...η θαλάσσια περιοχή του Μαραθία, γέμισε πετρέλαιο!
Δείτε φωτογραφίες...
Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθία, στη Ζάκυνθο, καθώς...
μετά την εκδήλωση του σεισμού των 6,6 Ρίχτερ, η επιφάνεια της θάλασσας γέμισε πετρέλαιο!
Οπως διαβάζουμε στο imerazante.gr:
Μάρτυρες ενός περίεργου γεωλογικού φαινομένου καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες μετα το σεισμό αρκετοί συμπολίτες μας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του «Μαραθία» στο Κερί. Οι περιγραφές τους κάνουν πως η επιφάνεια της θάλασσας εχει γεμίσει με πετρέλαιο, ενώ παράλληλα και για την ύπαρξη αραιών φυσαλίδων.
Σύμφωνα με όσα μάς πληροφόρησε ο Δρ. Φυσικής και Ερευνητής Σεισμολογίας Γ. Κοπανάς, στο βιβλίο «Οι Σεισμοί της Ζακύνθου» που έχουν γράψει με τους κ.κ. Γ. Αντωνόπουλο, Ε. Λέκκα και Μ. Κολυβά υπάρχουν παρόμοιες περιγραφές «αναβρασμός πισσασφάλτου» και ανάμειξη με νερό, στους σεισμούς του 1636 (30 Σεπ.) του 1791 (22-23 Οκτ. και 2 Νοε.) και του 1840 (18-30 Οκτ.)
Αλλά και ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως το φαινόμενο παρατηρείται ολοχρονίς, απλά τις τελευταίες ημέρες είναι λίγο πιο έντονο.
Από την αρχαιότητα σε επιφανειακά κοιλώματα της Ζακύνθου αναβλύζει μαύρο πετρέλαιο (Μαζούτ) το οποίο οι κάτοικοι ονόμαζαν “Νάφθα” και το χρησιμοποιούσαν για φωτισμό (πυρσούς), για στεγανοποίηση σκαφών (πίσσα) κ.α. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος σε λίμνη της Ζακύνθου υπήρχε πίσσα, την οποία συνέλεγαν οι κάτοικοι. Όταν ο βάλτος στο Κερί της Ζακύνθου πιάνει φωτιά, το πετρέλαιο που υπάρχει στην περιοχή «τον κάνει να καίγεται σαν κερί», λένε οι κάτοικοι.
Δείτε τις φωτογραφίες από τη θάλασσα του Μαραθία:
Παράξενοι θόρυβοι στα Λιθάκια Ζακύνθου
Μια σειρά από παράξενους θορύβους που μοιάζουν με σπάσιμο πετρώματος ακούνε τις τελευταίες ημέρες μετά το σεισμό οι κάτοικοι στην Κοινότητα Λιθακιά της Ζακύνθου ζητώντας από τους ειδικούς να εξετάσουν την περιοχή, και αν τους δώσουν εξηγήσεις για το που μπορεί να οφείλεται αυτό.
Κάνουν λόγο για ένα Ένας υπόκωφο και επίμονο ήχο που ξεκινά πριν την εκδήλωση κάποιου σεισμού και επαναλαμβάνεται λίγο μετά από αυτόν, κάτι που τους κυριευει και δεν τους αφήνει σε ησυχία.
Ωστόσο οι Ειδικοί απαντούν πως πρόκειται για τοπικούς σεισμούς που δεν θα πρέπει να τους ανησυχούν δεδομένου ότι ανάλογο ήταν το φαινόμενο που είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή μετά το σεισμό μεγέθους 6,6R που σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1997.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου