Υπεργολαβίες, υπερτιμολογήσεις, δυσεύρετα μεροκάματα, σκληρές εργασιακές συνθήκες, κατάρρευση της ναυπηγοεπισκευής.
Με καζάνι που σιγοβράζει μοιάζει εδώ και μήνες η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Η έλλειψη μεγάλων δεξαμενών στα κυριότερα ναυπηγεία της χώρας έμοιαζε να...
έχει δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στην ευρύτερη οικονομία του Πειραιά, με αποτέλεσμα πολλοί να περιμένουν τις κινήσεις των Κινέζων ως «μάννα εξ ουρανού» που θα έλυνε τα προβλήματα.
Το καλοκαίρι του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Captain Fu, δήλωνε σίγουρος ότι η νέα δεξαμενή που θα ερχόταν από την Κίνα θα δημιουργούσε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Στα μέσα Απριλίου 2018, το μάννα από την Κίνα ήρθε, και η πλωτή δεξαμενή «Πειραιάς ΙΙΙ», μεταφορικής ικανότητας 80.000 τόνων, τέθηκε σε λειτουργία.
Επτά μήνες μετά όμως, η Ζώνη διανύει τη χειρότερη οικονομική περίοδο της τελευταίας 20ετίας - έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. Ακριβώς την ίδια περίοδο, η Cosco ζητά επίμονα άδεια για δικό της ναυπηγείο στην περιοχή.
Η «Εφ.Συν.» πέρασε την πύλη της «απαγορευμένης ζώνης», αναζητώντας απαντήσεις για την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας, η οποία, ενώ συνδέεται με ευρύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα, εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις επιδιώξεις της Ακροδεξιάς.
Επιστροφή στο ναδίρ
«Αυτή τη στιγμή η Ζώνη είναι πρακτικά νεκρή. Παρά τις δεσμεύσεις του καινούργιου ιδιοκτήτη του λιμανιού, της Cosco, η ναυπηγοεπισκευή παραμένει ένας κλάδος διαλυμένος. Αυτό αξιοποιείται συνεχώς από τη Χρυσή Αυγή» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Τάκης Καραγιαννάκης, πρώην μεταλλεργάτης στη Ζώνη και συνδικαλιστής και ο ίδιος.
Η διετία 2016-2017 είχε δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας. Υπήρξε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 1000%, στο Πέραμα απασχολούνταν πάνω από 5.000 εργαζόμενοι, ενώ η εταιρεία παρουσίασε αύξηση κερδών στη Ζώνη 49%, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη δική της δραστηριότητα. Οι λόγοι ήταν πολλοί.
Αρχικά, η έλευση του κινεζικού κολοσσού δημιούργησε πολύ θετικό κλίμα σε εργαζόμενους και εργολάβους της περιοχής, κυρίως βάσει των εξαγγελιών.
«Στηρίξαμε τη Σύμβαση Παραχώρησης στην Cosco τότε, ακόμα και κόντρα στα κόμματα που ανήκαμε. Είχε λειτουργήσει η κυβέρνηση σωστά. Προστάτευε τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα με ξεκάθαρο τρόπο», εκμυστηρεύεται διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εργολαβικής εταιρείας της περιοχής.
«Η νέα σύμβαση με τις παρεμβάσεις του Θ. Δρίτσα ήταν πολύ καλύτερη από αυτή του Μ. Βαρβιτσιώτη. Αυτό άλλαξε το κλίμα. Μέχρι να αλλάξει και η Cosco όμως», υπογραμμίζει ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά, μεταλλεργάτης στη Ζώνη και συνδικαλιστής στη Ριζοσπαστική Ενότητα Μεταλλεργατών.
Συλλογικές Συμβάσεις
Το 2017, μετά από οκτώ χρόνια, υπογράφτηκε η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, με μισθούς λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα του 2009, αλλά με κεκτημένα πολύ σημαντικά για το ωράριο, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα δικαιώματα σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.
Υπήρχαν και άλλοι λόγοι για την καλή διετία 2016-2017, μας λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά-Σαλαμίνας, Ακης Αντωνίου: «Η έκτακτη κατάσταση πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία αύξησε κατακόρυφα τα ασφάλιστρα των πλοίων και κατέστησε ασύμφορα τα τουρκικά ναυπηγεία. Οι μειώσεις που έγιναν στο κόστος των εργοδοτών και των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω φοροαπαλλαγών για διάφορα ζητήματα έπαιξαν ρόλο. Επιπλέον, έπεσε η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Αυτομάτως αυτό έριξε το κόστος των ναυτιλιακών που δουλεύουν με δολάριο».
Ο Αντωνίου δουλεύει ως μεταλλεργάτης από το 2006, κυρίως στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Εδώ και έξι μήνες δεν βρίσκει δουλειά στη Ζώνη και έχει βρει μεροκάματο σε ελασματουργείο στον Ασπρόπυργο. Για τους περισσότερους εργαζόμενους, τα δύο χρόνια κινητικότητας απλά κάλυψαν κάποια χρωστούμενα προηγούμενων χρόνων.
Σήμερα στη Ζώνη δουλεύει περιστασιακά περίπου το 35% των εργαζομένων. Φέτος έχουν κάνει κατά μέσο όρο 30 μεροκάματα, ενώ το 2017 ο αριθμός ξεπερνούσε τα 150 και υπήρχαν μέρες με έλλειψη εργατικών χεριών.
Σύμφωνα με τους περισσότερους εργαζόμενους στη Ζώνη, η Cοsco παραβιάζει τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης, εκβιάζοντας για άδεια ναυπηγείου, υπονομεύοντας την ελεύθερη χρήση της ζώνης, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή 450 μικρομεσαίες ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και πάνω από 110 βιοτεχνικές, καθώς και ναυπηγικά και ναυτιλιακά γραφεία που λειτουργούν παράλληλα με τις ναυπηγοεπισκευαστικές.
Στα μέσα Αυγούστου 2018 η Επιτροπή Εξέτασης Ενδικοφανών Προσφυγών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας απέρριψε την αίτηση του ΟΛΠ (δηλαδή της Cosco) να λάβει άδεια λειτουργίας ναυπηγείου, με συντριπτική πλειοψηφία 9 προς 1. Τρεις μήνες νωρίτερα η ίδια αίτηση είχε απορριφθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
Σύμφωνα με τους περισσότερους εργαζόμενους στη Ζώνη, η Cοsco παραβιάζει τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης, εκβιάζοντας για άδεια ναυπηγείου, υπονομεύοντας την ελεύθερη χρήση της Ζώνης, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή 450 μικρομεσαίες ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και πάνω από 110 βιοτεχνικές.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου