... και Ποτάμι.
ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια...
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις» συζητήθηκε νωρίτερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Υπέρ της...
αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι. Η ΝΔ και η ΔΗΣΥ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών» και το ΚΚΕ ότι καταψηφίζει.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου και επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι επενδύει σε μια ανέξοδη καταστροφολογία αλλά συνεχώς διαψεύδεται.
«Αυτό το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας δύσκολης απόφασης που πήραμε και δικαιωθήκαμε. Διαπραγματευθήκαμε μια δύσκολη συμφωνία και είναι η στιγμή με μεγάλη σιγουριά να πούμε ότι πράξαμε το σωστό. Μείναμε, παλέψαμε για να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τριάμισι χρόνια μετά η χώρα έκλεισε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων, έχει μια καθαρή έξοδο και μπορεί να χαράζει ελεύθερα τις πολιτικές της με δημοσιονομικές αλλαγές και με προτεραιότητες υπέρ εκείνων που σήκωσαν τα βάρη και έκαναν τις μεγαλύτερες θυσίες» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «βήμα-βήμα, μέρα-μέρα, θα γίνουν πράξη όλες οι δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ».
«Ξεκινάμε και υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Και όσοι αντιλαμβάνονται τις δεσμεύσεις ως παροχολογία ευτελίζουν τα μέτρα τα οποία για εμάς είναι έμπρακτη υποστήριξη των ανθρώπων του μόχθου. Η ανεδαφική και ανέξοδη καταστροφολογία συνεχώς διαψεύδεται. Αυτό το νομοσχέδιο είναι η έμπρακτη απόδειξη», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου, έδωσε έμφαση στα άρθρα 34 και 35 που αφορούν την κάλυψη των αναγκών των 69 δημόσιων ιδρυμάτων, με την πρόσληψη 341 ατόμων μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι μέχρι την πλήρωση των θέσεων θα παραταθεί η θητεία των 341 ατόμων που υπηρετούν σήμερα ενώ θα αξιοποιηθεί η εμπειρία τους με μεγάλη μοριοδότηση.
Αντιπαράθεση προκλήθηκε σχετικά με τα στοιχεία της Γιούροστατ για τη φτώχεια στην Ελλάδα, με τον πρώην υπουργό και αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί τους Έλληνες στην εξαθλίωση και τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας είναι τελευταία στην αντιμετώπιση της φτώχειας. «Είστε η κυβέρνηση που επέλεξε μια δημοσιονομική πολιτική πλεονασμάτων που δημιουργούνται με εξοντωτικές εισφορές και υπερφορολογήσεις», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Απαντώντας η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, έκαναν λόγο για «πολιτική λαθροχειρίας» που διαψεύδεται από τα νούμερα.
«Τα στοιχεία της Γιούροστατ δείχνουν ότι η φτώχεια από το 2015 και μετά κάθε χρόνο μειώνεται. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τη φτώχεια. Τα στοιχεία αυτά είναι του 2017 και αφορούν το 2016. Δεν έχει μπει ακόμα το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης ΕΑ. Περιμένετε, μην ετοιμάζεστε να πανηγυρίσετε. Δεν παίζουμε με τα νούμερα γιατί πάντα τα νούμερα εκδικούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος που κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συναγωνίζεται σε ακρότητα με τις προτάσεις των δανειστών.
Οι εισηγητές των κομμάτων
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις νέες ρυθμίσεις, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι μια σοβαρή παρέμβαση στον νόμο Κατρούγκαλο με σημαντικές μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται μετά από δύο χρόνια να ξηλώσει τον νόμο Κατρούγκαλο που ο ίδιος έλεγε ότι ήταν βαθιά μεταρρύθμιση και να συμφωνήσει με τη θέση της ΝΔ που από τότε υποστήριζε ότι ήταν λαιμητόμος.
«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ξηλώνει και με μεγάλο μάλιστα κυνισμό, τον ίδιο του τον εαυτό», σημείωσε.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει την μισή αλήθεια στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και υποστήριξε ότι η μείωση κατά 33,33% της ασφαλιστικής εισφοράς που επιχειρείται, θα επιφέρει ταυτόχρονα και ισόποση μείωση της κύριας σύνταξης.
«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 33,33% μαζί με το άρθρο 7 που εισάγεται, θα φέρει ισόποση μείωση της κύριας ανταποδοτικής σύνταξης. θα φέρει επικουρικές συντάξεις των 30 ευρώ και εφάπαξ 3.000 ευρώ. Πρόκειται για αντιφατική πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί δύο κατηγορίες εργαζομένων», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Για νομοσχέδιο που κινείται επί της αρχής προς θετική κατεύθυνση, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι οι μειώσεις που εισηγείται αφορούν μόνο ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και ότι τα αποτελέσματα για τους εργαζομένους θα είναι δυσμενέστερα.
«Περισσότερο ψηφοθηρικό παρά πραγματικό είναι το νομοσχέδιο. Μετά από 21 μειώσεις συντάξεων στις οποίες προχωρήσατε φέρνετε τώρα ενόψει εκλογών, μικρές μειώσεις σε λίγες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων», υπογράμμισε ο κ. Κωνταντόπουλος.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε λόγο «για δήθεν ελαφρύνσεις», και τόνισε ότι η κυβέρνηση με τις τροποποιήσεις που φέρνε προσπαθεί να συγκαλύψει τις απαλλαγές για τους εργοδότες και την πλήρη εφαρμογή της ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού.
Ακόμα ζήτησε την πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, που όπως είπε μοιάζει με «νόμο του Πινοσέτ».
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Σαχινίδης, τόνισε ότι το κόμμα του «θα ψηφίσει παρών επί της αρχής και δεν θα νομιμοποιήσει την επικοινωνιακή παράσταση της κυβέρνησης».
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι, ενώ διαμαρτύρεται και κάνει λόγο για καταστροφικό νομοσχέδιο, από την άλλη αναγνωρίζει ότι προβλέπονται μειώσεις και ελαφρύνσεις για εργαζομένους και συνταξιούχους.
«Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση προσχωρά στις δικές τις θέσεις. Θα δικαιωθεί λοιπόν άλλες 23 φορές γιατί τόσες θα είναι οι ρυθμίσεις που θα φέρει αυτή η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των εργαζομένων και των συνταξιούχων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι η κυβέρνηση ξηλώνει σιγά σιγά το νόμο Κατρούγκαλο.
«Το νομοσχέδιο κινείται σε ορθολογιστική και ρεαλιστική κατεύθυνση σε λάθος όμως αρχιτεκτονικό μοντέλο. Γιατί ο νόμος Κατρούγκαλος όσο και να τον διορθώσεις δεν διορθώνεται. Χρειάζεται νέος σχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος για να σταματήσει η αβεβαιότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και πρόσθεσε:
«Με λίγα λόγια, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται καταργείται».
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσης Μεγαλομύστακας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «δίνει μικρή πνοή σε μια κατηγορία εργαζομένων και συνταξιούχων ενώ θα έπρεπε να δίνει οριστικές λύσεις και να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία στο νομοσχέδιο.
Πολύ σωστά μειώνετε τις ασφαλιστικές εισφορές, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν μπορεί να τους πετάτε ψίχουλα», τόνισε.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι με την ακρόαση κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων.
πηγη newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου