8.11.18

Το αποτύπωμα του «deal» Τσίπρα - Ιερώνυμου...

“Ταμείο” κάνουν ήδη στην Ηρώδου Αττικού από τη συμφωνία με την Εκκλησία σε μια πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή για την κυβέρνηση. Η αντίστροφη μέτρηση για τις...
κάλπες έχει ξεκινήσει και στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον γνωρίζουν πως κάθε κίνηση που γίνεται πλέον, πρέπει να δίνει “δημοσκοπικούς πόντους” στην πλειοψηφία και όχι να αφαιρεί.

Η “σκόνη” που σηκώθηκε από τις ανακοινώσεις που έγιναν στην Ηρώδου Αττικού από τον πρωθυπουργό και τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεν έχει καθήσει ακόμα. Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έκαναν από κοινού δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξιμου με τους ιερείς να δείχνουν τα “δόντια” τους από πολύ νωρίς. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως και η Ιεραρχία δεν θα συναινέσει εύκολα σε όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ενώ και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μερίδα στελεχών, όπως ο Νίκος Φίλης εκφράζουν επιφυλάξεις.

Μπορεί η προναγγελία προσλήψεων, έστω και σε βάθος χρόνου, που δεν αρνήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, να λειτουργήσει λυτρωτικά για την κυβέρνηση; 10.000 νέες θέσεις δεν είναι λίγες με πολλούς γιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλες ειδικότητες να βλέπουν το “παράθυρο” του δημοσίου να ανοίγει περίπου σε ένα χρόνο από τώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπενθύμισε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως ήδη έχουν προγραμματιστεί για το 2019 προσλήψεις για καθηγητές ειδικής αγωγής, αλλά και για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι”. Η συμφωνία αποκτά με αυτόν τον τρόπο ένα έντονο προεκλογικό άρωμα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, “επειδή έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους θεσμούς, πριν από τη λήξη του μνημονίου  που προβλέπει το ένα προς ένα στο δημόσιο, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες, ανάγκες του κοινωνικού κράτους”.

Είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας με την οριοθέτηση των σχέσεων με την Εκκλησία και το “πράσινο φως” που πήρε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, βρήκε την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αριστερό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να γίνει ένα πρώτο βήμα. Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρήθηκε αρκετά τολμηρό φαίνεται πως προκάλεσε ένα αίσθημα ευφορίας στο πιο ριζοσπαστικό ακροατήριο του κόμματος. Η αυτοτέλεια αναμέσα στις δυο πλευρές υπήρξε πολλές φορές το ζητούμενο για στελέχη της Κουμουνδούρου που είχαν ως αρχή πάντα την μεγαλύτερη εκκοσμίκευση του κράτους.

Όταν ο Πάνος Καμμένος την Τρίτη το μεσημέρι έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου, όλα έδειχναν πως και οι ΑΝΕΛ είχαν δώσει τη συναίνεσή τους στο κοινό ανακοινωθέν. Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε έναν τρόπο να αφήσει προσωρινά πίσω τη διαφωνία που έχει προκύψει με τη συμφωνία των Πρεσπών και να δείξει στον κυβερνητικό του εταίρο πως ακόμα και σε θέματα που οι ιδεολογικές αφετηρίες είναι πολύ διαφορετικές  μπορεί να βρεθεί μια "χρυσή τομή”. Μια περίοδος ηρεμίας και καλών σχέσεων με τους ΑΝΕΛ και ένωση των δυνάμεων της πλειοψηφίας ενόψει της μάχη του προϋπολογισμού είναι το αποτέλεσμα που θέλει να έχει ο πρωθυπουργός. 

Από τη στιγμή που Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είχε “ευλογήσει” τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, μετά τη συμφωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να περιμένουν, έστω και χωρίς να ομολογείται, μια “σιωπηρή στήριξη” από την εκκλησία τη χρονική περίοδο που το ονοματολογικό φτάσει στην ελληνική Βουλή. Το κλίμα θα είναι εκρηκτικό έτσι και αλλιώς σε πολιτικό επίπεδο, οπότε το Μαξίμου φαίνεται πως εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ συναίνεσης από την πλευρά της Ιεραρχίας από τη στιγμή που ένα άλλο χρονίζον ζήτημα βρήκε τη λύση του.

Από το "κάδρο" των κυβερνητικών δεν μπορεί να βγει το γεγονός πως ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να κάνει ένα άκομα άνοιγμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία επιχειρεί να “στριμώξει” σε σχέση με την εκκλησία. Από τη στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε το “ναι”, στο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής για να δουν ποια θα είναι η πολιτική δύναμη που δεν θα υποστηρίξει τις προτεινόμενες αλλαγές, όταν θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή. Εκτιμούν πως η ΝΔ αντέδρασε αμήχανα απέναντι στη συμφωνία επειδή αιφνιδιάστηκε.

Σε κάθε περίπτωση κορυφαίοι κυβερνητικοί υποστηρίζουν πως το “αποτύπωμα” που θα αφήσει η συμφωνία με την Εκκλησία θα είναι θετικό στην κοινωνία εκτιμώντας ότι οι φωνές των πιο ψύχραιμων Ιεραρχών και ιερέων θα κυριαρχήσουν στο τέλος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: