρησαν να εκφοβίσουν την ελληνική μειονότητα.

Στην εκπομπή “Αλβανικές ρίζες", ο γνωστός ανθέλληνας δημοσιογράφος Μαρίν Μέμα, παρουσίασε ως … “εξτρεμιστές” τον Θύμιο Λιώλη και τον Σπύρο Σπυρομήλιο, που θεωρούνται οι κορυφαίοι ήρωες του Β/Η Ελληνισμού, κατηγορώντας τους για δολοφονίες και θηριωδίες κατά των Αλβανών. “Ο Θύμιος Λιώλης είχε επαφές με τον Σπυρομήλιο , μια προσωπικότητα από τις πιο εξτρεμιστικές ο οποίος με καθε ευκαιρία ζητούσε την προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας με την Ελλάδα” υποστήριξε ο Μέμα. 

“Οι δολοφονίες ήταν τόσο άγριες που τολμώ να πω ότι στην ιστορία της Αλβανίας σπανίως θα βρούμε ανάλογες. Σκότωσαν παιδιά στις κοιλίες των μαμάδων τους, δολοφονίες εναντίον ενός αθώο και αβοήθητου λαού στο όνομα της απελευθέρωσης της Βορείου Ηπείρου” δήλωσε από την πλευρά του ο ιστορικός Γιάχο Τσάνα, που έλαβε μέρος στην εκπομπή.

fpor3

Ο Μέμα είναι χαρακτηρισμένος personan non grata από τις ελληνικές Αρχές τα τελευταία έξι χρόνια. Ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του Star , επέμεινε στις προκλητικές του απόψεις. “Εγώ είμαι εναντίον όλων αυτών που θέλουν να προσβάλλουν το κράτος μου. Είμαι εναντίον των εξτρεμιστών. Ποιος είναι ο εξτρεμιστής; Εγώ που είμαι ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για την ασφάλεια της Ελλάδας εδώ και 6 χρόνια; Θα συνεχίσω να γράφω τις αλήθειες για το έθνος μου”. Είπε.

Και το 2017

Δεν είναι πρώτη φορά που Αλβανοί εθνικιστές “εισβάλλουν” στην Κρανιά. Τον Μάιο του 2017, αυτοαποκαλούμενοι ακτιβιστές του «Κινήματος για τη Μεγάλη Αλβανία» με επικεφαλής τον Ταχίρ Βέλιου, μπήκαν στο μειονοτικό χωριό, κατέβασαν και έσκισαν την ελληνική σημαία και μετά ανήρτησαν σχετικό προκλητικό βίντεο στα social media. 

photo5

O Βελίου συνελήφθη αρχικά, κατηγορούμενος για καταστροφή της ελληνικής σημαίας, τη διανομή παράνομου έντυπου υλικού και τη δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης που καλλιεργεί το εθνικό μίσος, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ποιος ήταν ο Θύμιος Λώλης

Ο Θύμιος Λώλης υπήρξε από τους κορυφαίους ήρωες του Β/Η Ελληνισμού. Χαρισματικός ηγέτης και εξαίρετος οπλαρχηγός. Γεννήθηκε το 1880 στο χωριό Κρανιά και κατά τον Μακεδονικό Αγώνα (1904) βρέθηκε δίπλα στον Παύλο Μελά, πολεμώντας τους κομιτατζήδες Το 1912 επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και οργάνωσε αντάρτικο σώμα, κατά τουρκαλβανικών συμμοριών που λυμαίνονταν την περιοχή. 

pd6

Το 1914 έλαβε μέρος στον ένοπλο αγώνα που οδήγησε στην Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, που ουδέποτε εφαρμόστηκε, και τα επόμενα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δίκαια του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με αποτέλεσμα το 1934 -και κατα την απεργία για τα ελληνικά σχολεία- να εξορισθεί από τις αλβανικές Αρχές. Το 1940 βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στις επιχειρήσεις κατά των Ιταλών και μετά την κατάρρευση του μετώπου, βρέθηκε στην Αθήνα όπου συνελήφθη από Ιταλούς. Οδηγήθηκε στα Τίρανα, δικάστηκε ως συνεργός των Ελλήνων αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Την περίοδο της κατοχής οργάνωσε σώμα Βουρκάρηδων, ανδρών από τα χωριά του Βούρκου των Αγίων Σαράντα, και πολέμησε κατά Ιταλών, Γερμανών και Αλβανών. 

Το 1944 κατέφυγε με όσους άνδρες του είχαν απομείνει στις ομάδες του Ζέρβα στην Ήπειρο. Μετά το τέλος του Β’ Π.Π. και του καταστροφικού Εμφυλίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα ζώντας φτωχικά, με μία μικρή τιμητική σύνταξη, αλλά πάντα μπροστάρης στους αγώνες για την ιδιαίτερη πατρίδα του, με αποτέλεσμα παρά τη μεγάλη του ηλικία να χαρακτηριστεί “εχθρός” του καθεστώτος Χότζα. Πέθανε το 1961 σε ηλικία 81 ετών. Το 1956 σε μια επιστολή του προς τον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Αμερικής Κωνσταντίνο Δήμα, -μεταξύ άλλων- του έγραψε: 

“Δεν πρόκειται να σας συστηθώ ούτε να σας αραδιάσω τους αγώνας μου που έκαμα -καθήκον μου άλλωστε ελάχιστον προς την αγαπημένη μας πατρίδα- γιατί λίγο πολύ ο Θεός και η τύχη έφεραν την φτωχειά φήμη του ονόματός μου στ’ αυτιά σας. Είμαι ο οπλαρχηγός του Βούρκου Θύμιο-Λιώλης, που από τα νειάτα μου μέχρι τα βαθειά μου γεράματα κράτησα με τιμή το καριοφύλι της Λευτεριάς όσο μπορούσα άξια στον τόπο μας και έχω αθάνατα και αδιάψευστα παράσημα τις άμετρες λαβωματιές στο βασανισμένο μου κορμί”...

Δεν υπάρχουν σχόλια: