Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, το θερμό επεισόδιο Μητσοτάκη – Βούτση, και η σφοδρή σύγκρουση Μαξίμου – Νέας Δημοκρατίας για την εκτός κάθε ορίου κατηγορία περί «ηθικής αυτουργίας» της κυβέρνησης στην τρομοκρατία δεν ήταν παρά το προοίμιο του «ραντεβού» της μεγάλης πόλωσης. Ενός...
«ραντεβού» που ήδη έχει οριστεί με χρονικό καταλύτη την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και έχει ορίζοντα έως τις εκλογές.
Σ’ αυτή την πορεία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο να θέσει χρονοδιάγραμμα εννεαμήνου, επιμένοντας ουσιαστικά και πάλι στη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Είτε αυτό επαληθευθεί, είτε όχι, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση φρόντισαν επίσης να καταστήσουν ξεκάθαρη τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν – μια στρατηγική, που συμπυκνώνεται στο δίπτυχο της «θετικής ατζέντας» και της αντιμετώπισης της διαφθοράς.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της διαφθοράς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το διάστημα μετά τις γιορτές προδιαγράφεται θερμό ως προς τις δικαστικές εξελίξεις σε κρίσιμες υποθέσεις, με πρώτη εκείνη της Novartis.
Στο έτερο σκέλος, εκείνο της «θετικής ατζέντας», ο κυβερνητικός σχεδιασμός άρχισε να ξεδιπλώνεται ήδη, από αυτή την εβδομάδα. Κεντρική θέση σ’ αυτόν τον σχεδιασμό, που λειτουργεί συμπληρωματικά στο πρώτο πακέτο των μεταμνημονιακών θετικών μέτρων (από τις φοροελαφρύνσεις έως την άρση της περικοπής των συντάξεων) έχουν μία σειρά παρεμβάσεις είτε χωρίς, είτε χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, αλλά εμφανούς φιλολαϊκής χροιάς.
Το πρώτο δείγμα και το πρώτο βήμα αυτών των παρεμβάσεων ήρθε με την οριστικοποίηση των 15.000 προσλήψων στην Παιδεία εκ των οποίων οι 4.500 χιλιάδες στην ειδική αγωγή θα προκηρυχθούν άμεσα, εντός του Ιανουαρίου. Στο ίδιο «πακέτο» των θετικών παρεμβάσεων περιλαμβάνονται και οι παράλληλες ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια – αλλαγές, που ανοίγουν πλέον το πεδίο ακόμη και για είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. Πρόκειται για παρέμβαση άνευ δημοσιονομικού κόστους μεν, με δυναμική όμως ισχυρής απήχησης στο μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας.
Σε διαφορετική κατεύθυνση, αλλά στην ίδια πολιτική λογική κινείται και η παράταση για έναν χρόνο της ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που κατέθεσε χθες, με σχετική τροπολογία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Η παράταση συνοδεύεται από διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού καθώς και αύξηση του ορίου των οφειλών που μπορούν να υπαχθούν στη διαδικασία ρύθμισης. Όπως προανήγγειλε, δε, ο Γιάννης Δραγασάκης σε λίγες ημέρες, και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του χρόνου, θα παραταθούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη.
Στην πολυπληθή ομάδα των οφειλετών που άφησαν πίσω τους τα Μνημόνια θα απευθυνθεί και μια ακόμη κίνηση της κυβέρνησης που αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η αύξηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 4.000 ευρώ από 1.250 ευρώ που είναι σήμερα. Ηδη άλλωστε, το ακατάσχετο αυξήθηκε για τους αγρότες από τα 1.250 ευρώ στα 7.000 ευρώ.
Ανοιχτό ερώτημα επίσης, στην ίδια κατεύθυνση, παραμένει και το πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την απόφαση του τμήματος του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στα δώρα του Δημοσίου – μια απόφαση, που εάν επικυρωθεί από την Ολομέλεια ανοίγει τον δρόμο για νέο πακέτο αναδρομικών.
Επ’ αυτού, πάντως, ήχησε χθες «καμπανάκι» από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποίησε ότι η μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αποτελούν τον πιο σημαντικό δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου