18.12.18

Η παραπληροφόρηση για τη ρωσική παραπληροφόρηση...

Την ώρα που διαρρέουν όλο και περισσότερες πληροφορίες για την εγκληματικότητα της Wall Street, για τη φυλάκιση παιδιών μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού με εντολή του Λευκού Οίκου, αλλά και για τα...
συνεχή αιτήματα αμερικανών εργατών για αξιοπρεπείς μισθούς, τα αμερικάνικα ΜΜΕ ανησυχούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να κάνει τους Αμερικανούς πολίτες να πιστέψουν ότι δεν ζουν σε ιδανικές συνθήκες.

Οι New York Times, η Washington Post και τα Google News τη Δευτέρα κυριαρχούνταν από άρθρα σχετικά με τις προσπάθειες των Ρώσων να «αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να διχάσουν την χώρα» (ακριβής διατύπωση των Times).

Αυτό το μπαράζ προπαγάνδας βασίστηκε σε μια σειρά αναφορών που δόθηκαν στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας από οργανισμούς που τηρούν στενούς δεσμούς με το αμερικανικό κράτος και το σύστημα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Όπως συνέβαινε και με παλαιότερα άρθρα σχετικά με την υποτιθέμενη «ρωσική παραπληροφόρηση», τα αμερικανικά ΜΜΕ τη Δευτέρα ακολούθησαν ένα γνωστό σχήμα: Αναφορές και μαρτυρίες από θεωρητικά ανεξάρτητους οργανισμούς (που στην πραγματικότητα λειτουργούν ως φερέφωνα των υπηρεσιών πληροφοριών) δίνονται στο Κογκρέσο. Οι αναφορές και οι μαρτυρίες αυτές διαρρέουν στους New York Times, που με τη σειρά τους δημοσιεύουν ένα σχετικό εκτενές άρθρο. Παρουσιάζουν τα στοιχεία αυτά ως «ανεξάρτητα», επιστημονικά και αξιόπιστα, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνουν καμία σοβαρή ανάλυση των πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων ή των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται πίσω από τα στοιχεία.

Οι αναφορές, ξεκινώντας από τους Times (και από την Washington Post), αναπαράγονται από τότε σε αμέτρητα ΜΜΕ ως αξιόπιστη πηγή και πολιτικοί τις χρησιμοποιούν ως αδιάψευστο στοιχείο που αποδεικνύει την «παρεμβατικότητα» της Ρωσίας και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Οι νέες «αποδείξεις» για τις προσπάθειες υπονόμευσης από την πλευρά της Ρωσίας χρησιμοποιούνται τώρα προκειμένου να εφαρμοστούν σαρωτικά μέτρα λογοκρισίας στο διαδίκτυο, στο όνομα της προστασίας της «δημοκρατίας». Με κάθε κύμα τέτοιου είδους δημοσιεύσεων, η «παραπληροφόρηση» από το εξωτερικό αναγνωρίζεται όλο και πιο άμεσα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τις κοινωνικές αδικίες, την αστυνομική βία και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Η πρώτη από τις δύο αναφορές που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, που έχει τον τίτλο «Οι τακτικές και οι τρόποι λειτουργίας της Internet Research Agency», δημοσιεύθηκε από έναν οργανισμό που ονομάζεται New Knowledge. Η New Knowledge επίσημα δηλώνει εταιρία κυβερνοασφάλειας, αλλά η βασική δημόσια λειτουργία της είναι η υποστήριξη της διαδικτυακής λογοκρισίας.

Στο παρελθόν, ο συνιδρυτής της New Knowledge, Ράιαν Φοξ, και ένας από τους συντάκτες της αναφοράς είχαν δουλέψει στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) για 15 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της New Knowledge, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Ράιαν Φοξ «πριν αναλάβει αρμοδιότητες στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ως Αντιπρόσωπος της NSA, είχε υπηρετήσει ως Αναλυτής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ». Ο συνεργάτης του και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Τζόναθαν Μόργκαν, έχει συνεργαστεί με το think tank Brookings Institution που συνδέεται με το κράτος και έχει εργαστεί ως ειδικός σύμβουλος στο State Department.

H New Knowledge ιδρύθηκε με επιχορήγηση 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων από την Moonshoots Capital. Ιδρυτές της τελευταίας είναι ο Kelly Perdew που, σύμφωνα με το βιογραφικό του, υπηρέτησε «ως αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού στρατού» και ο Craig Cummings, που υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό για 17 χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία ως αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών με την υποστήριξη της NSA».

Η δεύτερη αναφορά, «Η ΙRΑ και η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ» δημοσιεύθηκε έπειτα από έγκριση του Project για την Υπολογιστική Προπαγάνδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (COMPROP), σε συνεργασία με την εταιρία ανάλυσης social media, Graphika. Και αυτή η αναφορά γράφτηκε από άτομα που έχουν στενές διασυνδέσεις με το κράτος και το στρατό. Χαρακτηριστικά, η εργαζόμενη της Graphika και μία από τους συντάκτες της αναφοράς, Καμίλ Φρανσουά, είχε εργαστεί ως επικεφαλής του τεχνικού τμήματος του γαλλικού πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά και στην Υπηρεσία Έρευνας Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων των ΗΠΑ (DARPA).

Το περιεχόμενο και των δύο αναφορών είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο και έχει εμφανώς πολιτικό κίνητρο. Τα δεδομένα βασίζονται σε πληροφορίες που δόθηκαν πέρσι από το Facebook, το Youtube, το Instagram και το Twitter στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας.

Αν και αρχικά είχε απορρίψει ως «τρελούς» τους ισχυρισμούς ότι οι «ρωσικές παρεμβάσεις» οδήγησαν στην αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μαζί με τους επικεφαλής άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, παρέδωσε μία λίστα με λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για τους οποίους διαβεβαίωσαν ότι ελέγχονται από υπαλλήλους της Ρωσίας (χωρίς να τεκμηριώσουν με λεπτομέρειες το πώς έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα).

Ακόμη κι αν κάποιος θεωρεί αυτά τα δεδομένα και το περιεχόμενο των αναφορών αληθή, ό,τι κι αν έκανε ή δεν έκανε η Ρωσία ωχριά μπροστά στις επιχειρήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, αλλά και στα δισεκατομμύρια δολάρια που έδωσε η οικονομική ελίτ προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι αναρτήσεις στο Facebook και στο Twitter από ρωσικούς λογαριασμούς ευθύνονται για την κοινωνική δυσφορία στις ΗΠΑ -τη χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κόσμο- είναι παραπάνω από αστείος.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι τα posts που συμπεριλαμβάνονται στις αναφορές ως παραδείγματα εκείνων που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να υποσκάψουν την αμερικάνικη δημοκρατία είναι κατά βάση posts που εκφράζουν την αριστερή ιδεολογία.

Η αναφορά της New Knowledge επιχειρεί να μην αναδείξει το γεγονός αυτό, κατηγοριοποιώντας το περιεχόμενο που τάσσεται ενάντια στην αστυνομική βία όχι ως αριστερό ή δεξιό, αλλά ως black.

Υποστηρίζει λοιπόν ότι από τις 62 σελίδες στο Facebook που υποτίθεται ότι συνδέονται με τη Ρωσία «συνολικά 30 στόχευαν σε κοινό black και συγκέντρωσαν 1.187.810 followers. Οι 25 στόχευαν στη δεξιά και συγκέντρωσαν 1.446.588 followers και 7 στόχευαν στην Αριστερά και συγκέντρωσαν 689.045 followers».

Το περιεχόμενο των λογαριασμών που χαρακτηρίζονται από τη New Knowledge ως τέτοιοι που στοχεύουν σε «black audiences» γίνεται σαφές σε επόμενη ενότητα που ασχολείται με τις υπηρεσίες video streaming του YouTube: Από τα 1.063 video που δόθηκαν στην Επιτροπή, η πλειοψηφία «σχετίζεται με την αστυνομία και εστιάζει σε κακομεταχείριση της αστυνομίας».

Σχολιάζοντας την αναφορά της New Knowledge, οι New York Times σημειώνουν ότι οι τακτικές της ρωσικής κυβέρνησης «μοιάζουν με τις προσπάθειες της σοβιετικής προπαγάνδας, που πριν από δεκαετίες τόνιζε το ρατσισμό και τις φυλετικές συγκρούσεις στις ΗΠΑ». Με αυτό τον τρόπο οι New York Times αποδεικνύουν τις απόλυτα αντιδραστικές καταβολές που έχει η καμπάνια ενάντια στη «ρωσική παρέμβαση».

Κατά τη διάρκεια του αμερικάνικού κινήματος για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ρατσιστές από το Νότο ισχυρίστηκαν ότι Αφροαμερικάνοι εργάτες «ξεσηκώνονταν από κομμουνιστές και ξένους ακτιβιστές». Οι αγώνες των Αφροαμερικανών για ίσα δικαιώματα χαρακτηρίστηκαν ως σοβιετική συνωμοσία...

info-war, wsws.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: