14.11.18

Μητσοτάκης: Δεν θα συριζοποιήσετε την αναθεώρηση...


Τσίπρας: Μιλάτε σαν τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού...

Σε σφοδρή ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση εντός του πλαισίου που διαμορφώνει η συνταγματική αναθεώρηση επιδόθηκαν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης με τα ζητήματα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, αλλά και...
της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων να αναδεικνύονται ως κεντρικά ζητήματα αντιπαράθεσης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απέφυγαν αυτή την φορά τους παράλληλους μονολόγους και επιδόθηκαν σε πολιτικό διάλογο με τριτολογίες, χωρίς ωστόσο να διαφανεί στο τέλος το ενδεχόμενο εύρεσης κοινού εδάφους και συναινετικού κλίματος για την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών.

Απεναντίας, ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος γνωματεύσεις της μειοψηφίας των συνταγματολόγων, έδειξε πως θα επιχειρήσει να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν, αλλά και ως προς την κατεύθυνση που θα έχει το τροποποιημένο περιεχόμενό τους.

«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή. «Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

«Δεν είναι το Σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Δεν θα σας το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα είναι σχεδόν κοινές με εκείνες που περιελάμβανε και η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ το 2014. «Μας κατηγορείται για ΣΥΡΙΖοποίηση του Συντάγματος όταν και εσείς προτείνατε αντίστοιχες αλλαγές το 2014» είπε χαρακτηριστικά, για να υποστηρίξει ότι η ΝΔ μεταλλάσσεται και μετατρέπεται σε ΛΑΟΣ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στην οξύτατη κριτική του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ενδεχόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα σήμαινε την υποχρέωση του κράτους να τα επιδοτεί.

«Στο άρθρο 16 τα έχετε μπλέξει εντελώς. Λετε ότι αν υπάρξει κατοχύρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων το κράτος θα υποχρεούται να χρηματοδοτεί και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με την ίδια λογική θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και τα ιδιωτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία. Τι σαχλαμάρες είναι αυτές που λετε» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Μας μιλήσατε για τα φτωχά και πλούσια παιδία και πως μόνο οι πλούσιοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία. Να σας πω ότι 50.000 ελληνόπουλα πάνε σε πανεπιστήμια εξωτερικού και δεν είναι όλα πλούσια. Κυρίως είναι από οικογένειες της μεσαίας τάξης και τους στερείτε να επιλέξουν να σπουδάσουν στην χώρα τους. Στερείτε την δυνατότητα στην χώρα να γίνει κέντρο εκπαίδευσης στα Βαλκάνια. Αν πάτε στην Κύπρο και μιλήσετε με τα δημόσια πανεπιστήμια θα σας πουν ότι ευνοήθηκαν από την λειτουργία των ιδιωτικών. Το δικό μας μέλημα δεν είναι η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που ούτως ή άλλως θα αργήσει ακόμα και αν τροποποιηθεί το Σύνταγμα. Για εμάς σημασία έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μας είπατε ότι δυσφημούμε το πανεπιστήμιο όταν αναδεικνύουμε την πραγματικότητα που επικρατεί. Αυτό που βιώνουν καθηγητές είναι άθλια κατάσταση και απαράδεκτη. Πουθενά στον κόσμο πανεπιστήμιο δεν τελεί υπο κατάληψη από συλλογικότητες που απαγορεύουν σε φοιτητές να κάνουν μαθήματα Δευτέρα και Παρασκευή γιατί έτσι γουστάρει ο Ρουβίκωνας. Έχουμε φτάσει με τις δικές σας αθλιότητες να υπάρχει ένας χώρο που κανείς δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του και είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Όποιος τολμήσει να πει κάτι που δεν γουστάρει ο Ρουβίκωνας και οι μπαχαλάκηδες τσιμεντάρεται. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και οι μπαχαλάκηδες και έμποροι ναρκωτικών θα πεταχτούν έξω από το Δημόσιο πανεπιστήμιο για να παραδοθεί σε αυτούς που ανήκει που είναι φοιτητές και καθηγητές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Στην κόντρα των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη «ενεπλάκη», μάλιστα, ακόμα και ο... πρόεδρος του Εδεσσαϊκού.

Τσίπρας: Κορυφαία διαδικασία - Δική μας επιλογή το timing της συζήτησης

Κορυφαία διαδικασία ανεξαρτήτως της όποιας συγκυρίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. 


 

Ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι ήταν επιλογή το timing να έρθει τώρα η συζήτηση στη Βουλή, καθώς αυτή συμπίπτει με την έξοδο από τα Μνημόνια.

Η κρίση, είπε μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες,
αλλά και να κατανοήσουμε τους τρόπους οργάνωσης και αυτοπροστασίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το Σύνταγμα.  
Και ακριβώς επειδή η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία. 
Αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν έχουμε πρόθεση να φτιάξουμε το τέλειο Σύνταγμα γιατί δεν υπάρχει το τέλειο Σύνταγμα. Θέλουμε ευρεία συναίνεση για την ενίσχυση του Κοινοβουλίου και των Κυβερνήσεων. Είναι ανάγκη -είπε - αν αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη λειτουργία της Βουλής. Αναφερόμενος στην απευθείας εκλογή του από τον λαό είπε ότι αυτό δημιουργεί έναν δυισμό στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας που δεν τον θέλουμε.

Σε ό,τι αφορά στα δημοψηφίσματα και τις προτάσεις της κυβέρνησης είπε πως πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία.
Και γι΄αυτό σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τα δημοψήφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Αναφερόμενος στη διάταξη για την ευθύνη των υπουργών είπε πως έχει έρθει πλέον η ώρα  -και θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι κοινός τόπος για την μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής σήμερα – για την τροποποίηση των διατάξεων  περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 
Και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών.
Επίσης είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.
Και ακόμα να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.

Αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας υπογράμμισε πως έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους.
Γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του,
μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη.
Και αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος.

Στο θέμα της κοινωνικής προστασίας τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη για την κοινωνική πλειοψηφία χωρίς την προστασία της εργασίας και την θωράκιση του κοινωνικού κράτους και μίλησε για την προστασία αγαθών όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός από την επέλαση -όπως είπε - της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

Κλείνοντας τόνισε πως οι δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις του 2001 και του 2008 έχασαν τον στόχο τους και τόνισε πως ο λαός παρέμεινε ξεκομμένος από το πολιτικό σύστημα και έχασε την εμπιστοσύνη του στο κράτος και τους θεσμούς. 
Εγκαθιδρύθηκε -είπε- η συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης με το ντροπιαστικό άρθρο 86. 

Σήμερα όμως, είπε, είναι η μέρα να αναζητήσουμε συναινέσεις εκεί όπου είναι εφικτό να αναζητηθούν.  Και γι΄αυτό το λόγο κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων να το ξανασκεφτούν και να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους.
Και είμαι βέβαιος -κατέληξε - ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. 
Θα λειτουργήσει με στόχο τη συναίνεση εκεί όπου μπορούμε. 

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 

Εκκινεί σήμερα με πρωτοβουλία της κο του ΣΥΡΙΖΑ η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. 
Διαδικασία κορυφαία ανεξαρτήτως της εκάστοτε συγκυρίας στην οποία λαμβάνει χώρα, καθώς η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την αναθεώρηση των ίδιων των κανόνων της πολιτικής αντιπαράθεσης. 
Του ίδιου του πλαισίου εντός του οποίου οφείλει να κινείται η πολιτική. 
Γιαυτό και το Σύνταγμα έχει χαρακτηριστεί και ως το Δίκαιο Της Πολιτικής. 

Σήμερα όμως η διαδικασία αυτή παίρνει ακόμη ευρύτερο περιεχόμενο και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. 
Διότι έρχεται σε μια μεταβατική στιγμή για την χώρα, την κοινωνία, την οικονομία. 
Έρχεται στη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου. 
Της περιόδου που έληξε με την καθαρή έξοδο από το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο. 

Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια χρονική σύμπτωση δύο ανεξάρτητων μεταξύ τους καταστάσεων. 
Το αντίθετο. 

Η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρήσης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή. 
Διότι σήμερα πλέον εκτός από την υποχρέωση έχουμε  και την δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης της. 
Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους – γιατί βεβαίως υπάρχουν και άλλες μη θεσμικές αιτίες - , 
να αντλήσουμε από την εμπειρία μας  και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα. 

Διότι αν η κρίση ήταν πράγματι μια συντριπτική εμπειρία για την μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού που σήκωσε δυσανάλογα βάρη, μας έκανε ταυτόχρονα και σοφότερους για πάρα πολλά. 

Μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες,
αλλά και να κατανοήσουμε τους τρόπους οργάνωσης και αυτοπροστασίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το Σύνταγμα. 

Και ακριβώς επειδή η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία. 
Αλλά και το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους. 

Ενός κράτους του οποίου η οργανωτική δυσμορφία δεν ήταν αποτέλεσμα της δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. 

Ούτε φυσικά έχει να κάνει με την δήθεν αποτυχία της ίδιας της μεταπολίτευσης, όπως επιθυμούσαν και επιθυμούν να μας πείσουν διάφοροι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη κρίση,
που όταν μιλούν για τους άλλους, τους διεφθαρμένους, τους φοροφυγάδες,  και το πελατειακό σύστημα στη χώρα, 
στην ουσία μιλούν για τους εαυτούς τους και για τις δικές τους πολιτικές ευθύνες. 

Δεν ήταν λοιπόν ανεπάρκεια αυτή η κατάσταση. 
Ήταν πολιτική επιλογή. 
Καθώς το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. 

Ήταν η προϋπόθεση 

για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό,
την δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού
την ανοχή στην γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας. 

¨Έχω λοιπόν τη πεποίθηση ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, 
που υποτιμά το ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εν τέλει εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας για κρίσιμες επιλογές.
Αυτό ήταν άλλωστε και το αίτημα για περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία και για τη μεταρρύθμιση του κράτους, που αναδείχθηκε κυρίως από λεγόμενο κίνημα των πλατιών και ειδικότερα της κάτω πλατείας, που είχε λιγότερα συνθήματα και περισσότερες προτάσεις και στοχασμό. 

Εμείς λοιπόν σήμερα με την πρόταση που καταθέτουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο προς συζήτηση ερχόμαστε να κατανοήσουμε και να αφουγκραστούμε αυτή την λαϊκή προσδοκία και απαίτηση.

Την ίδια στιγμή όμως η πρόταση μας επιχειρεί να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε οργανωμένη δημοκρατία στην αυγή του 21ου αιώνα. 

Διότι όπως έχω πει αρκετές φορές η πρόταση μας για την συνταγματική αναθεώρηση δεν κοιτάει μόνο προς τα μέσα. 
Λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη τους μετασχηματισμούς του κράτους και των θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό. 
Αλλά αντίθετα επιβάλλουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές ασκώντας την πειθαρχική τους λειτουργία πάνω στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του. 

Επβάλλουν επιλογές επειδή υποτίθεται πως κατέχουν μια γνώση, ουδέτερη και αντικειμενική, μια γνώση που τη στερείται το πολιτικό σύστημα, οι αντιπρόσωποι του λαού, ο ίδιος ο λαός. 
Μια γνώση λοιπόν που είναι στην πραγματικότητα μια εξουσία, όπως συνήθιζε να λέει ο Νίκος Πουλαντζάς. 

Μια εξουσία στην οποία ο λαός πρέπει να πειθαρχήσει.  

Μέσα λοιπόν σε αυτή την παγκόσμια μεταδημοκρατική συνθήκη και λαμβάνοντας υπόψη της εθνικές ιδιομορφίες και τα αποτελέσματα της κρίσης, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. 

Καταθέτουμε λοιπόν μια πρόταση αναθεώρησης που έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, 
την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, 
την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, 
την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ. 

Καταθέτουμε όμως και μια πρόταση που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό. 
Διότι ξέρουμε, το έχουμε μάθει πλέον αυτό, δεν εξαρτώνται όλα από το Σύνταγμα. 

Αυτό που μπορεί να κάνει το Σύνταγμα είναι να θέσει τους όρους και τα όρια. 
Να καθορίσει τις μορφές της πολιτικής σύγκρουσης και όχι να προκαταβάλλει ή να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της. 

Και ακριβώς επειδή το γνωρίζουμε δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε το τέλειο σύνταγμα. 
Γιατί απλούστατα δεν μπορούμε. 
Γιατί δεν υπάρχει τέλειο σύνταγμα. 
Διότι πάντοτε το ερώτημα προβάλλει αμείλικτο: τέλειο σύνταγμα για ποιον; 

Αναζητούμε επομένως συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε.
 Και εκτιμώ πως αυτοί οι σκοποί δεν είναι μόνο δικοί μας. 
Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. 

Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα. 

Στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος. 
Αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της βουλής. 

Και φυσικά με την προσπάθεια να δημιούργησουμε θεσμικούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξαντλούν τα περιθώρια συναίνεσης.
Και αυτό νομίζω ότι επιτυγχάνεται με την πρόταση των διαδοχικών ψηφοφοριών. 

Διότι εδώ οποιαδήποτε άλλη λύση μετά από δύο ή τρεις αποτυχημένες προσπάθειες αυξημένης πλειοψήφίας ,δηλαδή: 

είτε η απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία δημιουργούν κίνδυνους. 

Στην  πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος ενός δυισμού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας 
Ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών. 

Και νομίζω ότι πρόταση που καταθέτουμε αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού και τους δύο αυτούς κινδύνους. 
Επίσης συναίνεση θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε και ως προς την ανάγκη να ενισχύσουμε την άμεση συμμετοχή του λαού στην λήψη των αποφάσεων. 
Όχι επειδή ο λαός έχει πάντοτε δίκιο. 
Αλλά επειδή ο λαός είναι η πηγή κάθε εξουσίας. 

Εκτός αν αυτό για κάποιους είναι απλώς μια απολιθωμένη συνταγματική διακήρυξη και όχι μια ζωντανή και ενεργή αρχή. 

Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο τη λαϊκή κρίση. 
Που θεωρούν αδαή τη λαϊκή πλειοψηφία. 
Που έχουν την άποψη ότι ο λαός παρασύρεται εύκολα. 
Ότι κάνει μόνο λάθη. 

Με λίγα λόγια υπάρχουν αρκετοί αριστοκράτες ανάμεσά μας. 

Ε λοιπόν για να παραφράσω μια γνωστή φράση ‘προτιμώ εκατό λάθη του λαού από μια σωστή απόφαση της κυβέρνησης’ (Ρόζα Λούξεμπουργκ). 

Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία. 
Γιατί είναι το ίδιο ακριβώς. 


Και γιαυτό σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τα δημοψήφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, 
το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό 
αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. 

Και το ίδιο σας καλώ να κάνετε και με τις προτάσεις εκείνες που επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος στην σημερινή συνταγματική λογική ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί μια κάστα που χρήζει ειδικής μεταχείρισης και δικαιούται ειδικά προνόμια. 

Το ίδιο σας καλώ να κάνετε με τις προτάσεις εκείνες που θέλουν να καταργήσουν τους θεσμούς που συγκροτούν τη βάση και οργανώνουν το πελατειακό κράτος. 

Γιατί στην δημοκρατία μας δεν μπορούμε να ανεχόμαστε την ύπαρξη πολιτών διαφορετικών ταχυτήτων. 
Την ύπαρξη πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Νομίζω λοιπόν ότι έχει έρθει πλέον η ώρα  
-και θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι κοινός τόπος για την μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής σήμερα – 
για την τροποποίηση των διατάξεων  περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 
Και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών.

Επίσης είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.

Και ακόμα να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.   


Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 

Επιτρέψτε μου όμως να περάσω σε ένα θέμα που δεν σχετίζεται με το πολίτευμα και την αρχιτεκτονική του. 
Δεν σχετίζεται με την κρίση και την χρεοκοπία. 
Αλλά αφορά την ίδια την καταγωγή και τους ιστορικούς όρους διαμόρφωσης του ελληνικού κράτους. 
Τις σχέσεις εκκλησίας – Πολιτείας. 

Νομίζω ότι σήμερα, η πολιτεία, η εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί έχουν πλέον κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών. 
Και ότι πρέπει ταυτόχρονα να επιλυθούν ιστορικές εκκρεμότητες. 

Πρέπει να διαμορφώσουμε με την αναγκαία ευαισθησία και τον απαιτούμενο σεβασμό, όρους και προϋποθέσεις για να διακριθούν οι ρόλοι από τη μια μεριά του Κράτους και από την άλλη της Εκκλησίας. 

Διότι μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε και τις κατάλληλες συνθήκες για επωφελή συνεργασία εκεί που αρμόζει. 

Να αφήσουμε στην άκρη παλιές διενέξεις και συγκρούσεις, να αφήσουμε στο παρελθόν τις μονομερείς ενέργειες και να προχωρήσουμε με αμοιβαία κατανοήση. 

Και έχω την εκτίμηση ότι και σε αυτό το σημείο διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή. 
Διότι ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους. 

Έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους.
Γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του,
μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη.
Και αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. 
Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος. 
Ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους που βεβαίως δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα. 
Αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. 

Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προυποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. 

Και αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας  που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. 
Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές αλλά και προωθητικές. 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 

Θέλω να κλείσω την παρέμβαση αυτή με το τελευταίο μεγάλο θέμα που αγγίζει η πρόταση για τη  αναθεώρηση του συντάγματος που εκκινεί σήμερα. 

Το θέμα της κοινωνικής προστασίας. 
Της ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. 
Της αναγκαίας αυτής κοινωνικής παρέμβασης που επερωτά τα θέσφατα του νεοφιλελευθερισμού. 
Που αμφισβητεί την κυρίαρχη θέση των νεοφιλελεύθερων – και υπάρχουν και σε αυτή την αίθουσα αρκετοί τέτοιοι – ότι  προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συντριβή της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. 

Διότι στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. 
Δεν υπάρχει ανάπτυξη για την κοινωνική πλειοψηφία χωρίς την προστασία της εργασίας και την θωράκιση του κοινωνικού κράτους. 

Και είναι ακριβώς γιαυτό το λόγο που λαμβάνοντας υπόψη την τραγική εμπειρία της κρίσης και της διαχείρισης της, οφείλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση της στήριξης, της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και ακολουθώντας αυτή λογική καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις για 

να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας 
να κατοχυρώσουμε εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων  
να αναγνωρίσουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό 
να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους. 


Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 

Έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο. 
Οι δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις του 2001 και του 2008 έχασαν τον στόχο. 
Απέτυχαν. 
Ξεκίνησαν φιλόδοξα και προσπάθησαν να αλλάξουν τα πάντα για να μην αλλάξουν τίποτα. 

Τα θεμέλια του πελατειακού κράτους παρέμειναν στη θέση τους. 
Ο κοινοβουλευτισμός παρέμεινε αδύναμος και απροστάτευτος μπροστά στην επέλαση της κρίσης αλλά και την ανάδυση νέων κέντρων εξουσίας. 
Ο λαός παρέμεινε ξεκομμένος από το πολιτικό σύστημα και έχασε την εμπιστοσύνη του στο κράτος και τους θεσμούς. 
Η πολιτική απαξιώθηκε. 
Το κοινωνικό κράτος συγκλονίστηκε από τη χρεοκοπία. 
Εγκαθιδρύθηκε η συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης με το ντροπιαστικό άρθρο 86. 

Για όλα αυτά υπάρχουν βεβαίως πολιτικές ευθύνες. 
Ευθύνες που έχουν αναζητηθεί και συνεχίζουν να αναζητώνται. Ευθύνες που έχουν καταλογιστεί και θα συνεχίσουν να καταλογίζονται. 

Σήμερα όμως δεν είναι η ώρα των ευθυνών. 
Είναι η ώρα το κοινοβούλιο να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες. 
Να υπερβεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς για να δώσει απαντήσεις. 
Να αρθεί στο ύψος των προσδοκιών και των απαιτήσεων των πολιτών. 
Και να αναζητήσει συναινέσεις εκεί όπου είναι εφικτό να αναζητηθούν. 

Γνωρίζω ότι δε θα είναι εύκολο να πράξουν έτσι, για αρκετούς και αρκετές σε αυτή την αίθουσα. 
Γιατί παρά τις απόψεις τους, πολλοί,
είτε θα χειραγωγηθούν από ηγεσίες που η μοναδική τους σκοπιμότητα είναι το όψιμο πολιτικό όφελος 
είτε και θα καθοδηγηθούν από πολιτικές εμπάθειες.
Έτσι όμως κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα δέκα χρόνια.
Και είναι αυτοκαταστροφικό για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία. 

Καλώ λοιπόν τις ηγεσίες των κομμάτων να το ξανασκεφτούν και να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Και είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. 
Θα λειτουργήσει με στόχο την συναίνεση εκεί όπου μπορούμε. 

Θα διαφωνήσει εποικοδομητικά και θα συμφωνήσει μεγαλόψυχα. 

Αυτό σκοπεύει να κάνει σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι ΑΝΕΛ. 

Για εμάς δεν υπάρχουν προτάσεις τελεσίγραφα. 
Αλλά προτάσεις για συζήτηση. 
Προτάσεις που επιδιώκουν συναίνεση. 

Γιατί αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, αυτό επιτάσσει το πολιτικό μας καθήκον. 
Οι αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. 
Οι αρχές που υπηρετούμε και οι αρχές που θέλουμε να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε.


Μητσοτάκης: Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό


«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.

«Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

«Δεν είναι το σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Δεν θα σας το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

«Ενώ το ίδιο το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε συναινέσεις, η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Δεν διστάζει να μετατρέψει ακόμα και το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού. Με την πρότασή μας, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα επιλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θέλουν στην κυβέρνηση, αλλά και ποια κατεύθυνση επιθυμούν για το νέο Σύνταγμα. Γιατί άραγε κ. Τσίπρα δεν συμφωνείτε; Δεν πρέπει να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο οι πολίτες;» διερωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Ο εισηγητής σας, κ. Κατρούγκαλος, χωρίς να ντρέπεται, είπε ξεκάθαρα ότι ήρθε η στιγμή να αποτρέψετε για μια δεκαετία τις αλλαγές που θεωρείτε ότι δεν πρέπει να γίνουν. Είναι προφανές: θέλετε να αποτρέψετε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Το κείμενό σας έχει προτάσεις ατελέσφορες, όπως οι επί εξάμηνο ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Έχει όμως και μία ευθέως διαλυτική πρόταση. Την καθιέρωση της «μόνιμης Απλής Αναλογικής». Ενός συστήματος, δηλαδή, που ξέρετε ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία».

«Μια σοβαρή συζήτηση για το Σύνταγμα δεν μπορούμε να την κάνουμε μέσα σε δύο μήνες, γιατί τόσο είναι η διάρκεια. Σε προηγούμενες αναθεωρήσεις υπηρχε χρόνος, ώστε να ακουστούν όλες οι προτάσεις των κομμάτων. Στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης ξέρετε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη» υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είπε ακόμη: «Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε είναι η Ελλάδα που χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Θέλω και σήμερα να επαναλάβω την πρόταση που είχα κάνει στον κ. Τσίπρα. Αυτή η Βουλή να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων έρθουν. Ακόμα και σε άρθρα που άλλες δυνάμεις κρίνουν αναθεωρητέα και άλλοι όχι. Έτσι θα εξασφαλιστεί ότι θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής. Με την πρότασή μας θα έχουν την δυνατότητα οι πολίτες να ψηφίσουν όχι μόνο για νέα κυβέρνηση, αλλά και για την κατεύθυνση που θα κινηθεί».

« Τι πιο δημοκρατικό να αποφασίσει τελικά ο ίδιος ο λαός και για το περιεχομενο της αναθεώρησης και κατά την άποψή μου αυτό είναι και το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. Ψηφίστε τις δικές μας προτάσεις και θα ψηφίσουμε και εμείς τις δικές σας και θα αποφασίει ο ελληνικός λαός. Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, άλλοι είναι οι στόχοι σας. Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων. Αλλά όσο πλησιάζει η ώρα που χάνετε την εξουσία, τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν» προσέθεσε.

Εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων ο Αλέξης Τσίπρας

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων. «Όσο πλησιάζει η ώρανα φύγετε από την εξουσία τόσο πιο πολλά στόματα θα ανοίγουν και ο Θεός ας βάλει το χέρι του» υπογράμμισε ο Κυράκος Μητσοτάκης.

«Αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα. Χρειάζεται πολύ θράσος να μιλάτε για διεύρυνση δημοψηφισμάτων όταν είστε ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος. Τρία χρόνια μετά από το δημοψήφισμα που διεξήχθη σε 6 ημέρες που εξωθήσατε τους πολίτες να ψηφίσουν "όχι" και μετά να το κάνετε "ναι" δεν αισθάνεστε την ανάγκη απολογίας; Δεν ξέρω αν είχατε καθαρό μυαλό αλλά μας κόστισαν αυτά πάνω από 100 δισ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης για να λάβει το χειροκρότημα των βουλευτών του. 

«Στις προτάσεις σας συμπεριλαμβάνεται και πρόταση μόνιμου δημόσιου ελέγχου ενέργειας αλλά εσείς είστε αυτός που εκχώρησε όλη την δημόσια περιουσία και τα αρχαία και τώρα συζητάτε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Σας άκουσα να μιλάτε για νεό τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην διαταράσσεται η πολιτική συνέχεια. Πόσο θράσος έχετε όταν εσείς ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά χρησιμοποιώντας αυτό το άρθρο να έρχεστε και να μιλάτε για την ανάγκη αναθεώρησης του; Εσείς ρίξατε την τότε κυβέρνηση για να δοκιμάσετε στις πλάτες των ελλήνων τις δικές σας αυταπάτες!» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεγονότα που σημειώθηκαν στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015. 

«Αναχρονιστικές και ιδεοληπτικές» οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για το σύνταγμα

«Η πρότασή σας είναι κείμενο αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό. Προσέξτε τα κεφάλαια που δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Δημόσια διοίκηση, παιδεία, ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν προτείνετε τίποτα. Αφήνετε άθικτες τις δομές που συνετέλεσαν στην κρίση γιατί σε αυτές ποντάρετε.
Η Πρόταση της ΝΔ αφορά 57 άρθρα του Συντάγματος αντί 23 που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 13 άρθρα είναι κοινά παρά το γεγονός ότι η κατεύθυνση για το περιεχόμενο είναι διαφορετική με τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη και την αξιοπιστία. Εφόσον υιοθετηθεί η πατρίδα μας θα αποκτήσει νέο Σύντγμα για μια νέα Ελλάδα. Εμείς θα είμαστε παρόντες στις διαδικασίες για να πολεμήσουμε την οπισθοδρόμηση. Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση και προβάλουμε την πρότασή μας που στηρίζεται σε τρεις αρχές: το νέο σύνταγμα να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να θωρακίζει το κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη. Καθιερώνεται σταθερός 4ετής κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης Βουλής. Η Βουλή αυτοδιαλύεται με απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας. Οι πρόωρες εκλογές αφορούν υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση 4ετούς κύκλου» εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Με ποιο τρόπο εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία 3/5; Εμείς είχαμε πει ως ύστατη λύση την εκλογή από τον λαό. Όμως αυτή δεν είναι τελικά η ενδεδειγμένη λύση γιατί σε αυτή την περίπτωση ο εκλεγμένος Πρόεδρος όχι απλά θα έχει αυξημένη νομιμοποίηση αλλά ένας εκλεγμένος από την Βουλή θα είναι λιγότερο νομιμοποιημένος από έναν εκλεγμένο πρόεδρο από τον λαό. Υστατη λύση η εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση η Συνταγματική αναθεώρηση να απεμπλέξει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην δική μας πρόταση κρατά τις εξουσίες του» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ και ο... Εδεσσαϊκός

«Φοβάμαι κ. Τσίπρα ότι από τα πιο ελαφρά στα πιο σοβαρά κάνετε συνέχεια λάθη. Δεν ήταν πρόεδρος αλλά αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Όλα στο περίπου είναι για τον κ. Τσίπρα...» είπε απαντώντας σε προηγούμενη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.

«Προφανώς κ. Τσίπρα δεν έχετε αντιληφθεί πλήρως το πνεύμα της αναθεωρητικής διαδικασίας όπως προβλέπεται στο άρθρο 110 που είναι σαφές. Ορίζει ότι απαιτείται αυξημενη πλειοψηφία και ζητά να μεσολαβήσει μια εκλογική αναμέτρηση για να υπάρξει λαϊκή νομιμοποίηση. Δεν καθορίζει αν οι 180 πρέπει να συγκεντρωθούν στην πρώτη ή την δεύτερη Βουλή. Αυτό συνιστά μια αδυναμία της διαδικασίας γι αυτό και ζητάμε την αναθεώρηση του 110» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι οι αποφάσεις της προτείνουσας Βουλής δεν δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των διατάξεων. Σας έιπα ότι αν θέλουμε ευρεία αναθεώρηση και να κάνουμε πράξη το πνεύμα του συντάγματος ότι η λαϊκή ετυμηγορία έχει λόγο ύπαρξης να συμφωνήσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπο αναθεώρηση διατάξεων και η επόμενη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία να αποφασίσει το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση διατάξεων. Καταλαβαίνω ότι ανησυχείτε ότι θα χάσετε της εκλογές. Πείτε το ξεκάθαρα ότι θα χάσετε τις εκλογές και θα ορίσουμε εμείς το περιεχόμενο των διατάξεων στην επόμενη Βουλή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Εχετε προδικάσει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλα είναι δικό σας θέμα. Για την συμφωνία με την Εκκλησία κατανοώ από όσα είπατε περι αποχωρήσεων και προσλήψεων προτείνεται την απόλυση 10 χιλιάδων ιερέων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και έθεσε το ερώτημα: «Τι λέτε στους κληρικούς κ. Τσίπρα; Λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι. Τι τους λέτε για τον εργοδότη τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη; Εσείς αυτό που λετε ότι δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλα θα τους πληρώνετε για να κοροϊδέψετε κάποιους άλλους ότι θα τους προσλάβετε. Αυτό είναι εμπαιγμός και τερτίπι».

«Κοροϊδεύετε και τους ιερείς που επιτελούν κοινωνικό έργο. Το φιλανθρωπικό έργο δεν συντελείται από τους Μητροπολίτες αλλά από τους παπάδες στις ενορίες» ανέφερε. 

Δείτε την πρωτολογία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή:



 

Τσίπρας: Η πρότασή σας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι θέση του προέδρου του Εδεσσαϊκού

Στη Βουλή έχει νόημα ο διάλογος και όχι παράλληλοι μονόλογοι, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  ο οποίος ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο  της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στην κριτική του  κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία και για τη σκανδαλολογία τονίζοντας πως   δεν θα αναφερθώ σε κανέναν άλλο θέμα ούτε πει καθαρής εξόδου η ζωή διαψεύδει  θα αναφερθώ μόνο στη Συνταγματική Αναθεώρηση”, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως όσα πρότεινε στο βήμα της Βουλής είναι “αλλοπρόσαλλες” και πως οι προτάσεις “είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού” και πως “είναι ανερμάτιστη η σκέψη σας”. 

Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε πως εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή την άποψη γιατί η αλλαγή αυτή πιστεύουμε ότι δεν θα είναι προς όφελος της ελληνική κοινωνίας. Λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην ανομία. Αν υποθέσουμε πως ισχύει θέλω να μου εξηγήσετε γιατί αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συνεπώς, αυτό που θα επιφέρει η πρόταση σας είναι τα Δημόσια πανεπιστήμια  να υποβαθμιστούν. 

“Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε αρκετό καιρό με την αντιπολίτευση που έχουμε, εμείς, δεν θα έχουμε άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλα για τα παιδιά του λαού”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Αναλυτικά:

Συγκεκριμένα είπε πως δεν έχετε εντρυφήσει εσείς και το κόμμα σας στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης πέρα από κάποιες αντιρρήσεις στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν  κατάλαβα τι προτείνετε,  είναι αλλοπρόσαλλες οι προτάσεις σας και ειδικά όσον αφορά τον ειρμό των σκέψεων σας και θα γίνω  σαφής:  

-Δεν μπορούμε να βρούμε συναινέσεις, είπατε. Μα από τον Γενάρη που λέμε  να μιλούσαμε την προοπτική , ακριβώς μετά ζητήσατε εκλογές από τότε είμαστε σε συνεχές εκλογές.

-Αναντιστοιχία με βάση το νομοθετη.  Λέτε: ελατε να τα ανοίξουμε όλα γιατί θέλετε να ευρύτερες συναινέσεις. Δε λέει ο νομοθέτης ελάτε να τα ανοίξουμε όλα  και πάμε στη δευτερη περίοδο. Ερχεστε εσείς ο ίδιος άνθρωπος που είχατε πει στην αρχή με διαρροές ότι δεν θα συμμετέχετε καν αλλά τώρα έρχεστε  να προτείνετε 57 προτάσεις. Δηλαδή να έχουμε πάνω από τα ⅔ του Συντάγματος ανοιχτά.  Θέλετε να αλλάξετε το ΣΥΝΤΑΓΜΑ μας;, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε δεν σας βγαίνει το αφήγημα της καταστροφής; Και αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα ελάτε να καταθέσετε συμβουλευτικό δημοψήφισμα για κάποιες διατάξεις αυτό που προτείνει είναι εκφυλισμός

-Ακόμα τη Βουλή δεν τη φωτίσαμε κόκκινη ακόμα, είπε με χιούμορ και συνέχισε αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ειπε πως η  πρόταση σας δεν είναι πρόταση προέδρου κόμματος είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, είναι ανερμάτιστη η σκέψη σας 

-Σχετικά με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ  και οι έξι βουλευτές που δεν αναθεωρήθηκε τότε το άρθρο για την ευθυνη των υπουργών; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι  μάλλον μομφή προς εμας, και τους έξι βουλευτές, αλλά η πλειοψηφία τότε είχε 200 ψήφους αλλά μάλλον είναι μομφή είναι  προς τον κ. Καραμανλή, όχι οι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

-Σχετικά με τη συμφωνία με την Εκκλησία είπε ότι δεν την συμφώνησε μόνος του, αλλά με την Εκκλησία. Και είπε: Τον Αρχιεπισκοπο δεν το σέβεστε την εκκλησία δεν τη σέβεστε; Εντάξει τους δημοσίους υπαλλήλους δεν τους σέβεστε. Φτάσατε στο σημείο να μιλησετε για προεκλογική αβάντα του Αρχιεπισκοπου στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχετε ούτε ιερο ούτε όσιο για να είστε αξιωματική αντιπολίτευση

-Σχετικά για το άρθρο 16 είπε αφορούσε κυρίως την αδυναμία του λαιου πολιτικού συστηματος εξαιτίας των αντιστασεων που υπήρχαν στο Κίνημα των φοιτητών και στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή την άποψη γιατί η αλλαγή αυτή πιστεύομε ότι δεν θα είναι προς όφελος της ελληνική κοινωνίας. Λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην ανομία. Αν υποθέσουμε πως ισχύει θέλω να μου εξηγήσετε γιατί αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συνεπώς αυτό που θα επιφέρει η πρόταση σας είναι τα Δημόσια πανεπιστήμια  να υποβαθμιστούν. Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε αρκετό καιρό με την αντιπολίτευση που έχουμε, εμείς, δεν θα έχουμε άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλα για τα παιδιά του λαού. 

-Είπε για το άρθρο 89 ότι η ΝΔ ουσιαστικά θέλετε δημοσιονομική κόφτη. Τότε που φέραμε εμείς τον κόφτη μας κανατε κριτική και τελικά δεν εφαρμόστηκε. Και εσείς τώρα θέλετε να το φέρετε στο Συνταγμα τον Κόφτη.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: