27.12.18

Το οικονομικό «ντόμινο»...

Στις σύγχρονες οικονομίες τα πάντα βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Γι' αυτό και τα οικονομικά φαινόμενα, είτε αφορούν περιόδους ύφεσης και κρίσης είτε περιόδους ανάπτυξης, ξεδιπλώνονται με τη μορφή του «ντόμινο». Δηλαδή η...
αλλαγή ενός στοιχείου του συνόλου επηρεάζει αλυσιδωτά και τα υπόλοιπα στοιχεία. Η διαπίστωση αυτή, όσο απλή κι αν φαίνεται, αντανακλά με ακρίβεια την πραγματικότητα που βίωσε η χώρα μας με τον πιο επώδυνο τρόπο την εποχή των μνημονίων.

Μολονότι η ελληνική κρίση ήταν απόρροια της παγκόσμιας κρίσης και των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας, από τους δανειστές αντιμετωπίστηκε ως κρίση υπερδιογκωμένου χρέους. Πράγμα που οδήγησε σε πολιτικές λιτότητας για την εξοικονόμηση πόρων, από τους οποίους θα διασφαλιζόταν η εξυπηρέτηση του χρέους και συνεπώς η δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές χρήματος.

Πώς έγινε η εξοικονόμηση πόρων; Μειώθηκαν δραστικά οι δαπάνες του Δημοσίου, περικόπηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αποσαθρώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, καταργήθηκε ουσιαστικά κάθε έννοια εργατικού δικαίου, σταμάτησαν οι επενδύσεις, έκλεισε πλήθος επιχειρήσεων, σταμάτησαν οι επενδύσεις. Η πραγματική ανεργία άγγιξε το 30% του εργατικού δυναμικού, χτυπήθηκε θανάσιμα η κατανάλωση.

Ολα αυτά λειτούργησαν ως μια αλυσίδα όπου ο ένας κρίκος τραβούσε τον άλλο, με αποτέλεσμα ολόκληρη η οικονομία να βυθίζεται στο χάος. Ασφαλώς αυτός ο δρόμος δεν οδηγούσε στην έξοδο από την κρίση. Κατέβαζε, όμως, βίαια και με μεγάλη ταχύτητα την ελληνική οικονομία πολλά σκαλιά κάτω από εκεί που βρισκόταν στην εποχή πριν από την κρίση. Ταυτόχρονα την προσάρμοζε και της έδινε μια νέα θέση στον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης.

Φτάσαμε στο απροχώρητο και τώρα ξεκινάμε από την αρχή. Ενα πρώτο βήμα εκκίνησης είναι η κατάργηση, από το νέο έτος, του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου. Πράγμα που σημαίνει πως θα τονωθεί κάπως η κατανάλωση και θα εισρεύσει χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα τα βοηθήσει ουσιαστικά στο έργο τους τη νέα χρονιά. Αν αυτό το βήμα συνοδευτεί και από ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης και σταδιακή, έστω, αποκατάσταση της νομιμότητας στις εργασιακές σχέσεις, τότε το οικονομικό «ντόμινο» θα αρχίσει να λειτουργεί θετικά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: