10.12.18

Καμμένος και Θεοδωράκης πιέζουν το Μαξίμου...

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα το newpost.gr αναφερόταν στο προβληματισμό που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη...
στάση του σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών αρκετά ήταν τα στελέχη της πλειοψηφίας που είχαν προβλέψει πως το μέτωπο της κυβέρνησης με το Ποτάμι θα ανοίξει για τα καλά.

Τις τελευταίες ημέρες για πρώτη φορά υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως το ονοματολογικό κινδυνεύει να μην εγκριθεί από την ελληνική Βουλή γεγονός που θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα και σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Τι θα κάνει ο Θεοδωράκης

Αν αποδειχθεί πως η 15η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο της ψήφισης της Συμφωνίας στη γειτονική χώρα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον  είναι σαφές πως σχεδόν έναν μήνα πριν επιθυμούν να έχουν μια αποκρυσταλλωμένη εικόνα για τις ψήφους στις οποίες μπορούν να υπολογίζουν. 

Με αυτό το σκεπτικό  ερμηνεύεται και το χθεσινό αιχμηρό σχόλιο για τον επικεφαλής του Ποταμιού που τον καλούσε να τοποθετηθεί επί της ουσίας: “Έχει αλλάξει η στάση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών;”, υπονοώντας πως τα περί παρασκηνιακής συνεννόησης με την ΝΔ δεν είναι μόνο σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Σε αυτό το περιβάλλον η πίεση του Μαξίμου προς τον Σταύρο Θεοδωράκη θα ενταθεί το επόμενο διάστημα επιχειρώντας να αναδείξει την πιθανότητα ο επικεφαλής του Ποταμιού να έχει αλλάξει τακτική βλέποντας πως το μέλλον του κόμματος του είναι αβέβαιο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μέλη της πλειοψηφίας αναρωτιούνται, μάλιστα γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν ενοχλείται από στελέχη του κόμματός του που συνομιλούν σχεδόν ανοιχτά με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δήλωση έκανε χθες και ο Δημήτρης Τσιόδρας τονίζοντας πως το Ποτάμι έχει δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις για το ζήτημα ξεκαθαρίζοντας πως οι αλυτρωτικές αναφορές εν έτει 2018 δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή συζήτηση. Παρ’ όλα αυτά το θέμα δεν έχει κλείσει για τους κυβερνητικούς που βλέπουν πως η προσέγγιση της ΝΔ προς τον Σταύρο Θεοδωράκη παίρνει σάρκα και οστά. Από την Ηρώδου Αττικού περιμένουν μια σαφή τοποθέτηση αφού η από κοινού παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προκαλέσει και νέα ερωτηματικά. Είναι σαφές πως στο Μαξίμου δεν ικανοποιήθηκαν από τη δέσμευση του κ. Θεοδωράκη πως δεν θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ.

Η νευρικότητα στο εσωτερικό από τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ “ξύπνησαν” και τον κυβερνητικό εταίρο και κατά σειρά ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Πάνος Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην Ηρώδου Αττικού. Το σενάριο της απλής αποχώρησής τους από το υπουργικό συμβούλιο όταν η Συμφωνία έρθει για κύρωση στη Βουλή δεν φαίνεται να βοηθά δημοσκοπικά το κόμμα και πλέον δεν αποκλείεται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Στελέχη της πλειοψηφίας θεωρούν πιθανό ο υπουργός Άμυνας να παίζει ένα ακόμα παιχνίδι τακτικής βλέποντας πως πλησιάζει ο χρόνος που η Συμφωνία θα έρθει στην Ολομέλεια. Μάλιστα εμφανίζονται καθησυχαστικά υπενθυμίζοντας πως έχει δεσμευτεί  ότι δεν θα συνταχθεί με την ΝΔ ενώπιον του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου στην τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου. Με αυτό το σκεπτικό δεν αποκλείουν η κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο τελευταίο επεισόδιο με τον Νίκο Κοτζιά να τον έχει “δέσει” στον συνασπισμό μέχρι το τέλος.

Όλα αυτό το σκηνικό προκαλεί εύλογα σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προς το τέλος του χειμώνα από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει την ψήφιση της Συμφωνίας.

Οι νέες φωνές που θέλουν την κυβέρνηση να ψάχνει πρόφαση για να μην προχωρήσει την κύρωση και να στηρίζεται στο επιχείρημα πως η επιθετική ρητορική του Ζάεφ καταπατά τις Πρέσπες δεν γίνονται σε καμία περίπτωση αποδεκτές από κυβερνητικούς κύκλους. Βουληση του Μαξίμου παραμένει το ονοματολογικό να κλείσει στις αρχές του 2019.

Η ψήφιση της Συμφωνίας

Η αριθμητική της Βουλής για την αναγνώριση της “Βόρειας Μακεδονίας” καταδεικνύει ότι δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα. Αν ξεπεραστούν οι ενστάσεις του Γιάννη Μιχελογιαννάκη ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από μια βάση 145 βουλευτών. Σε αυτούς προστίθενται από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και  πιθανότατα η Έλενα Κουντούρα. Παρά τις ενστάσεις που έχει εκφράσει δεν θεωρείται πως η Κατερίνα Παπακώστα θα πάει κόντρα στη βούληση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ από το Ποτάμι στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να υπολογίζουν στον Σπύρο Δανέλλη. 

Το “παιχνίδι” πλέον παίζεται στο πως θα συμπεριφερθούν την κρίσιμη ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, αλλά και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Χάρης Θεοχάρης.

Υπενθυμίζεται πως θα μπορούσε η Συμφωνία να κυρωθεί ακόμα και με απλή πλειοψηφία που θα προκύψει από απουσίες ή “παρών” κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα αποτελούσε πλήγμα για την κυβέρνηση...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: