14.12.18

Σε νευρική κρίση η Βουλή...

Αλλάζουν όλο το πολιτικό σκηνικό oι Πρέσπες...

Με “κινούμενη άμμο” μοιάζει το πολιτικό σκηνικό. Οι εξελίξεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ραγδαίες και η κυβέρνηση κοιτάει με ποιον τρόπο θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Δεν είναι τυχαίοι οι...
υψηλοί τόνοι που παρατηρούνται στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού με τις διαδικασίες να κορυφώνονται την ερχόμενη Τρίτη από την παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να σήμανε αρχικά “συναγερμός” από την ομιλία του Πάνου Καμμένου που άλλαζε όλα τα δεδομένα όσον αφορά τη στάση του για το Σκοπιανό, φέρνοντας πολύ πιο μπροστά τις πολιτικές εξελίξεις, όμως τελικά επικράτησε ψυχραιμία. Τα απαραίτητα τηλέφωνα από το Πεντάγωνο προς την Ηρώδου Αττικού έγιναν και υπήρξαν οι κατάλληλες διαβεβαιώσεις πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι πως η δέσμευση του προέδρου των ΑΝΕΛ, που έχει γίνει ενώπιον του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, ισχύει στο ακέραιο και δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ στην πρόταση μομφής που θα καταθέσει.

Οι ισορροπίες μεταξύ των δυο εταίρων είναι εύθραστες και κάθε αμφίσημη ή υψηλών τόνων δήλωση από τον υπουργό Άμυνας δυναμιτίζει ακόμα πιο πολύ το κλίμα και φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν μέσα στους ΑΝΕΛ. Όλοι τις τελευταίες εβδομάδες  “ψηνόταν”  το “διαζυγίο” του Τέρενς Κουίκ με το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Το μόνο που δεν ήταν γνωστό ήταν ο χρόνος και αυτό τελικά έγινε μέσω τηλεόρασης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφραζε τη διαφωνία του σε κάθε ευκαιρία, ενώ απείχε συστηματικά από τις συνεδριάσεις των οργάνων. Η “σιωπή” την οποία έχει επιλέξει η Έλενα Κουντουρά αποτέλεσε χθες ακόμα ένα σημείο τριβής, ενώ η ξεκάθαρη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακόμα ένας “πονοκέφαλος” για τους ΑΝΕΛ.  

Η εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει ο μικρός εταίρος δεν φαίνεται να ενοχλεί πολλά κυβερνητικά στελέχη αφού με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν ότι ο χωρισμός μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια κοινής πορείας στην εξουσία έρχεται με κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να μετριάσουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Το ονοματολογικό έχει χωρίσει στα δύο και το Ποτάμι αφού στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου εκτός από τον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό, που σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετήθηκαν υπέρ της καταψήφισης της Συμφωνίας, επαναβεβαιώθηκε ότι το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο “τρίβουν τα χέρια τους” από αυτή την εξέλιξη αφού θεωρούν πως στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη σήμανε “λήξη συναγερμού” και πλέον αναμένονται απλώς οι ακριβείς διατυπώσεις των Συνταγματικών τροποποιήσεων που θα ψηφίσει η Βουλή των γειτόνων.

Η αλλαγή των δεδομένων μέσα στη Βουλή προκύπτει και από τη χθεσινή τοποθέτηση του Γιάννη Σαρίδη για στήριξη του προϋπολογισμού. Τα χειροκροτήματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια ήταν έντονα, όμως για πολλούς αυτή η δήλωση δεν αποτέλεσε έκπληξη. Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του newpost.gr που από τις 5 Δεκεμβρίου είχε γράψει πως “κοινοβουλευτικό στέλεχος που μίλησε στο newpost.gr δεν απέκλειε η πλειοψηφία των 153, όπως διαμορφώθηκε με την είσοδο της Κατερίνας Παπακώστα στην κυβέρνηση, να αυξηθεί έστω και κατά έναν βουλευτή στην ψήφιση του προϋπολογισμού”. Τα επόμενα βήματα σε σχέση με τον Γιάννη Σαρίδη αναμένεται να εξεταστούν προσεκτικά αφού ο ίδιος έχει καταθέσει και πρόταση νόμου για την προστασία των ευάλωτων στρωμάτων.

Όλο αυτό το σκηνικό προοικονομεί τις έντονες ανακατατάξεις που θα πραγματοποιηθούν με την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.  Από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ παραιτηθούν από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τον τελευταίο του εκλογικό ανασχηματισμό, ενώ στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, θα επιχειρήσει να κρατήσει τα “ηνία” της χώρας με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Θα αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019; Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη το θεωρούν δύσκολο βάζοντας τον Μάιο ως ορόσημο για το χρόνο διαξαγωγής των εκλογών.

Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, για να μιλήσει σε κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: